15 °C Budapest
Nagyon fontos levelet kapsz napokon belül: nem titkolózhatnak tovább a bankok

Nagyon fontos levelet kapsz napokon belül: nem titkolózhatnak tovább a bankok

2021. január 19. 11:04

A pénzforgalmi szolgáltatások árazásában egyelőre nem történtek az ügyfelek széles körét érintő kedvező változások, még mindig elég drága itthon bankolni - közölte a Pénzcentrummal a jegybank. Ugyanakkor az MNB megjegyezte, hogy az elmúlt évben több banknál is megjelentek az elvárásaiknak figyelembe vételével kialakított számlacsomagok. Hamarosan minden banki ügyfél megtudhatja, tavaly mennyibe került a számlavezetése: a bankok a hónap végéig küldik ki erről a tájékoztatást. Azt nem tudni, tavaly ennek hatására hányan váltottak bankot, de a költségeink ismeretében érdemes körülnézni a piacon - hátha van olcsóbb ajánlat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az MNB-nél eddig nem készült olyan elemzés, amely azt vizsgálta volna, hogy a díjkimutatások megküldése hogyan hatott a lakossági bankszámlaváltásokra - válaszolta a jegybank a Pénzcentrum megkeresésére, amikor arról érdeklődtünk, tavaly tapasztaltak-e megnövekedett számú bankváltást, miután a bankok kiküldték az ügyfeleknek tájékoztatóikat. Ismert, nemsokára minden magyar banki ügyfél megkapja pénzintézetétől a kötelező tájékoztatást arról, hogy az elmúlt évben milyen költségei voltak a számlavezetésnek.

A levélnek január 31-ig kell megérkeznie, a számlatulajok a legapróbb díjtételeket összesítve, egy év teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást - ha elektronikusan kapsz számlakivonatot, akkor az összesítő is valószínűleg így jön meg. A díjkimutatás segítségével megismerhetik az ügyfelek, hogy pontosan mennyibe kerül évente a bankszámlájuk. Ezt ismerve a Pénzcentrum lakossági bankszámlakalkulátorával megnézhetjük, hogy ugyanolyan számlahasználati szokások mellett van-e olyan bank, amelyik olcsóbb számlát kínál nekünk.

Drága itthon bankolni

Bár arról nincs kimutatás, hogy tavaly mennyien kerestek olcsóbb bankszámlát, ám az MNB emlékeztetett, hogy az elmúlt években számos alkalommal kommunikálták, hogy

a hazai pénzforgalmi szolgáltatások árazása nemzetközi összehasonlításban is magas.

Most azt is hozzátették: a pénzforgalmi szolgáltatások árazásában egyelőre nem történtek az ügyfelek széles körét érintő kedvező változások, azonban az elmúlt évben több banknál is megjelentek az MNB elvárásainak figyelembe vételével kialakított számlacsomagok.

Ezen a téren a díjkimutatásoknak kedvező hatása lehet az ügyfelek pénzügyi tudatosságának növelésében, ami ösztönözheti a versenyt a pénzforgalmi szolgáltatásoknál, illetve elősegítheti a bankszámlaváltást. Az MNB elvárásainak megfelelő számlacsomagok megjelenésével az ügyfelek egyre nagyobb része találhat a fizetési szokásainak megfelelő, kedvező árú számlát

- közölte az MNB a Pénzcentrummal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

És te váltasz?

Hamarosan tehát megérkezik a fontos levél, ami alapján eldöntheted, hogy maradsz-e a jelenlegi bankodnál, vagy új számlacsomag után nézel. Bár a legtöbb bankszámla alkalmas a különböző megbízások, tranzakció lebonyolítására, egyáltalán nem mindegy, mindezért mennyit fizetünk! Vegyük figyelembe, hogy milyen gyakran veszünk fel például pénzt ATM-ből, milyen gyakran érkezik jóváírás a számlánkra, és az sem mindegy, hogy mennyit használjuk a bankkártyánkat. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában részletesen megadhatod az igényeidet, mi pedig megmutatjuk a legjobb számlacsomag ajánlatokat!

Bár lenne olcsóbb ajánlat a piacon, sokan inkább mégis maradnak a régi banknál, mert félnek az adminisztrációtól, az ügyintézéstől. Pedig manapság bankot váltani egyszerű, mint egy pofon: az egyszerűsített, vagy más néven “egyablakos" bankváltás azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek számára gördülékenyebbé tegye a váltást. A legfontosabb előnye, hogy ideális esetben nem kell mindkét bankba bemenni ügyet intézni, elég azt a pénzintézetet felkeresni, ahol új számlát akarunk nyitni. A további adminisztrációt pedig a két bank rendezi egymás között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 23. szombat
Gyöngyi
42. hét
Október 23.
Mole Avogadro nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?