10 szarvashiba, amitől teljes anyagi csőd lesz a válás: rengetegen elkövetik

10 szarvashiba, amitől teljes anyagi csőd lesz a válás: rengetegen elkövetik

2018. október 10. 14:00

Magyarországon naponta csaknem 50 házasság bomlik fel, és ha mindez még nem volna elég a felek gyakran óriási hibákat követnek el a procedúra során, amit aztán később nem csak lelkileg, de anyagilag is nyögnek. Mutatjuk, mi a 10 leggyakoribb hiba, amit váláskor el lehet követni. Mindezt azért, hogy ezekből okulva, a jövőben senki ne kerüljön a padlóra, hanem emelet fővel és megfelelő stratégiákkal tudjunk új életet kezdeni.

Annak ellenére, hogy 2010 és 2016 között másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma a KSH legfrissebb adatai szerint, 2016-ban még mindig közel 20 ezren döntöttek a válás mellett. Mindez pedig azt jelenti, hogy naponta 50 házasság bomlik fel Magyarországon. Egy válás pedig nem csak érzelmileg nagyon megterhelő, de anyagilag is: a válóperindítás illetéke 30 ezer forint, de ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor ezt ki kell egészíteni az illetéket úgynevezett tételes illetékekkel. Példaként említhetjük a szülői felügyeleti jog, mint meghatározhatatlan jog tételes illetékét, aminek összege 21 ezer forint, de a lakáshasználattal kapcsolatban is felmerülhetnek költségek, és nem szabad elfeledkezni a tartásdíj illetékéről sem. A gyermektartás mellett pedig felmerülhet a házastársi tartás is.

Nem csoda hát, hogy a hirtelen jött bonyodalmakba rendkívül könnyű belegabalyodni és hibás döntéseket hozni. Ez utóbbiak elkerülése végett összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb hibát, amit a párok váláskor elkövetnek. Nem árt tehát észnél lenni, és megismerve a hibákat elkerülni a kártékony akciókat.

1. Szabadjára engedni az érzelmeket

A válás mind fizikailag, mind szellemileg egy rendkívül megterhelő procedúra, mégis megéri a teljes huzavona alatt nyugodtnak maradni. Sokan követik el ugyanis az a hibát, hogy hagyják az addig elfojtott érzelmeiket feltörni, és durva kirohanásokat intéznek exük ellen. Ami odáig vezethet, hogy a felek semmiben sem fognak tudni megegyezni, ezért rengeteg munka hárul például az ügyvédekre, akik persze mindent megtesznek az ügyfelük érdekérvényesítése érdekében, mindezt busás fizetségért. Ha tehát nem akarjuk, hogy az ügyvédi költségek az egekbe szökjenek, akkor érdemes a lehető legtöbb helyzetben nyugodtnak maradni, és ésszerűen rendezni a dolgokat. 

2. "Majd én megoldom egyedül!"

Sokszor kifizetődő lehet az életben az a mentalitás, mely szerint ez vagy az a dolog menni fog egyedül is. A válás azonban a legkevesebbszer abszolválható nyereségesen ilyen hozzáállással. Egy ügyvéd ugyanis maximálisan tisztában van a jogi lehetőségekkel és más különböző hasznos információ, tipp is a tarsolyában lehet, ami megkönnyítheti az egész procedúrát, sőt egy megfelelő tanácsadó akár még pénzt is hajthat megbízójának (persze a tanácsadót is okosan kell választani, de erről a következő pontban). Ha azonban valaki egyedül veszi fel a kesztyűt, könnyen követhet el olyan baklövéseket, amik a későbbiekben jóval költségesebbek lesznek, mintha egy szakember kezelte volna az ügyet a kezdetektől.

3. Rossz "szakembert" választasz

Mindig jó, ha van egy ügyvéd a háznál, a jogi útvesztőkben ugyanis kell valaki, aki segít. Az azonban már egyáltalán nem biztos, hogy ennek az ügyvédnek kell betöltenie a pénzügyi tanácsadó szerepét. Ha a válóban lévő fél úgy gondolja, hogy a leendő anyagi bizonytalansága túl nagy, akkor érdemes az ügyvéd mellett, egy sokat látott pénzügyi tanácsadóra is benevezni, nehogy anyagi csőd legyen az amúgy sem kellemes procedúra vége.

