12 °C Budapest
Megéri ez? Csúnya bírságot kockáztatnak a kertes ház tulajdonosok, hogy spóroljanak

Megéri ez? Csúnya bírságot kockáztatnak a kertes ház tulajdonosok, hogy spóroljanak

2020. július 22. 08:15

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent a szárazság, az aszály. Éppen ezért próbálnak meg minden lehetőséget kihasználni a hobbikertek, házikertek tulajdonosai is, hogy öntözni tudják veteményesüket. Azok, akik fúrt kúttal rendelkeznek, lépéselőnyben vannak, hiszen sokkal gazdaságosabban tudják intézni a locsolást, mint azok, akik ehhez a vezetékes vizet használják.

"Fúrt kút telepítése csak ott javasolt, ahol a vízadó réteg jó vízvezető képességű, azaz a kútból kitermelt víz gyorsan, folyamatosan utánpótlódik a vízadó rétegből. Ha az adottságok nem ilyenek, a kút hamar leürül és a szivattyú szárazra fut. Ilyen esetben az ásott kút építése a megfelelő, amely nagy belső víztározó terénél fogva képes az egyszeri locsolási igények kielégítésére, majd a szivattyú leállítását követően szép lassan (lehet, hogy néhány óra vagy egy-két nap alatt) feltöltődik a kút belseje és indulhat újra a locsolás" - mondta el Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke a HelloVidéknek.

Néhányszor tíz négyzetméteres kiskert vagy konyhakert esetén nyilván nem érdemes saját kút létesítésében gondolkodni

- mondta el a szakember, aki arról is beszélt az interjú további részében, mi a kútfúrás menete, mitől függ az ára, és hogy mennyi idő után térülhet meg a befektetés. A már meglévő kutakkal kapcsolatban a lap felhívta a figyelmet: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi kezdeményezésére, és a nemrég történt határidő-kitolás következtében 2023. december 31-ig lehet bírságmentesen szankciók nélkül legalizálni a be nem jelentett kutakat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?