Ide menekítik most pénzüket a csúcsgazdagok: döbbenetes pénzeket fial nekik

Ide menekítik most pénzüket a csúcsgazdagok: döbbenetes pénzeket fial nekik

2020. március 9. 14:28

Egyetlen év leforgása alatt a top márkák dizájner kézitáskáinak az értéke átlagosan 13 százalékkal emelkedett, ami a tavalyi év sztárbefektetésévé repítette a ridikülöket. Csúnyán megverve ezzel az olyan klasszikus alternatív befektetési eszközöket, mint például a bélyeg, a művészeti alkotások vagy a ritka érmék szentháromsága.

Amíg a legtöbb tehetős ember szívesen fekteti vagyonát művészeti alkotásokba, bélyegekbe, rendkívüli numizmatikai értékkel bíró érmékbe ezek időtállósága okán, most úgy látszik, hogy egy új befektetési trónkövetelő futott be az eddigi versenyzők közé, méghozzá egy, az előbbieknél sokkal praktikusabb és stílusosabb árucikk,

a kézitáska.

Igen, nem elírásról van szó, léteznek ugyanis olyan dizájnermárkák, amik annyira ritkák, és akkora népszerűségűek, hogy az értékük gyakorlatilag sokszorosan nagyobb mértékben növekedhet, mint például a klasszikus értelemben vett befektetési tárgyaknak. 

2019-ben például 12 hónap leforgása alatt egyes dizájner kézitáskák értéke 13 százalékkal emelkedett átlagosan, ami jóval meghaladta a befektetők által általában preferált tárgyak értéknövekedését - derült ki a Knight Frank friss művészetipiac-kutatásából.

A kézitáskák egy év alatti 13 százalékos értéknövekedése után ugyanis bőven lemaradva kullogtak a második helyen a ritka bélyegek, amik 12 hónap alatt csupán 6 százalékkal tudták átlagosan növelni értéküket, míg a klasszikus értelemben vett művészeti alkotásoknak a dobogó harmadik fokán be kellett érniük 5 százalékkal, fej-fej mellett a ritka viszkikkel. 

A jelentés szerint egyes dizájner kézitáskák igencsak népszerűek mostanság a befektetők körében, ezek a felsőkategóriás luxustáskák ugyanis egyfajta státuszszimbólumként is funkcionálnak. Így történhet meg az, hogy 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a Hermés és Gucci legjobb, legritkább kézitáskák viszonteladási értéke idővel sokkal nagyobb lehet, mint az eredeti ár.

A topmárkák ráadásul időről időre direkt előrukkolnak kifejezetten gyűjtői darabokkal, amiket aukciókon értékesítenek. Ezzel is növelve a tárgyak befektetési értékét.

Csak hogy az egyes táskák értéket értsük, a valahova volt, aukción elkelt legdrágább ridikül egy fehér krokodilbőr Hermés Birkin volt, amit 380 ezer dollárért vittek el. Mai árfolyamon ez 112 millió forintot jelentene.

A jelentés kitért azonban arra is, hogy bár az elmúlt egy évben bődületesen magas volt a top márkák dizájner kézitáskáinak értéknövekedése, 10 éves távlatban ezek "csupán" átlagosan 108 százalékos növekedést produkáltak. Miközben a művészeti alkotások, illetve ritka érmék értéke egy évtized alatt 141, 175 százalékkal növekedett, miközben a ritka viszkik értéke hihetetlen értékrobbanások ment keresztül, átlagosan 564 százalékkal érnek többet ma, mint 2010-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?