4. Csak a lakás megmaradjon

Persze a családi otthonhoz rengeteg emlék és érzelem köti az embereket, mégsem szabad abba a hibába esni, hogy valamelyik fél csak arra helyezze a hangsúlyt, hogy az "otthon" az ő kezében maradjon. Meg kell ugyanis fontolni, hogy a válás után is képes lesz-e például a lakásával, házával kapcsolatos költségeket kifizetni. Gondolva itt a rezsiköltségekre vagy nehezebb esetben az ingatlant terhelő jelzáloghitelre például. Ha ez ugyanis nem finanszírozható a jövőben, akkor érdemesebb az ingatlant értékesíteni, és mindenkinek az új felállás szerint keresgélnie a jövőben. Igen, akár új otthont is. 

5. "A nyugdíj megtakarítást viheted!"

Szakértők szerint gyakori hiba, hogy az egyik fél más javak érdekében (például az otthon tulajdonlása) lemond a megtakarításokról, például a nyugdíjcélú megtakarításokról. Mondván: "arra úgysem lesz szükségem még egy jó darabig". Igen ám, de a szakértők szerint egy jó kondíciójú nyugdíjcélú megtakarítás adott esetben, hosszú távon sokkal értékesebb lehet, mint bármi más. Éppen ezért sok hozzáértő inkább azt javasolja, hogy keressünk olyan opciókat amik a megtakarítások feldarabolását lehetővé teszik, és ne legyünk restek időt és energiát szánni e opciók minél alaposabb megértésére. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

6. Meghiúsult adósságkezelés

Általánosan elmondható hogy a házastársak közösen felelősek a háztartásban felmerülő adósságokért. Éppen ezért kulcsfontosságú ezek minél hamarabbi rendezése, a közös számlák, hitelkártyák mihamarabbi befagyasztása. Ha ez például nem történik meg, akkor egy-egy utólag mínuszba csúsztatott hitelkártya bizony nem várt, magas költséggel is járhat a vétlen, már egyébként elvált (másik) fél számára. Jobb tehát, ha minél hamarabb kihúzzuk ezeket a méregfogakat, és az adóságokkal kapcsolatban mindent pontosan lefektetünk a válási papírokban. 

7. Extra adósságokba vered magad

Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy váláskor a felek óriási adósságokba verik magukat. A válóperes ügyvédek drágák, az eddigi életszínvonalat pedig egy keresetből hirtelen nagyon nehézkessé válik fenntartani. Az így keletkezett esetleges adósságokat azonban a jövőben még nehezebb lesz kiváltani. Ezért célszerű a válást olyan büdzséből finanszírozni, ami valamilyen vészhelyzet esetére volt félretéve. Vagy ha nincs ilyen jellegű félretett pénzük, akkor a lehető legóvatosabban eljárnunk a költségeket illetően. 

8. A megfelelő védelem elmulasztása

Ha a válásban gyerekek is érintettek, akkor elsődlegesen az ő jólétükre, biztonságukra kell a feleknek gondolniuk. Annak a félnek tehát, aki a gyerekkel marad, és például gyerektartást kap a másiktól, különösen fontossá válik, hogy a gyerektartást fizető félnek legyen olyan biztosítása, ami keresőképtelenség fennállása esetén is tud fizetni. Tartós betegség vagy halál esetén ez még inkább kritikus. Éppen ezért a feleknek érdemes még időben olyan biztosítást kötniük, ami a baj esetén is képes valós segítséget nyújtani a rászoruló félnek. Ha mindez elmarad, akkor egy váratlan tragédia teljes anyagi katasztrófába lökhet egy egész családot.

9. Nem készül új végrendelet

Válás után a feleknek újra kell gondolniuk, hogy haláluk után kikre akarják hagyni javaikat. Ezt érdemes minél hamarabb megtenni, és tisztázni az új viszonyokat.

10. Azt hiszed, a válás után nem leszel képes az anyagiak rendezésére

Ha lezajlott a procedúra, és a régi kapcsolat már a múlté, rögvest el kell gondolkozni azon, mikért építed fel magad körül újra az anyagiakat. Ezen jobb nem bánkódni, hanem olyan lehetőségként tekinteni az egészre, aminek a segítségével újrareformálhatod a pénzügyeidet. Rögvest kezdj el megtakarítani, és létrehozni vészhelyzet esetére egy olyan megtakarítást, amihez egyből tudsz nyúlni, ha baj van. Ne feledkezz meg a nyugdíj megtakarításról sem.

(Mirror)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?