6 °C Budapest

7+1 first minute spórolási tipp, hogy ez az év gazdagabb legyen, mint az előzőek

2020. január 26. 13:02

Az év eleje sokak számára a nagy fogadalmakról és persze azok elengedéséről szól. A fogyás, a rendszeres sport és dohányzás felfüggesztése mellett a spórolás a legnépszerűbb, de valljuk be, ezt a legnehezebb megvalósítani a mindennapokban. Meg persze a fogyást. Meg a sportot. Meg a cigit. Ám mi most mégis azoknak adunk használható tippeket, akik mégis megpróbálnak legalább egy kevés pénzt félretenni a rosszabb napokra.

A megtakarítások alapvetően megnyugtatják az embereket: sokkal nyugodtabban, jobb közérzettel élik a mindennapjaikat azok, aki tudják, ha beüt a baj, van hova nyúlni, nem kell kölcsönökért rohangálni.

A magyarok egy része nem tervez hosszú távra, azaz semmiféle megtakarítással nem rendelkezik, mindennapi céljait valósítja meg, de a megtakarítások száma és volumene folyamatosa emelkedik. A friss Index eredményei pozitív változásokat is mutatnak, hiszen a korábbi 41 százalékról 44 százalékra emelkedett azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzpiaci megtakarítással - mondta el korábban az Öngondoskodási Indexet bemutató eseményen Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A legtöbb magyar vészhelyzetre spórol (70 százalék), míg kisebb-nagyobb jövőbeli kiadásra, például lakásvásárlásra vagy -felújításra 45 százalékuk.

"Idén több pénz teszek félre" - rengetegen kezdik ilyen és ehhez hasonló fogadalmakkal az új évet, ám jellemzően január utolsó heteire már el is felejtik őket, és minden ott folytatódik, ahol december végén abbahagyták. 

Csak elkezdeni nehéz

Tény, hogy aki megszokott egy bizonyos életszínvonalat, az nehezen adja alább, ha pedig amúgy is szűkösen jössz ki a havi keretből, szinte lehetetlennek tűnik a spórolás, de mindig van honnan lecsípni egy keveset és elkezdeni építgetni a megtakarításokat.

Bankszámla

Első és legfontosabb, hogy vizsgáljuk meg apróbb kiadásainkat: hol úszik el a pénz észrevétlenül? Rengetegen feledkeznek meg a banki költségektől, nem is veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek, havonta mennyit költenek a máshol akár ingyen is megkapható szolgáltatásokra. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével könnyen ki tudod választani a számodra mi a fontos, ezek alapján tudsz bankszámlát választani. 

Okos appok

Ma már számos olyan applikáció létezik, amely helyettünk spórol: azaz kerekíti a kiadásainkat és a maradékot automatikusan egy megtakarítási számlára vezeti át: ha például 870 forintért vásárolsz valamit, akkor ezer forintot von le, és 130 forintot elhelyez egy külön számlára. El sem hinnéd, mennyi pénzt meg lehet spórolni ezzel a módszerrel.

Mesterséges intelligencia a barátunk

Ma már vannak olyan fintech cégek, amelyek analizálják a pénzmozgásodat és egy algoritmus kiszámolja helyetted, mennyi pénzt tudnál félretenni egy hónapba. Habár ma még csak 1-2 ezzel foglalkozó startup létezik, de ez a jövő!

A jó öreg befőttesüveg

Ha bár ez pont az ellentéte az eddigi módszereknek, de ki tudja, sokaknak még mindig ez a módszer válik be a legjobban: ürítsd ki este a zsebeidből az aprókat, és számold össze minden hónap végén mennyi gyűlt össze. Akár több ezer forintot is félretehetsz ezzel az ősi módszerrel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Reális célok

Ha azért nehéz spórolnod, mert hónap végére semmi pénz nem marad a számládon, akkor se add fel, kezd kicsiben. Ha csak hetente 2 ezer forintot teszel félre, ami lássuk be nem olyan nehéz azért, akkor egy év alatt több mint 100 ezer forintot spóroltál meg - ami lássuk be, már elég jól hangzik. 

Mire spórolok?

Könnyebben megy, ha van mire spórolni. Gondold át az életedet és határozd el, mire van a legnagyobb szükséged: saját lakás? Lakásfelújítás? Nyaralás? Esetleg megszabadulnál egy bosszantó hiteledtől?

Pontos könyvelés

Ma már egy kattintással hozzáférhetsz az aktuális egyenlegedhez, és pontosan nyomon tudod követni mire és mennyit költöttél. Használd ki ezt alehetőséget, ne a hónap közepén szembesülj vele, hogy 15 ezer forintból kell megélned még két hétig.

Nem csak megy a pénz, jön is

A kiadási oldal után nézd át a bevételi lehetőségeidet. A sokak által ismert családi adókedvezmény mellett még számos egyéb adócsökkentést is igénybe lehet venni, melyeknek köszönhetően több pénzt marad a zsebekben. Csupán egy nyilatkozatot kell átadni a munkáltatónak.

Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek, ettől az évtől pedig a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek. ők örökélet szja-mentességet kaphatnak.

De a kedvezményes hitelekről sem szabad megfeledkezni: mint CSOK, babaváró, és a vissza nem térítendő támogatásokról sem szabad megfeledkezni, mint például a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem