Árrobbanással fenyeget az aszály: nem csak a zöldség és a gyümölcs lesz drágább

Árrobbanással fenyeget az aszály: nem csak a zöldség és a gyümölcs lesz drágább

2019. április 3. 09:32

Amennyiben záros határidőn belül nem lesz számottevő csapadék, vagy nem találnak a gazdák valamilyen megoldást, súlyos összegekbe kerül majd a zöldség és a gyümölcs idén. Ugyan e hét közepétől várható eső, de ez nem lesz elég arra, hogy megmentse az idei termést. A termelők már azzal is kiegyeznének, ha az idei termés megüti az átlagos mennyiséget. 

A hónapok óta tartó szárazság nem csak a gazdáknak nem kedvez, hanem a vásárlóknak sem. Épphogy elkezdődött az április, de már most azzal kell számolni, hogy az átlagos termés kigazdálkodásához egy nagy, kiadós esőzésre lenne szükség. A legnagyobb baj, hogy nem sokat lehet tenni, maximum várni a csodát. Mert ha nem kezd hamarosan szakadni az ég, a jelenleg is drága zöldség és gyümölcs szezonálisan sem lesz olcsóbb. 

Ezt tetézi, hogy ha a takarmánynövényekbőll is gyenge lesz a termés, nem csak a zöldség és gyümölcs, hanem a húsok és a pékáruk is jelentősen drágulhatnak.

A Nyugat-Dunántúl, az Alpok-alja kivételével az egész országban aszály van 

- mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. 

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

A tavaszi vetések elkezdődtek, de a kukorica, a cukorrépa fejlődésében már látszani fog az aszály. Az őszi vetések, mint a búza, a repce és a többi haszonnövény viszont aszályban teleltek át és vízhiányban szenvednek.

Előfordult, hogy az átlagos hektáronkénti 5-5,5 tonnás búza termés helyett 1,5-1,6 tonnát, kukoricából pedig a z átlagos 7-8 tonna helyett 3-4 tonnát takarítottak be 

- mondta el Vancsura József. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a hiányzó csapadékot nem lehet pótolni, az idei termés gyengébb lesz az átlagnál. Az öntözés kiterjesztése csökkenthetné az aszály okozta veszteségeket, de jelenleg az öntözhető félmillió hektárból alig több mint 80 ezer hektáron van öntözéses gazdálkodás. Ebből elenyésző területen, mindössze körül-belül 10 ezer hektáron termesztenek szántóföldi növényeket. Gyakorlatilag csak a csemegekukorica és a cukorborsó földeket öntözik.

A szabadföldi zöldségek 75, míg a gyümölcsösöknek viszont csak a 25 százalékát öntözik.

A mezőgazdászok eleve közepes termést vártak 2019-re az őszi-téli csapadékhiny miatt, de a jelenlegi állás szerint még annál is kevesebb termés várható. Az aszállyal való küzdelem ezért a fogyasztókra is hatással lesz, jelentős drágulásra lehet számítani például a gyökérzöldségek és a burgonya esetében.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?