16 °C Budapest

Te jó ég! Ennyiért járatja VIP-bölcsődébe gyerekeit a magyar elit

2019. október 7. 05:46

Magyarországon csak a bölcsődés korosztály 17 százalékának jut jelenleg férőhely, a 3200 település közül mindössze 700 helyen elérhető valamilyen bölcsődei ellátás. Azonban súlyosbítja a problémákat, hogy az ellátórendszer jelenlegi kapacitása és az igények területileg nem fedik egymást. A kormány a bölcsődei férőhelyek bővítésével illetve bölcsődei támogatással igyekszik segíteni a helyzeten. A Pénzcentrum most megvizsgálta, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban mennyiért járathatja valaki magánbölcsődébe a csemetéjét. Míg vidéken ritkán fordul elő, hogy az alapdíj meghaladja a 60 ezer forintot, a fővárosban bőven találni magánintézményt, amely 100 ezer forint feletti díjat szab ki havi szinten. 

A KSH adatai szerint jelenleg 270 ezer körül van a 3 év alatti gyermekek száma az országban, tavaly 1785 bölcsőde működött, összesen 47 169 férőhellyel, ebből arra lehet következtetni, hogy a korosztály mindössze 17 százalékának jut hely. Ahogy szeptemberben beszámoltunk róla akár másfél-két évig tarthat, amíg a bölcsődei férőhelyekről meghirdetett pályázatok nyomán valóban több gyermeket tud fogadni egy-egy intézmény. A 2,5 milliárd forintos keretösszegű, bölcsődei férőhelybővítésről szóló pályázatra csak Pest megyei önkormányzatok jelentkezhetnek, de a fővárosban is van lehetőség támogatást kérni - hívta fel a figyelmet korábban Kovácsné Bárány Ildikó, bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos. 

Arra viszont várni kell, hogy valóban több férőhely legyen, ugyanis a megvalósításra 18-24 hónap áll rendelkezésre.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nem eltúlzott az, hogy már a várandós anya megpróbálja beíratni meg nem született gyerekét a bölcsődébe, mert a várólista egy év is lehet kerülettől, településtől függően. Már tavaly ősszel volt szó arról, hogy nem csak az állami és magánbölcsődék férőhelyeinek bővítését tervezi a kormány, hanem amíg ez megvalósul, támogatná azokat a családokat is, akiknek a gyermekének nincs lehetősége igénybe venni a díjmentes állami szolgáltatást. A nyáron megjelent tájékoztató szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek.

Havonta pályázhatnak a kisgyermekes családok bölcsődei támogatásra, amely akár havi 40 ezer forinttal enyhítheti a kiadásaikat. Az egyik legfontosabb kitétel, hogy ez a támogatás csak akkor jár, ha állami bölcsődébe nem tudják beíratni a gyermeket, hanem magánszolgáltatást vesznek igénybe. A Magyar Államkincstár honlapján elérhető tájékoztató tartalmazza azoknak a településeknek a listáját, ahol az igényléshez nem kell csatolni határozatot arról, hogy a gyermek nem tud állami bölcsibe járni. Természetesen akinek a települése nincs a listában, az is pályázhat, ha van elutasító határozata az önkormányzattól az állami ellátás igénybevételéről, és magánbölcsibe kell íratnia a gyermeket.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg. Vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Viszont ha meghaladja, akkor sem adható 40 ezer forintnál magasabb összeg. Az igénylés előfeltételeiről, és arról, hogy mely településeket vehetik igénybe a szülők elutasító határozat hiányáan is a támogatást korábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Mennyibe kerülnek a magánbölcsődék?

A Pénzcentrum átfésülte a magánbölcsődei piacot, hogy képet adhasson az alapellátás átlagos díjszabásáról. Természetesen rengeteg bölcsőde árai nem nyilvánosak, így azt is leszűrtük, milyen neház dolga lehet a szülőknek is, ha tajékozódni akarnak. Azonban a nyilvános adatokból az derült ki, hogy elképesztő szakadék van a vidéki városok és Budapest között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha azt vesszük alapul, hogy a gyermek a hét öt napján veszi igénybe az egész napos ellátást, 3-4 étkezéssel, akkor a budapestieknek átlagosan már csaknem 100 ezer forintot kell szánniuk a bölcsődei ellátásra, de vidéken is közelít az átlagos összeg a 70 ezer forinthoz. Természetesen a havidíj nagyban függ a település elhelyezkedésétől is: az átlagot felhúzzák olyan helyek, mint Érd, vagy Sopron, ahol a budapestihez hasonlóak az árak. A jellemző inkább a 45-55 ezer forintos havidíj plusz 650-800 forintos napi étkezési költség.

Ez azt jelenti, hogy bölcsődei támogatás igénylői több vidéki nagyvárosban - és valószínűleg már falvakban, kisvárosokban is egyre könnyebben - találhatnak magánbölcsődét, ahol a teljes havi gondozási díjat (étkezés nélkül) fedezi a kedvezmény. Ezzel szemben Budapesten jó, ha a költségek felére elég a támogatás. Tény, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fővárosban és az agglomerációban van az országosan rendelkezésre álló férőhelyek 42 százaléka, itt él minden harmadik három év alatti gyermek, ráadásul a női foglalkoztatottság is magas - tehát feltehetően több kisgyermekes édesanya dolgozik. Viszont a szakadék a vidéki és városi díjszabás között ennek tükrében is jelentős. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem