17 °C Budapest

Sorra tűnnek el a bankfiókok: alig van már belőlük az országban

2019. február 5. 05:39

Egyre inkább zárják be fiókjaikat a bankok, ennek ellenére alig akad olyan nagyváros Magyarországon, ahol ne lenne legalább egy-egy bankfiók. Az ATM-ek jelenléte még szembetűnőbb: ezekből ugyanis sokkal több van, mint fiókokból. Az nem meglepő, hogy a megyeszékhelyeken minden bank üzemeltet fiókot, mint ahogy a nagyvárosokban is találunk belőlük, kisebb városokban viszont már sok bank nem tartja megtérülőnek a fiók üzemeltetését. Ezeken a helyeken így sokszor nincs is verseny az ügyfelekért. Körképünkből kiderül, hogy melyik banknak hány fiókja és ATM-e van, valamint az is, hogy egy-egy megyében egy fiókra és ATM-re hány lakos jut.

A banki szolgáltatások digitalizációja miatt (is) egyre inkább az a trend, hogy nem nyílnak, hanem bezárnak a bankfiókok. Vannak azonban olyan ügyintézni valók, amelyek igénylik a személyes jelenlétet. Egy kis lélekszámú falu lakosainak nem mindegy, hogy buszra kell-e szállniuk, hogy elérjék a legközelebbi fiókot vagy ATM-et.

Sokat fizetsz a bankodnak? Szabd személyre folyószámlád kalkulátorunkban! 

Hogy megnézzük a megyék lefedettségét, csináltunk egy összesítést: a legnagyobb hazai bankok esetén megvizsgáltuk, melyik megyében hány fiókkal és ATM-ben vannak jelen, ebben a Bank360.hu munkatársai voltak segítségünkre.

Elsőre is kiugró Budapest és Pest megye: a Budapest Banknak például 31 fiókja és 31 ATM-je üzemel Budapesten, ezzel szemben Vas megyében csak egy, és a többi megyében is csak 2-3, ritkán 4. A CIB-nél méginkább igaz a főváros-központúság, náluk 34 fővárosi fiók és 54 ATM mellett sok megyében csak 2 vagy 1 fiók és ATM üzemel, csak Csongrádban és Győr-Moson Sopronban található 3 CIB bankfiók és ATM. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a CIB a digitális bankolás egyik hazai zászlóvivője volt az utóbbi években.

Az Ersténél más a helyzet: náluk sokkal erősebb a megyei jelenlét, míg a fővárosi - fiókok tekintetében - nem az. Így például ugyanúgy 34 fiókot üzemeltet az Erste a fővárosban, mint a CIB, de emellett ha fiókja van Bács-Kiskunban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében is, de a további megyében is erős a jelenlétük. Az ATM lefedettségük még nagyobb: Budapesten 93 Erste ATM szerepel, és a legtöbb megyében a szám 10 és 20 között van. 

A K&H Magyarország második legnagyobb bankja, ez pedig látszik a fiók lefedettségen is. Budapesten 46 fiókjuk és 67 ATM-ük van, de a megyei jelenlét is erős. Több megye is van, ahol 10 fölötti a fiókok száma, és az ATM-ekből is találhatnak az ügyfelek megyénként 10-18-at, de Bács-Kiskunban például 25-öt, Békésben pedig 21-et.

Az MKB vidéki jelenléte nem marad el nagyban például a CIB-től. Több megyében üzemeltet mindössze 1 fiókot, de a legtöbb megyében azért 2-3 bankfiókkal és ATM-mel van jelen a bank. Budapesten ezzel szemben az eddigiekhez képest jelentősen alacsony fiókszámmal üzemel: 17 fiókot és 18 ATM-et tart fent az MKB a fővárosban. 

Az OTP fölénye lefedettségének nagysága egészen kimagaslik: Budapesten 312 OTP-s ATM-mel találkozhatunk 88 fiók mellett, de Nógrád, Veszprém és Zala kivételével minden megyében 10 fölötti a fiókok száma, az ATM-ek pedig 40-60-as nagyságrendben vannak jelen a megyékben (pár kivétellel, ami ezek alatt vagy fölött van). A Raiffeisen 26 budapesti bankfiókot működtet 26 ATM mellett, a megyékben pedig 1,2, néhol 3 fiókot és automatát tart fenn (Csongrádban 4-et, Győr-Moson-Sopronban és Pest megyében 5-öt). De Nógrádban például a bank egyáltalán nincs jelen, ez az egyedüli példa arra, hogy egy banknak nincs fiókja vagy ATM-e egy megyében sem. 

Az UniCredit, amely szintén a nagyobb forgalmú bankok közé tartozik, meglepően kevés, 22 fiókkal és 60 ATM-mel van jelen a fővárosban, de vidéki jelenléte is megyénkénti 1-2, ritkábban 3 fiókra tehető. Az ATM-ek azonban gyakoribbak, de több megye is van, ahol ennél több ATM van kihelyezve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mennyi lakos jut egy bankfiókra?

A fenti táblázat pontosan megmutatja, melyik megyében hány bankfiók van. Ez azonban csak arra elegendő, hogy a bankok lefedettségét egymáshoz képest bemutassuk, arra már nem, hogy megnézzük, egy bankfiókra hány ügyfél jut. Elvégeztük hát ezt az összesítést is:

A táblázatból mindez jól látszik. Ha összesítjük az eddigi adatokat, azt találjuk, hogy Budapesten összesen 298 bankfiók és 658 ATM üzemel. A megyékben persze sokkal alacsonyabb ez a szám, de azért népességarányosan nagyjából elmondható, hogy átlagosan egy bankfiókra 10 ezer lakos jut. A szórás azonban nagyon nagy.

Budapesten például minden bankfiókra 5911 lakos jut, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez már majdnem 14 ezer, azaz több, mint a duplája. A térképen halvány színnel a gyengébben lefedett, sötétebbel pedig a bankfiókokkal sűrűbben ellátott megyék láthatók. Szembetűnő, hogy a keleti megyék sokkal világosabbak, mint a nyugatiak. Sötéten szerepel például Komárom-Esztergom megye, ahol minden egy fiókra 8263 lakos jut, de meglepő módon sötét Tolna és Békés megye is. Baranya és Csongrád ugyanakkor kevésbé, ezek a helyeken 11733, illetve 11118 lakos jt egy bankfiókra.

Az ATM-eknél is ekkora a különbség?

Azt lehet mondani, hogy az ATM lefedettség országosan magasabb, mint a fióklefedettség, és a szórás sem olyan nagy - ez persze érthető, hiszen egy ATM kihelyezésének és üzemeltetésének költsége sokkal alacsonyabb, mint egy bankfióké, ráadásul némely esetekben helyettesíteni is képes azt.

Ezen a térképen is Budapest a legsötétebb, itt 2827 lakos jut egy ATM-re, de Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés is jól ellátott ATM-ekkel. Budapestet azonban a Balaton környéki megyék, Zla és Somogy követi - a főváros mellett egyedül előbbiben ér el a lefedettség 3000 alatti számot. Ennek minden bizonnyal köze van a nyári turizmushoz is. Az 3 keleti megye ebben a mutatóban is az utolsók között van, talán csak Borsod a kivétel, érdekes azonban, hogy Fejér megye is a legkevésbé lefedett megyék között van, ami egy bankfiókra eső lakosok számát jelenti.

Messze van az ATM? Válts bankot 5 perc alatt! Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Egy bank a fiók nyitásakor (vagy épp bezárásakor) figyelembe veszi annak költségességét és megtérülését. Az egyre inkább digitalizálódó banki szolgáltatások korában nem csoda, hogy sorra zárnak be a fiókok, hiszen a magyar bankrendszer magas költségű üzemelésének is betudható, hogy Magyarországon - bár időbeli összehasonlításban alacsonyak - európai összehasonlításban az egyik legmagasabbak a kamatok. Ebből a szempontból örvendetes lehet a fiókbezárási tendencia, az alacsony kamatokért azonban mi is tenni tudunk, ha rászokunk a digitális bankolásra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm