31 °C Budapest

Rengeteg magyar teszi ide a pénzét: tudnak valamit?

2020. február 22. 17:00

Januárban 1%-kal, azaz 65 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon kisebb korrekciót figyelhettünk meg, míg a fejlődő piacokon jelentősebb visszarendeződés volt. A magyar börze az átlagosnál nagyobbat esett a hónap során. A devizapiacon mind a dollárral, mind az euróval szemben gyengült a forint.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 64 milliárd forintot mutat. A kötvény. a vegyes és az abszolút hozamú alapok esetében láthatunk jelentős tőkebeáramlást. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 1%-kal növekedett januárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6529 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok esetében ezúttal minimális tőkekiáramlást tapasztalhattunk, aminek összege 0,15 milliárd forint. A vagyon ennek megfelelően 0,2%-kal csökkent.

A kötvényalapoknál a tőkebeáramlások eredője megközelítette a 33 milliárd forintot. A rövid futamidejű kötvényalapoknál tőkebeáramlás volt, csakúgy, mint az elmúlt hónapban (26,9 Mrd). A hosszú futamidejű kötvényalapoknál is tőkebeáramlást láthattunk, ami megközelítette a 6 milliárd forintot. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében 0,25 milliárd forint áramlott ki. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 2,7 százalékkal tudott emelkedni.
 
A vegyes alapoknál is tőkebeáramlás volt, amelynek nagysága 20,7 milliárd forint lett. Az óvatos vegyes alapok esetében a tőkebeáramlás 13,2 milliárd, míg a dinamikus vegyes alapok esetében 2,6 milliárd forint. Ezúttal a kiegyensúlyozott vegyes alapok esetében is pozitív az irány, hiszen a friss tőke összege közel 5 milliárd forint lett. A vegyes alapok vagyona 2,1százalékkal növekedett a hónap során.

  • A részvényalapoknál is tőkebeáramlást figyelhettünk meg (0,7Mrd), de az árfolyamok csökkenése miatt a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 0,1%-kal csökkent.
  • A tőkevédett alapok esetében 6,6 milliárd forint volt a tőkekivonás, ami két lejárt alap számlájára írható. A hozamok nem tudták mérsékelni a tőkekivonás mértékét, így a vagyon nagysága 6% -kal lett kevesebb.
  • Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során 12,9 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hozamok azonban ezúttal nem alakultak kedvezően, mindennek eredőjeként a vagyon nagysága 0,7%-kal lett kevesebb.
  • A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 2,5 milliárdnyi tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok sem maradtak el, így a vagyonváltozás összeségében mínusz 3,2% lett. 
  • Az ingatlanalapok esetében a hónapban gyakorlatilag nem volt tőkemozgás. Ennek megfelelően a 0,8%-os havi vagyongyarapodás a hozamoknak köszönhető.
  • Az árupiaci alapoknál mintegy 1,7 milliárdos tőkebeáramlást láthattunk a hónapban. A hozamok  sem maradtak el, így 1,6%-os vagyonnövekedést láthattunk a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekiáramlás volt tapasztalható. A hozamok nem sem segítették a növekedést, így a vagyon nagysága 0,3%-kal lett kevesebb.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 16. 15:57
Mintha nem is annyira burkoltan az RTL-esek az RTL Híradó új kampányában a TV2 Tények című műsorának...
Bankmonitor  |  2024. július 16. 12:20
Július elsejétől lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra, a kedvezményből a családi házak...
Holdblog  |  2024. július 16. 08:04
Új tulaj, új menedzsment, új játékosok alapjaiban változik meg a világ egyik legértékesebb sportmárk...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 15. 20:27
Eladtam ma mindet 24 dolláron. 06.11-én vettem, 23-dollár volt az eredetileg tervezett kiszállóm, de...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem