27 °C Budapest
Hogyan működik a TransferWise utalás? Transferwise VS Revolut, melyikkel jársz jobban?

Hogyan működik a TransferWise utalás? Transferwise VS Revolut, melyikkel jársz jobban?

2020. szeptember 2. 12:01

TransferWise VS Revolut Bank: mi a TransferWise kártya, miért érdemes használnunk? Elmondjuk, a TransferWise hogyan működik, és a TransferWise mennyi idő alatt utalja át a pénzt.

Gyakran merül fel olvasóinkban a kérdés: a legújabb fintech cégeknek köszönhetően leáldozott a hagyományos bankok ideje? Melyik esetben járunk jobban egy külföldi utalás kivitelezésénél: a klasszikus bankok, vagy az olyan szolgáltatások igénybevételével, mint a TransferWise vagy a Revolut Bank? Cikkünkben tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy mikor, melyik kártyát érdemes használnunk, mi a hazai bankok és a TransferWise esetében az előnyünk és a hátrányunk, mik a különbségek a szolgáltatások között. TransferWise VS Revolut összehasonlításunk rávilágít, a két versenytárs között milyen az apró eltérésekkel kell számolnunk és ha maximálisan ki szeretnénk használni előnyeiket, melyiket válasszuk!

A TransferWise rövid története

A TransferWise megalapítása eredendően két férfi pénzügyi együttműködésének a történetéhez kötődik: Taavet Hinrikus és Kristo Käärmann észt állampolgárokként Angliában dolgoztak, ennek köszönhetően fizetésük egy jelentős részét elveszítették az euróban és fontban történő banki átutalások során. Közös problémájuk ösztönözte együttműködésre őket egy privát megállapodás létrehozásával, amellyel elsősorban saját magukat próbálták megkímélni a nemzetközi pénzátutalások okozta veszteségtől.

A megállapodásuk a következőképpen alakult: Hinrikus, aki euróban kapta a fizetését, Käärmann bankszámlájára utaltatta a fizetését, aki ennek köszönhetően kedvezőbb feltételekkel tudta fizetni észt jelzáloghitelét, így kikerülte a köztes lépcsőt, a font euróra való átváltását. Käärman, aki fontban kapta a fizetését, a szívességért cserébe fontot utalt Hinrikus angol számlájára, így mindkét fél költséghatékony megoldást talált ügyei rendezésére, ezzel megalapozva a TransferWise működési elvét.

A TransferWise felvirágzása

Hinrikus és Käärmann együttműködésük logikájára alapozva 2011-ben megalapította a TransferWise nevű fintech vállalatát, amelyet 2012-ben az Egyesült Királyság pénzügyi szabályzó szerve is jóváhagyott. Jelenleg, 2020-ban világszerte 14 irodával rendelkeznek, 8 millió ügyféllel. A TransferWise saját statisztikái szerint 5 milliárd dollár értékben küldenek pénzt havonta és a TransferWise használatával az ügyfelek összesen évi 1,5 milliárd dollárnyi megtakarítást halmoznak fel.

Konkrétabban: mi az a TransferWise és mire használjuk?

A TransferWise egy online pénzküldéssel foglalkozó cég, amely több, mint 750 valuta pénzforgalmát támogatja világszerte, emellett több devizában vezetett számlát biztosít felhasználói számára. A TransferWise célja azoknak a személyeknek támogatása, akik más pénznemben kapják a fizetésüket, aktív nemzetközi életet élnek, gyakran tartózkodnak külföldön, vagy vásárolnak külföldről, online.

A TransferWise profilja, habár maga a szolgáltatás nem sokban különbözik a Revolut Bankétól, a nemzetközi pénzátutalási szolgáltatás köré rendeződik. Egy példával illusztrálva: ha Angliába szeretnénk pénzt utalni, a cég nem az angol, hanem a magyar számlára utalja a forintban kifejezett összeget. Ezt követően a hálózat az Egyesült Királyságban lévő bankszámlára ennek megfelelő összeget utal fontban, a nemzetközi határok átlépése nélkül. Ennek a mozzanatnak köszönhetően kedvezőbb valutaváltási árfolyammal, tranzakciós díjakkal élhetünk. Ma már a szolgáltatás biztosít az ügyfeleknek egy többdevizás prepaid-kártyát is (TransferWise Hello World Mastercard betéti kártya).

TransferWise VS Revolut: miben különböznek?

A TransferWise nagy vetélytársa, a Revolut Bank alapvetően prepaid-kártyákkal foglalkozik: a Revolut kártyát többféle devizával lehet feltölteni, amelyet a bank középárfolyamon vált át; a szolgáltatás célközönsége a gyakran, különböző helyekre utazó réteg, akiknek sokszor van szüksége valutaátváltásra, vagy gyakran vásárolnak online.

A TransferWise és a Revolut is középárfolyamon váltja a valutát, apró, ám nem elhanyagolható különbségekkel:
  • mindkét esetben sokkal olcsóbban jutunk külföldi fizetőeszközökhöz, mint a hagyományos bankoknál;
  • a Revolut esetében kisebb a devizakínálat, ám a devizaátváltás a legtöbb esetben 5000 fontig díjmentes (5000 fonttól 0,5% a díja);
  • a TransferWise alapvetően a legtöbb devizánál 0,35%-os átváltási díjat számol fel, ám a díj ennél magasabb is lehet, attól függően, milyen gyakoriságú valutáról van szó (ha kifejezetten egzotikus valutát vásárolnánk, akár 2% is lehet);
  • míg a TransferWise ebből a devizaátváltási díjból profitál, addig a Revolut Bank a fix havidíjas, prémium számlacsomaggal rendelkező ügyfeleitől kapja jövedelmét;
  • a TransferWise szolgáltatása nem bővíthető különböző prémium csomagokra, egységes;
  • mindkét esetben élhetünk ingyenes készpénzfelvétellel 200 fontig, bármilyen ATM-ből;
  • a Revolut utalás az EU-n belül díjmentes, EU-n kívül viszont a SWIFT-rendszert használja, így az EU-n kívüli nemzetközi átutalások díja magasabb lehet, mint a TransferWise használatánál.

A Revolut és a Transferwise mennyi idő utalás esetén?

A TransferWise a gyorsabb, itt 1-2 nap alatt jóvá íródik a tranzakció, míg a Revolut esetében 3-5 nap a tranzakció teljesülése.

Melyik cég az értékesebb?

A TransferWise jóval értékesebb fintech cégnek számít, mint a Revolut, ugyanis a bevétele közel a tízszerese a másikénak, kétszer annyi forrást sikerült bevonnia, emellett sokkal fővel felhasználója van a TransferWise-nak. A Revolut jelenleg (még) veszteségesen működik, ám a TransferWise jelentős profitot termel.

Mi történik, ha csődöt jelent egy fintech cég?

Mielőtt használni kezdjük valamelyik szolgáltatást, érdemes utánanézni a cégek hátterének: a TransferWise és a Revolut szigorúan nem bankok, hanem e-money licensszel rendelkező cégek, amelyek közvetetten tárolják ügyfeleik pénzét más pénzintézeteknél (a TransferWise a Barcalysnál, a Revolut Bank a Barcalysnál és a Lloydsnál). De mit is jelent ez pontosan?

Ha egy fintech cég csődöt jelent, az ügyfelek nem vesztik el pénzüket, visszakapják azt, ám, ha a számlavezető bank, például a Barcalys megy csődbe, a pénzünk elveszett, ugyanis a Revolut és a TransferWise biztosítása nem fedezi ilyen esetben a potenciális kártalanítási igényeket. Ez a meghatározó különbség a hagyományos bankok és a fintechek között: a hagyományos, nagy bankoknál ugyanis van garancia csőd esetére.

TransferWise Budapest

Amikor a TransferWise elindította a forintra való átváltás lehetőségét, érthető okból kifolyólag hatalmas érdeklődést váltott ki a magyarokból, hiszen rengeteg magyar munkavállaló él és dolgozik külföldön, kapja a fizetését euróban, fontban és más valutákban. A TransferWise Budapest irodája fokozatosan bővül: két év alatt 20 főről 174-re növekedett munkavállalóinak száma (2019-es adat), a cég évente körülbelül 80%-kal nő.

A TransferWise kétes hírneve

A TransferWise kártya rengeteg előnyös tulajdonsága mellett kétes hírnévre tett szert Magyarországon a felhasználói fiókok gyakori felfüggesztése miatt. A felfüggesztések előzetes figyelmeztetés nélkül történtek, a különböző mennyiségű pénzösszegek pedig sokszor hosszú időtartamra, akár 90 napra elérhetetlenné váltak.

A TransferWise szolgáltatás nyelve

A TransferWise esetében az ügyintézéssel kapcsolatban könnyebb dolgunk van, mint a Revolut Banknál, ahol az ügyintézés többnyire robotizált és angol nyelvű. A TransferWise ügyintézés, mivel a hálózat rendelkezik budapesti központtal, magyar nyelven is elérhető számunkra, emellett kommunikálhatunk velük angolul, németül, franciául, lengyelül, spanyolul, olaszul, oroszul, portugálul és kínaiul is.

Összegzés: kinek való inkább a TransferWise, kinek a Revolut?

Mint ahogyan fent a két fintech cég összehasonlításánál meghatároztuk: habár a TransferWise esetében is van pre-paid kártyás szolgáltatás, ez inkább a Revolut Bank profilja. A Revolut kártya tökéletes azoknak, akik gyakran utaznak különböző országokba vagy vásárolnak online, míg a TransferWise szolgáltatását inkább azoknak ajánljuk, akik külföldről kapják a fizetésüket és itthon, vagy más országban szeretnék hasznosítani azt. A Revolut előnye, hogy fix havi összegért prémium szolgáltatásokat vásárolhatunk, a TransferWise viszont gyorsabb, több devizában használhatjuk és összességében átláthatóbb a működése a Revoluténál.

Azonban, mielőtt elköteleznénk magunkat bármelyik fintech cég szolgáltatása mellett, érdemes utánanéznünk alaposan, hogy személyre szabott preferenciáinknak melyik cég felel meg jobban. Egy utolsó tanács: a fintech cégek megjelenése kétségkívül innovatív és felhasználóbarát, ám mivel az elmúlt évtized termékei, használjuk őket nyugodtan, mert rengeteg előnyös tulajdonságuk van, de egyelőre nem javallott összes vagyonunk kezelését rájuk bíznunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
Holdblog  |  2022. június 25. 06:57
(Archívumunkból 2017)   Vicces vagy szomorú, de a brit (magánkézben lévő) vezetékes víz szolgáltató...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?