13 °C Budapest

Szabadulnának a magyarok a készpénztől: egyre többen használják ezt a módszert

2020. március 5. 15:02

A K&H befizetős automatáiba tavaly 533 milliárd forintot fizettek be, ami 39 százalékos emelkedést jelent éves szinten - közölte a bank. Naponta átlagosan 4462 alkalommal "fogadtak" el pénzt a K&H-s ATM-ek. Egy tavaly bevezetett új funkciónak köszönhetően pedig már nem csak a saját számlára lehet befizetni pénzt, hanem a banknál vezetett más folyószámlákra is. A bank szerint az idén további jelentős növekedést érhetnek el a befizetős ATM-ek, amelyek segítik az óriásira duzzadt készpénzállomány visszaszorítását.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb lépése a befizetős ATM-ek bevezetése - közölte bank, amelynek az országszerte elérhető 216 automatájába lehet pénzt befizetni, a tavalyi adatok pedig bizonyítják, hogy rendkívül népszerűek ezek a berendezések.

Tavaly több mint 1,6 millió alkalommal, összesen 533 milliárd forintot "tettek" be az ügyfelek a bank saját automatáiba. Előbbi 31, utóbbi pedig 39 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Beszédes adat, hogy napi átlagban 4462 befizetés történt 2019-ben. Átlagosan minden percben 3 befizetés történik, de ez az érték jóval magasabb a nappali időszakban. Bár még mindig a nyitvatartási időben használják őket a legtöbben, az automaták egyik fontos előnye, hogy a nap 24 órájában, akár hétvégén is be tudnak fizetni pénzt az ügyfelek

- mondta Kuruc Péter, a bank hálózati támogatásának vezetője. A befizetős automaták piacán a nagybank részesedése a befizetések összegét tekintve több mint 43 százalékos, a tranzakciók számát nézve pedig 26 százalékos. A jelentős eltérés hátterében az áll, hogy a teljes magyarországi hálózatban elérhető ATM-ek között vannak, amelyek 50 bankjegyet tudnak elfogadni, szemben azokkal berendezésekkel, amelyekbe egy-egy alkalommal maximum 200 darabot lehet betenni. Kuruc Péter azt is elmondta, hogy tavaly november óta egy új funkció is elérhető az ATM-eken: azóta az érintettek nem csak a saját számlájukra, hanem a banknál vezetett bármely számlára is be tudnak fizetni pénzt.

November óta közel 1,1 milliárd forintot fizettek be más K&H-s számlákra az ügyfelek összesen 2604 alkalommal

- tette hozzá a szakember. A bank szerint a befizetős ATM-ek látványos sikere hozzájárulhat az elektronikus megoldások térnyeréséhez és készpénzállomány visszaszorításához. Magyarországon a GDP-hez mért készpénzállomány nemzetközi mércével is magas, meghaladja a 14 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 10:51
Rovó Attila, a belföld rovat vezetője és Windisch Judit turnusvezető esetében már biztos a távozás,...
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem