Bajban a magyar adósok: ezen múlhat, hogy 2021-ben tudják-e fizetni a tartozásaikat

Bajban a magyar adósok: ezen múlhat, hogy 2021-ben tudják-e fizetni a tartozásaikat

2021. február 9. 18:01

Csökkent a lakosság fizetőképessége 2020 utolsó negyedévében az Intrum és a GKI mutatója szerint, de a tavaszi lezárásokhoz képest jól vizsgázott a magyar gazdaság. A 2021-es évben jelentős gazdasági fellendülésre számíthatunk, ami a háztartások vagyonát is növelheti, de sok múlik azon is, sikerül-e kezelni az inflációt, amely ma az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a családok pénzügyi egyensúlyára.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Intrum, Magyarország vezető követeléskezelő vállalata közzétette a negyedéves jelentését a lakosság pénzügyi helyzetéről. Az Intrum Fizetőképességi Index (IFI) számos mutatót foglal össze egyetlen számban, amely így indikálja a magyar háztartások pénzügyi helyzetének alakulását. 

Az elmúlt közel egy évben az index értékét a koronavírus-járvány és annak kezelésére hozott intézkedések határozták meg. Nem volt ez másképp a tavalyi év utolsó hónapjaiban sem: a tavalyi harmadik negyedév elején még a háztartások fizetőképességének erősödése volt megfigyelhető, azonban, ahogy világossá vált, hogy a járvány második hulláma az elsőnél is súlyosabb lesz, ismét romlani kezdtek az IFI értékét adó mutatók (különösen a háztartások jövedelmei). Ez a tendencia folytatódott a következő, negyedik negyedévben is, és erősödött azután, hogy november elején ismét országos kijárási tilalmat kellett bevezetni. 

2020 negyedik negyedévében az index értéke 36,1 volt, amely jelentősen elmarad az előző év azonos időszakának 50,1-es értékétől. 2020-ban az index éves átlaga 39 volt, szemben az egy évvel korábbi, 53,2-es értékkel, ami az egyik legmagasabb éves érték volt az elmúlt 10 évben, a visszavetített adatok alapján.

"Az év első felében a fizetőképesség romlása elsősorban a bérek csökkenésére és a munkanélküliségre volt visszavezethető" - mondta Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. "A válság során a kevésbé tőkeerős vállalkozások a csőd elkerülése érdekében elbocsátásokat hajtottak végre, részmunkaidős foglalkoztatásra tértek át, vagy csökkentették a béreket. Ezt különösen a válság által igazán érintett ágazatokban, mint a turizmus-vendéglátásban és a szórakoztatóiparban dolgozók érezték leginkább.

Deszpot Károly elmondása szerint a járvány és a lezárások második hulláma nem okozott akkora gazdasági visszaesést, mint az első. Ez megmutatkozott a foglalkoztatási adatokban és a jövedelmekben is. Azonban, ahogy a 2020-as adatok is rámutattak, a gazdasági növekedés velejárója az infláció, amely szintén negatívan hathat a háztartások fizetőképességére, ha a jövedelmeik emelkedése elmarad a fogyasztói árak növekedésétől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Az Intrum index és a magyar fogyasztóiár-index között ellentétes lineáris kapcsolat tapasztalható, vagyis ahogy nő az infláció, úgy értéktelenedik el a lakosság jövedelme és csökken a fizetőképessége. Az infláció a nyári hónapokban, a gazdasás újranyitásakor volt a legmagasabb, majd az őszi is téli hónapokban mérséklődőtt, de európai viszonylatban, elsősorban a forint gyengülése miatt így is kiemelkedően magas a magyar infláció" - mondta.

Az Intrum fizetőképességi indexének értéke általában előrejelzi a magyar GDP alakulását. Ez alapján, tavaly a nemzeti össztermék negyedéves értékei megfeleltek a várakozásoknak, a recessziót követően már a "W"-alakú kilábalás szakaszában vagyunk. A tavalyi év végi GDP-adat még visszaesést mutat majd, de a koronavírus elleni védőoltások lehetővé teszik a korlátozások feloldását, emiatt 2021 második negyedévétől már jelentős gazdasági növekedésre számíthatunk Hozzátenném azonban, hogy a moratórium vége sok bizonytalanságot rejthet még magában, ami a GDP-re és a munkanélküliségre is kihathat. 

"Az újrainduló növekedés miatt 2021-ben tovább gyorsulhat a fogyasztói árak emelkedése" - mondta Deszpot Károly. "Általánosságban a gazdasági felívelés hatására a háztartások vagyona is nő, azonban az infláció és a moratórium vége érzékenyen érintheti a lakosság egyes csoportjait, akiknek a jövedelmei a válság után is alacsonyak maradnak. Kritikus kérdés tehát, hogy a döntéshozók tesznek-e lépéseket az infláció enyhítésére, vagy a rászoruló emberek és a kevésbé tőkeerős cégek további megsegítésére."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?