7 °C Budapest

A gazdagok csak gyarapodtak a járvány alatt? Rengeteg pénzt tettek a bankokba

2020. június 23. 13:28

Alapjaiban forgatta fel a koronavírus a privátbanki szektor szereplőinek életét is, ennek ellenére a Blochamps Capital Kft. legfrissebb elemzése szerint idén Magyarországon 8-10 százalékkal, 6200 milliárd forint fölé nőhet majd a kezelt privátbanki vagyon összege. A világjárvány katalizálta a digitális megoldások használatát, és elgondolkodásra késztette a tehetőseket az utódlás kérdésével kapcsolatban is.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai ellenére a nemzetközi adatokat jelentősen meghaladó mértékben, 8-10 százalékkal nőhet idén a privátbanki kezelt vagyon összege Magyarországon. Miközben a hazai középosztály vagyoni ereje csökken, a felső középosztály és elmúlt években kialakult új gazdasági elit nagyjából 50 ezer főre tehető csoportja folyamatosan gyarapodik. A privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon a tavalyi 5720 milliárd forintról várhatóan 6200 milliárd forint fölé nő - derül ki a Blochamps Capital Kft. legfrissebb elemzéséből. A pénzügyi tanácsadó cég 2002 óta készít elemzéseket és 2004 óta képez adatbázist a hazai, valamint a magyar ügyfélreferenssel rendelkező külföldi privátbanki szolgáltatók adataira alapozva.

A privátbanki ügyfelek száma nem emelkedik érdemben a tavalyi 44500-ról, legfeljebb néhány száz új belépő jelentkezhet ügyféloldalon. Más rendkívül fontos változásokat azonban hozott a világjárvány

- mutat rá Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója.

“A koronavírus nagyon rövid idő alatt két fontos problémára is ráirányította a figyelmet. Az egyik az utódlás kérdése, azaz a succession planning, a másik pedig a digitális fejlesztések jelentősége, és a döntően az idős generációhoz tartozó hazai ügyfelek eligazodási képessége az online térben" - teszi hozzá a szakember.

A magyarországi privátbanki ügyfelek 69 százaléka 50 év feletti, és a számlák harmada felett 65 évnél idősebb ügyfelek diszponálnak. Különösen magas az átlagéletkor a 10 millió eurónál nagyobb vagyont birtoklók körében. Míg Európában 1988-ban még 30 év volt a társadalom átlagéletkora, mára ez 42 évre nőtt. Ahogy számos nyugati országban, úgy itthon is szembe kell néznie a vagyonosoknak és a privátbanki szolgáltatóknak azzal, hogy időben gondoskodniuk kell az örökösök kijelöléséről.

Nemzetközi kitekintés

Mindazonáltal a Blochamps Capital elemzéséből kiderül az is, hogy messze nem Magyarországon a legrosszabb a helyzet. Japánban például a lakosság harmada 65 év feletti, a szigetországot Finnország és Olaszország kíséri az elöregedettségi toplista élén. A világ legmagasabb lakossági átlagéletkorát Monacó tudhatja magáénak 53 évvel, a leggyorsabb ütemben pedig Görögország, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország és Dél-Korea népessége öregszik.

2060-ra globálisan kétszer annyi idős ember jut majd 100 munkaképes korúra, mint most, azaz a nyugdíjrendszerek reformja és a megtakarítások növelése elkerülhetetlen mind a vagyonos, mind a közép- és az alsó társadalmi osztályok tagjai számára.
Kikényszerített digitális forradalom

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ami a digitális platformok használatát illeti, a COVID-19 ezt a területet is sokkhatásként érte - állapítja meg a Blochamps Capital elemzése. Míg a privátbanki szolgáltatóknak erőltetett menetben kellett fejleszteniük és szinte azonnal élesben kipróbálni a különböző online alkalmazásokat, az ügyfeleknek el kellett fogadniuk, hogy nincs más lehetőségük, mint az internet segítségével intézni pénzügyeiket.

Gyakorlati oldalát tekintve a koronavírus végső soron jót tett a szektornak, hiszen a szolgáltatóknak azonnal reagálniuk kellett - és döntő többségük sikeresen meg is oldotta ezt -, az ügyfelek pedig gyorsan elsajátítottak olyan rutinokat, gyakorlatokat, amelyekre korábban automatikusan nemet mondtak

- véli Karagich István. Szerinte ennek azért is van különösen nagy jelentősége, mert az idősebb generáció tagjai mindeddig alapvetően a személyes kapcsolattartásban és ügyintézésben bíztak, most viszont számukra is egyértelműen kiderült: bizonyos egyszerűbb tranzakciók esetében az internet használata is abszolút biztonságos és praktikus út.

A járvány végérvényesen megváltoztatja a nemzetközi vagyonkezelői modellt. 2020-tól megkerülhetetlen része lesz a privátbanki szolgáltatásoknak az utódlásra való fókuszálás, a Big Data felhasználása, a hibrid, azaz a személyes és a digitális megoldásokat ötvöző tanácsadás, ahogy a digitalizált adatkezelés és adathitelesítés is - prognosztizálja összegzésében a Blochamps Capital Kft. elemzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 15:57
A Demokratikus Koalícióhoz közeli Nyugati Fény szerint a Telex, a hvg és a 24.hu Magyar Péter kampán...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem