28 °C Budapest
Leszívja a számládat a karácsony? Mutatjuk, hogy tornászd vissza az egyenleged

Leszívja a számládat a karácsony? Mutatjuk, hogy tornászd vissza az egyenleged

2018. december 21. 16:40

Neked is kifolyik a pénz a kezeid közül, hamar elúszik a fizetésed, vagy kinulláztad magad karácsonykor? A megoldás csak egy karnyújtásra van: összeszedtünk hét tippet, amikkel könnyebben fogsz tudni félretenni!

Kevés jobb dolog van annál, mint amikor jön az SMS: elutalták a fizetést. Ugyanakkor ez gyorsan elillan, hiszen a havi kiadásokra elmegy egy csomó pénz, és egyszercsak azt veszed észre, hogy nem is tudtál félre tenni egy vasat sem, egyszercsak valahogy elfolyt minden pénzed - és a karácsony is kimerítette a kereteket. Íme hét tipp, amivel átveheted az irányítást a pénzügyeid felett, és végre takarékoskodni is tudsz.

Vizsgáld felül az életstílusod

Nézd meg, mire megy el a pénz, és gondold át, mi az, amire nincs szükséged. Például kell-e ennyi tévécsatorna, ekkora internetcsomag, vagy elég az egyel olcsóbb. Mérd fel igényeidet, írd össze, min tudsz spórolni.

A pénzgyilkos szabadidő

Amikor kell dolgoznod, értelemszerűen több pénzt is költesz. Gondold át, mivel töltöd a szabadidődet, mi az, amivel vissza lehetne fogni a kiadásokat. Sokat ülsz a bárban? Temérdek cuccot vásárolsz az interneten? Próbáld ki inkább a túrázást, sétálást, azok ingyen vannak! Nem csak a közérzeted fog javulni, hanem a pénztárcádnak is jót tesz!

A szokások rabja

Légy őszinte magadhoz: mire szoktál pénzt költeni. Elemezd ki a bankszámla kivonatokat: mire költesz gyakran, van-e olyan tétel, amit el tudsz engedni. Tedd félre a fölösleges rossz szokásokat: igyál kevesebbet, tedd le a cigit, vagy néha főzz otthon.

Automatikusan tegyél félre

A megtakarítás legegyszerűbb módja, hogy ha megjön a fizetésed, akkor azonnal félrerakod. Utalj át egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára, így az összeget már biztosan nem fogod elkölteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Váltsd ki jobbal!

Nézz utána, hogy vannak-e jobb konstrukciók az éppen futó hiteleidnél. Ezt például a Pénzcentrum kalkulátorávalis megteheted! Szinte biztosan kapsz jobb ajánlatokat az eddigi kölcsönöknél, amelyekkel kiválthatod őket. Így pedig akár tetemes összeget is spórolhatsz.

Nézz alternatívákat

Váltsd készpénzre szabadidődet, hobbidat! A mai, internetes világban szinte mindenből pénzt lehet csinálni: ha jó a kézügyességed, készíthetsz például ajándéktárgyakat, amiket eladhatsz. Vagy ha van egy fölösleges szobád, akár Air BnB-nek is kiadhatod.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 10:06
2022 els félévében euróban kifejezve az RTL Magyarország árbevétele azonos lett a 2021 azonos idszak...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43