15 °C Budapest

Hogyan működik a TransferWise utalás? Transferwise VS Revolut, melyikkel jársz jobban?

2020. szeptember 2. 12:01

TransferWise VS Revolut Bank: mi a TransferWise kártya, miért érdemes használnunk? Elmondjuk, a TransferWise hogyan működik, és a TransferWise mennyi idő alatt utalja át a pénzt.

Gyakran merül fel olvasóinkban a kérdés: a legújabb fintech cégeknek köszönhetően leáldozott a hagyományos bankok ideje? Melyik esetben járunk jobban egy külföldi utalás kivitelezésénél: a klasszikus bankok, vagy az olyan szolgáltatások igénybevételével, mint a TransferWise vagy a Revolut Bank? Cikkünkben tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy mikor, melyik kártyát érdemes használnunk, mi a hazai bankok és a TransferWise esetében az előnyünk és a hátrányunk, mik a különbségek a szolgáltatások között. TransferWise VS Revolut összehasonlításunk rávilágít, a két versenytárs között milyen az apró eltérésekkel kell számolnunk és ha maximálisan ki szeretnénk használni előnyeiket, melyiket válasszuk!

A TransferWise rövid története

A TransferWise megalapítása eredendően két férfi pénzügyi együttműködésének a történetéhez kötődik: Taavet Hinrikus és Kristo Käärmann észt állampolgárokként Angliában dolgoztak, ennek köszönhetően fizetésük egy jelentős részét elveszítették az euróban és fontban történő banki átutalások során. Közös problémájuk ösztönözte együttműködésre őket egy privát megállapodás létrehozásával, amellyel elsősorban saját magukat próbálták megkímélni a nemzetközi pénzátutalások okozta veszteségtől.

A megállapodásuk a következőképpen alakult: Hinrikus, aki euróban kapta a fizetését, Käärmann bankszámlájára utaltatta a fizetését, aki ennek köszönhetően kedvezőbb feltételekkel tudta fizetni észt jelzáloghitelét, így kikerülte a köztes lépcsőt, a font euróra való átváltását. Käärman, aki fontban kapta a fizetését, a szívességért cserébe fontot utalt Hinrikus angol számlájára, így mindkét fél költséghatékony megoldást talált ügyei rendezésére, ezzel megalapozva a TransferWise működési elvét.

A TransferWise felvirágzása

Hinrikus és Käärmann együttműködésük logikájára alapozva 2011-ben megalapította a TransferWise nevű fintech vállalatát, amelyet 2012-ben az Egyesült Királyság pénzügyi szabályzó szerve is jóváhagyott. Jelenleg, 2020-ban világszerte 14 irodával rendelkeznek, 8 millió ügyféllel. A TransferWise saját statisztikái szerint 5 milliárd dollár értékben küldenek pénzt havonta és a TransferWise használatával az ügyfelek összesen évi 1,5 milliárd dollárnyi megtakarítást halmoznak fel.

Konkrétabban: mi az a TransferWise és mire használjuk?

A TransferWise egy online pénzküldéssel foglalkozó cég, amely több, mint 750 valuta pénzforgalmát támogatja világszerte, emellett több devizában vezetett számlát biztosít felhasználói számára. A TransferWise célja azoknak a személyeknek támogatása, akik más pénznemben kapják a fizetésüket, aktív nemzetközi életet élnek, gyakran tartózkodnak külföldön, vagy vásárolnak külföldről, online.

A TransferWise profilja, habár maga a szolgáltatás nem sokban különbözik a Revolut Bankétól, a nemzetközi pénzátutalási szolgáltatás köré rendeződik. Egy példával illusztrálva: ha Angliába szeretnénk pénzt utalni, a cég nem az angol, hanem a magyar számlára utalja a forintban kifejezett összeget. Ezt követően a hálózat az Egyesült Királyságban lévő bankszámlára ennek megfelelő összeget utal fontban, a nemzetközi határok átlépése nélkül. Ennek a mozzanatnak köszönhetően kedvezőbb valutaváltási árfolyammal, tranzakciós díjakkal élhetünk. Ma már a szolgáltatás biztosít az ügyfeleknek egy többdevizás prepaid-kártyát is (TransferWise Hello World Mastercard betéti kártya).

TransferWise VS Revolut: miben különböznek?

A TransferWise nagy vetélytársa, a Revolut Bank alapvetően prepaid-kártyákkal foglalkozik: a Revolut kártyát többféle devizával lehet feltölteni, amelyet a bank középárfolyamon vált át; a szolgáltatás célközönsége a gyakran, különböző helyekre utazó réteg, akiknek sokszor van szüksége valutaátváltásra, vagy gyakran vásárolnak online.

