27 °C Budapest
Megdrágulhat az OKJ-képzés: a tanulók fizetik meg majd az árkülönbözetet?

Megdrágulhat az OKJ-képzés: a tanulók fizetik meg majd az árkülönbözetet?

2019. szeptember 3. 09:31

Jövő ősszel megszűnik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ), az új rendszernek pedig egyelőre csak a körvonalai látszanak. A felnőttképzésben tanulni vágyók bizonytalanok, hogy érdemes-e elkezdeniük a tanulmányaikat még a mostani rendszerben, vagy célszerűbb megvárniuk a változásokat - mondták a Penta Unió Oktatási Centrum Zrt. (Penta Unió Zrt.) és a Perfekt Zrt. képviselői.

Az eddigi ismeretek szerint két szakmalista jön létre. Szakmát szakiskolákban és techniku­mokban lehet majd tanulni, a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő speciális ismeretet pedig bárki szerezhet felnőttképzési tanfolyamokon. Parragh László, a Magyar Keres­kedelmi és Iparkamara elnöke korábban azzal indokolta az átalakítás szükségességét, hogy bár évente egymillióan vesznek részt felnőttképzésben, de a rendszer hatásfoka alacsony, és majd 300 milliárd forint folyik el benne - írta a Világgazdaság.

Ma mintegy 760 államilag elismert szakképesítés van. A Szakképzés 4.0 koncepció közvetlenül nem foglalkozik az eltűnő képzésekkel és képesítésekkel. A már említett dokumentum szerint érdemes lenne 200 alatt tartani a szabályozott körbe tartozó szakképesítések számát

- mondta a lapnak Szepessy Hajnalka, a tavaly csaknem egymilliárdos árbevételt elérő Perfekt Zrt. vezérigazgatója. Összehasonlításképpen: a legutóbbi, 2013-as jogszabály-átalakítás azt célozta meg, hogy az akkor körülbelül 1300 államilag szabályozott szakképesítés 286-ra csökkenjen, mostanra ez a rendszer hízott fel 760-ra. 

Egy hagyományos tantermi tanfolyam költségeit többek között az oktatók és az oktatásszervezők bére teszi ki. Az általános munkaerőpiaci tendenciáknak megfelelően a bérek a közeljövőben folyamatosan emelkednek, ezt pedig a felnőttképzők várhatóan beépítik a díjaikba

- mondta Herich Roland, a Penta Unió Zrt. vezérigazgató-helyettese a képzési díjak esetleges változására vonatkozó kérdésre. Hasonlóan látja Szepessy Hajnalka is, úgy véli, sohasem lesznek olcsóbbak a képzések. A felkészült, gyakorlatorientált oktató, a megfelelő képzési helyszín, a szakmai anyag pénzbe kerül, a magas színvonalú, minőségi szolgáltatás anyagi forrásait is biztosítani kell.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?