20 °C Budapest
Leszívja a számládat a karácsony? Mutatjuk, hogy tornászd vissza az egyenleged

Leszívja a számládat a karácsony? Mutatjuk, hogy tornászd vissza az egyenleged

2018. december 21. 16:40

Neked is kifolyik a pénz a kezeid közül, hamar elúszik a fizetésed, vagy kinulláztad magad karácsonykor? A megoldás csak egy karnyújtásra van: összeszedtünk hét tippet, amikkel könnyebben fogsz tudni félretenni!

Kevés jobb dolog van annál, mint amikor jön az SMS: elutalták a fizetést. Ugyanakkor ez gyorsan elillan, hiszen a havi kiadásokra elmegy egy csomó pénz, és egyszercsak azt veszed észre, hogy nem is tudtál félre tenni egy vasat sem, egyszercsak valahogy elfolyt minden pénzed - és a karácsony is kimerítette a kereteket. Íme hét tipp, amivel átveheted az irányítást a pénzügyeid felett, és végre takarékoskodni is tudsz.

Vizsgáld felül az életstílusod

Nézd meg, mire megy el a pénz, és gondold át, mi az, amire nincs szükséged. Például kell-e ennyi tévécsatorna, ekkora internetcsomag, vagy elég az egyel olcsóbb. Mérd fel igényeidet, írd össze, min tudsz spórolni.

A pénzgyilkos szabadidő

Amikor kell dolgoznod, értelemszerűen több pénzt is költesz. Gondold át, mivel töltöd a szabadidődet, mi az, amivel vissza lehetne fogni a kiadásokat. Sokat ülsz a bárban? Temérdek cuccot vásárolsz az interneten? Próbáld ki inkább a túrázást, sétálást, azok ingyen vannak! Nem csak a közérzeted fog javulni, hanem a pénztárcádnak is jót tesz!

A szokások rabja

Légy őszinte magadhoz: mire szoktál pénzt költeni. Elemezd ki a bankszámla kivonatokat: mire költesz gyakran, van-e olyan tétel, amit el tudsz engedni. Tedd félre a fölösleges rossz szokásokat: igyál kevesebbet, tedd le a cigit, vagy néha főzz otthon.

Automatikusan tegyél félre

A megtakarítás legegyszerűbb módja, hogy ha megjön a fizetésed, akkor azonnal félrerakod. Utalj át egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára, így az összeget már biztosan nem fogod elkölteni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Váltsd ki jobbal!

Nézz utána, hogy vannak-e jobb konstrukciók az éppen futó hiteleidnél. Ezt például a Pénzcentrum kalkulátorávalis megteheted! Szinte biztosan kapsz jobb ajánlatokat az eddigi kölcsönöknél, amelyekkel kiválthatod őket. Így pedig akár tetemes összeget is spórolhatsz.

Nézz alternatívákat

Váltsd készpénzre szabadidődet, hobbidat! A mai, internetes világban szinte mindenből pénzt lehet csinálni: ha jó a kézügyességed, készíthetsz például ajándéktárgyakat, amiket eladhatsz. Vagy ha van egy fölösleges szobád, akár Air BnB-nek is kiadhatod.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?