Erre költi sokmilliós nyereményét Rácz Jenő és Gyuricza Dóri

Erre költi sokmilliós nyereményét Rácz Jenő és Gyuricza Dóri

2020. október 17. 16:10

Rácz Jenő, a Konyhafőnök című műsorból országosan ismerté vált séf, és párja Gyuricza Dóri megnyerték a 2020-as Nyerő párost. Most azt is elárulták, hogy félreteszik a több mint 4 millió forintos nyereményt. A sztráséf egyelőre nem nyúlna a pénzhez, mondván, ha belevágnak a családalapításba Dórival, úgyis lesz mire költeni.

Rácz Jenő és Gyuricza Dóri 20 nap küzdelem után került ki győztesen a Nyerő páros című műsorban, amelynek fődíja több mint 4 millió forint volt. A sztárséf már a műsor során is többször megvallotta, hogy szeretne családot alapítani párjával, és a Blikknek most azt is elárulta, hogy a nyereményt is erre a célra tenné félre.

Több mint négymillió forintot nyertünk a Nyerő párosban, és úgy döntöttünk, ehhez a pénzhez egyelőre nem nyúlunk. Majd ha belevágunk a babaprojektbe, akkor úgyis lesz mire költeni

- mondta el Rácz Jenő, azonban nem sietik el a dolgot: őt a novemberben megnyitó étterem fogja lefoglalni, Dóri pedig még a karrierjére fókuszál. Viszont ami késik, nem múlik: ha belevágnak a családalapításba, lesz tartalék, amihez nyúlhatnak.

A babaprojekthez minden segítség jól jön

Járvány ide vagy oda, a 2019-es és 2020-as év házasságkötéseinek száma sok éves rekordokat dönt. Ez pedig nem is csoda, hiszen tavaly júliusban vezette be a kormány a babaváró támogatást, amellyel akár 10 millió forinthoz is juthatnak a fiatalok a családalapításhoz. A lehetőséget rengetegen ki is használták: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái szerint 2020 augusztusában 45,53 milliárd forintot igényeltek a magyar házasok.

Bár úgy tűnt a támogatást övező népszerűség még a járvány alatt is töretlen marad, éppen a nyár utolsó hónapjában megbicsaklott a babaváró felvételi láz. Ez azért meglepő, mert más években az augusztus kiemelkedő hónap szokott lenni hitelkihelyezést tekintve, azonban most ez nem csak a babaváró hitel, hanem a személyi kölcsönök tekintetében sem látszott a számokban.

Azt látjuk tehát, hogy sokkal óvatosabbá váltak a babaváró igényléseket tekintve a magyar párok a nyáron. Azt feltételezzük, hogy ismét egy kivárási időszak következik: ahogy tavaly június-július folyamán megtorpant a lakáshitelezés - hiszen sokan vártak a babaváró hitel bevezetésére - úgy idén nyáron a babaváró hitelekre van hatással a kivárás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kérdés csak az: érdemes-e kivárni? Ez mindenképpen attól függ, milyen a párok jelenlegi anyagi helyzete, és a hosszútávú terveik. A legtöbben arra használják a babavárót, hogy önerőt teremtsenek a lakáshitelükhöz - bár a babaváró kölcsön szabadfelhasználású, így nem feltétlenül lenne muszáj lakáscélra költeni. A járvány hatásai miatt mind a lakáshitel-, mind az ingatlanpiaci helyzet kedvező azoknak, akik most vásárolnának ingatlant.

Tehát az ingatlanvásárlásra ki tudja, mikor lesz legközelebb ilyen kedvező a helyzet: a járvány ezt kiszámíthatatlanná tette. Csak azt lehet tudni, hogy jelenleg kedvezőbb, mint volt. Természetesen a babavárót lehet költeni bármire: bababútorra, autóra, be lehet fektetni állampapírba, stb. Ha valaki ebben gondolkodik, érdemes végiggondolnia, mivel jár jobban: ha még nem vág bele a babaprojektbe - esetleg még építi a karrierjét, mint Gyuricza Dóri párja elmondása szerint - vagy már most megteszi az első lépést.

Úgy tűnik, hogy egyelőre a magyar párok a kivárást választották - lehetséges, hogy ez a járvány elhúzódó hatása, vagy a bizonytalan anyagi helyzeté, jövőé. Mások talán úgy hiszik, lesz még ennél kedvezőbb helyzet is a családalapításra. Ezt viszont mindenkinek magának kell eldöntenie a saját körülményeinek tudatában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?