A TransferWise és a Revolut is középárfolyamon váltja a valutát, apró, ám nem elhanyagolható különbségekkel:
  • mindkét esetben sokkal olcsóbban jutunk külföldi fizetőeszközökhöz, mint a hagyományos bankoknál;
  • a Revolut esetében kisebb a devizakínálat, ám a devizaátváltás a legtöbb esetben 5000 fontig díjmentes (5000 fonttól 0,5% a díja);
  • a TransferWise alapvetően a legtöbb devizánál 0,35%-os átváltási díjat számol fel, ám a díj ennél magasabb is lehet, attól függően, milyen gyakoriságú valutáról van szó (ha kifejezetten egzotikus valutát vásárolnánk, akár 2% is lehet);
  • míg a TransferWise ebből a devizaátváltási díjból profitál, addig a Revolut Bank a fix havidíjas, prémium számlacsomaggal rendelkező ügyfeleitől kapja jövedelmét;
  • a TransferWise szolgáltatása nem bővíthető különböző prémium csomagokra, egységes;
  • mindkét esetben élhetünk ingyenes készpénzfelvétellel 200 fontig, bármilyen ATM-ből;
  • a Revolut utalás az EU-n belül díjmentes, EU-n kívül viszont a SWIFT-rendszert használja, így az EU-n kívüli nemzetközi átutalások díja magasabb lehet, mint a TransferWise használatánál.

A Revolut és a Transferwise mennyi idő utalás esetén?

A TransferWise a gyorsabb, itt 1-2 nap alatt jóvá íródik a tranzakció, míg a Revolut esetében 3-5 nap a tranzakció teljesülése.

Melyik cég az értékesebb?

A TransferWise jóval értékesebb fintech cégnek számít, mint a Revolut, ugyanis a bevétele közel a tízszerese a másikénak, kétszer annyi forrást sikerült bevonnia, emellett sokkal fővel felhasználója van a TransferWise-nak. A Revolut jelenleg (még) veszteségesen működik, ám a TransferWise jelentős profitot termel.

Mi történik, ha csődöt jelent egy fintech cég?

Mielőtt használni kezdjük valamelyik szolgáltatást, érdemes utánanézni a cégek hátterének: a TransferWise és a Revolut szigorúan nem bankok, hanem e-money licensszel rendelkező cégek, amelyek közvetetten tárolják ügyfeleik pénzét más pénzintézeteknél (a TransferWise a Barcalysnál, a Revolut Bank a Barcalysnál és a Lloydsnál). De mit is jelent ez pontosan?

Ha egy fintech cég csődöt jelent, az ügyfelek nem vesztik el pénzüket, visszakapják azt, ám, ha a számlavezető bank, például a Barcalys megy csődbe, a pénzünk elveszett, ugyanis a Revolut és a TransferWise biztosítása nem fedezi ilyen esetben a potenciális kártalanítási igényeket. Ez a meghatározó különbség a hagyományos bankok és a fintechek között: a hagyományos, nagy bankoknál ugyanis van garancia csőd esetére.

TransferWise Budapest

Amikor a TransferWise elindította a forintra való átváltás lehetőségét, érthető okból kifolyólag hatalmas érdeklődést váltott ki a magyarokból, hiszen rengeteg magyar munkavállaló él és dolgozik külföldön, kapja a fizetését euróban, fontban és más valutákban. A TransferWise Budapest irodája fokozatosan bővül: két év alatt 20 főről 174-re növekedett munkavállalóinak száma (2019-es adat), a cég évente körülbelül 80%-kal nő.

A TransferWise kétes hírneve

A TransferWise kártya rengeteg előnyös tulajdonsága mellett kétes hírnévre tett szert Magyarországon a felhasználói fiókok gyakori felfüggesztése miatt. A felfüggesztések előzetes figyelmeztetés nélkül történtek, a különböző mennyiségű pénzösszegek pedig sokszor hosszú időtartamra, akár 90 napra elérhetetlenné váltak.

A TransferWise szolgáltatás nyelve

A TransferWise esetében az ügyintézéssel kapcsolatban könnyebb dolgunk van, mint a Revolut Banknál, ahol az ügyintézés többnyire robotizált és angol nyelvű. A TransferWise ügyintézés, mivel a hálózat rendelkezik budapesti központtal, magyar nyelven is elérhető számunkra, emellett kommunikálhatunk velük angolul, németül, franciául, lengyelül, spanyolul, olaszul, oroszul, portugálul és kínaiul is.

Összegzés: kinek való inkább a TransferWise, kinek a Revolut?

Mint ahogyan fent a két fintech cég összehasonlításánál meghatároztuk: habár a TransferWise esetében is van pre-paid kártyás szolgáltatás, ez inkább a Revolut Bank profilja. A Revolut kártya tökéletes azoknak, akik gyakran utaznak különböző országokba vagy vásárolnak online, míg a TransferWise szolgáltatását inkább azoknak ajánljuk, akik külföldről kapják a fizetésüket és itthon, vagy más országban szeretnék hasznosítani azt. A Revolut előnye, hogy fix havi összegért prémium szolgáltatásokat vásárolhatunk, a TransferWise viszont gyorsabb, több devizában használhatjuk és összességében átláthatóbb a működése a Revoluténál.

Azonban, mielőtt elköteleznénk magunkat bármelyik fintech cég szolgáltatása mellett, érdemes utánanéznünk alaposan, hogy személyre szabott preferenciáinknak melyik cég felel meg jobban. Egy utolsó tanács: a fintech cégek megjelenése kétségkívül innovatív és felhasználóbarát, ám mivel az elmúlt évtized termékei, használjuk őket nyugodtan, mert rengeteg előnyös tulajdonságuk van, de egyelőre nem javallott összes vagyonunk kezelését rájuk bíznunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm