Te jó ég! Ennyiért járatja VIP-bölcsődébe gyerekeit a magyar elit

Te jó ég! Ennyiért járatja VIP-bölcsődébe gyerekeit a magyar elit

2019. október 7. 05:46

Magyarországon csak a bölcsődés korosztály 17 százalékának jut jelenleg férőhely, a 3200 település közül mindössze 700 helyen elérhető valamilyen bölcsődei ellátás. Azonban súlyosbítja a problémákat, hogy az ellátórendszer jelenlegi kapacitása és az igények területileg nem fedik egymást. A kormány a bölcsődei férőhelyek bővítésével illetve bölcsődei támogatással igyekszik segíteni a helyzeten. A Pénzcentrum most megvizsgálta, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban mennyiért járathatja valaki magánbölcsődébe a csemetéjét. Míg vidéken ritkán fordul elő, hogy az alapdíj meghaladja a 60 ezer forintot, a fővárosban bőven találni magánintézményt, amely 100 ezer forint feletti díjat szab ki havi szinten. 

A KSH adatai szerint jelenleg 270 ezer körül van a 3 év alatti gyermekek száma az országban, tavaly 1785 bölcsőde működött, összesen 47 169 férőhellyel, ebből arra lehet következtetni, hogy a korosztály mindössze 17 százalékának jut hely. Ahogy szeptemberben beszámoltunk róla akár másfél-két évig tarthat, amíg a bölcsődei férőhelyekről meghirdetett pályázatok nyomán valóban több gyermeket tud fogadni egy-egy intézmény. A 2,5 milliárd forintos keretösszegű, bölcsődei férőhelybővítésről szóló pályázatra csak Pest megyei önkormányzatok jelentkezhetnek, de a fővárosban is van lehetőség támogatást kérni - hívta fel a figyelmet korábban Kovácsné Bárány Ildikó, bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos. 

Arra viszont várni kell, hogy valóban több férőhely legyen, ugyanis a megvalósításra 18-24 hónap áll rendelkezésre.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nem eltúlzott az, hogy már a várandós anya megpróbálja beíratni meg nem született gyerekét a bölcsődébe, mert a várólista egy év is lehet kerülettől, településtől függően. Már tavaly ősszel volt szó arról, hogy nem csak az állami és magánbölcsődék férőhelyeinek bővítését tervezi a kormány, hanem amíg ez megvalósul, támogatná azokat a családokat is, akiknek a gyermekének nincs lehetősége igénybe venni a díjmentes állami szolgáltatást. A nyáron megjelent tájékoztató szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek.

Havonta pályázhatnak a kisgyermekes családok bölcsődei támogatásra, amely akár havi 40 ezer forinttal enyhítheti a kiadásaikat. Az egyik legfontosabb kitétel, hogy ez a támogatás csak akkor jár, ha állami bölcsődébe nem tudják beíratni a gyermeket, hanem magánszolgáltatást vesznek igénybe. A Magyar Államkincstár honlapján elérhető tájékoztató tartalmazza azoknak a településeknek a listáját, ahol az igényléshez nem kell csatolni határozatot arról, hogy a gyermek nem tud állami bölcsibe járni. Természetesen akinek a települése nincs a listában, az is pályázhat, ha van elutasító határozata az önkormányzattól az állami ellátás igénybevételéről, és magánbölcsibe kell íratnia a gyermeket.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg. Vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Viszont ha meghaladja, akkor sem adható 40 ezer forintnál magasabb összeg. Az igénylés előfeltételeiről, és arról, hogy mely településeket vehetik igénybe a szülők elutasító határozat hiányáan is a támogatást korábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Mennyibe kerülnek a magánbölcsődék?

A Pénzcentrum átfésülte a magánbölcsődei piacot, hogy képet adhasson az alapellátás átlagos díjszabásáról. Természetesen rengeteg bölcsőde árai nem nyilvánosak, így azt is leszűrtük, milyen neház dolga lehet a szülőknek is, ha tajékozódni akarnak. Azonban a nyilvános adatokból az derült ki, hogy elképesztő szakadék van a vidéki városok és Budapest között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha azt vesszük alapul, hogy a gyermek a hét öt napján veszi igénybe az egész napos ellátást, 3-4 étkezéssel, akkor a budapestieknek átlagosan már csaknem 100 ezer forintot kell szánniuk a bölcsődei ellátásra, de vidéken is közelít az átlagos összeg a 70 ezer forinthoz. Természetesen a havidíj nagyban függ a település elhelyezkedésétől is: az átlagot felhúzzák olyan helyek, mint Érd, vagy Sopron, ahol a budapestihez hasonlóak az árak. A jellemző inkább a 45-55 ezer forintos havidíj plusz 650-800 forintos napi étkezési költség.

Ez azt jelenti, hogy bölcsődei támogatás igénylői több vidéki nagyvárosban - és valószínűleg már falvakban, kisvárosokban is egyre könnyebben - találhatnak magánbölcsődét, ahol a teljes havi gondozási díjat (étkezés nélkül) fedezi a kedvezmény. Ezzel szemben Budapesten jó, ha a költségek felére elég a támogatás. Tény, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fővárosban és az agglomerációban van az országosan rendelkezésre álló férőhelyek 42 százaléka, itt él minden harmadik három év alatti gyermek, ráadásul a női foglalkoztatottság is magas - tehát feltehetően több kisgyermekes édesanya dolgozik. Viszont a szakadék a vidéki és városi díjszabás között ennek tükrében is jelentős. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?