16 °C Budapest
A tavalyihoz képest 1 milliárd forinttal nőtt az szja 1 százalék felajánlás

A tavalyihoz képest 1 milliárd forinttal nőtt az szja 1 százalék felajánlás

2018. október 1. 16:30

A tavalyi visszaesés után idén 1 milliárd forinttal több szja 1 százalék jut a jogosult több tízezer civil szervezethez, noha a felajánlók száma enyhén csökkent. Továbbra is kiemelten sikeresek a beteg gyerekeket, és különösen a rákos megbetegedésekkel küzdőket segítő civilek, de a közéleti témákkal foglalkozó szervezetek is egyre nagyobb teret kapnak.

Nem igazolódtak be a félelmek, hogy az e-szja rendszer kiterjesztése nyomán tovább csökken majd a civil szja 1 százalék - Miha Tamás civil kommunikációs szakértő (Human Dialog) szerint ez az idei 1 százalék felajánlások egyik legfőbb tapasztalata. Az e-szja tavalyi bevezetése komoly visszaesést hozott 2017-ben a felajánlási hajlandóságban, és ezt 2018-ban tovább nehezítette, hogy már a munkáltatóktól is átvette a bevalláskészítést a NAV. Mindennek ellenére a felajánlók száma csupán 1,2 százalékkal apadt az idén. Ezt a kis mértékű csökkenést a bérek növekedése ellensúlyozta. A magasabb személyi jövedelmek adója is több, így ennek az 1 százaléka is jelentősebb tétel: az átlagos adó 1 százalék értéke a tavalyi 4102 forintról 4631 forintra ugrott. A szeptemberi számok összevetése alapján a végeredmény pedig a tavalyihoz képest csaknem 1 milliárd forinttal (+13%) több szja 1 százalék felajánlást jelent.

Bár az egyes civil szervezetek eredménye eltérő, az élmezőny évek óta stabilan ugyanazokból áll. A legtöbb 1 százalékot ismét a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány gyűjtötte, immár 5. éve tartva elsőségét, a top 10 klubban pedig 8 civil szervezet már 4 éve stabilan tag. A számok azt mutatják, hogy azok szerepelnek jól, akik átgondolt, egész évre szóló stratégiával dolgoznak online-, és hírlevél-kampányok formájában egyaránt - értékeli az eredményeket Gandera Balázs online marketing szakértő (INTREN).

A több éve Balával és gengsztereivel kampányoló Országos Mentőszolgálat Alapítvány 81-ről 112 millióra növelte bevételét, a Bátor Tábor 14 százalékos növekedéssel 124 milliót kapott most az adófizetőktől. A 10 millió felett szerző civilek közül az egyik legnagyobb növekedés idén a Magyar Hospice Alapítványé. Ők lényegében megduplázták 1 százalékos bevételeiket, 37 milliót kapva most. Az 1 százalékért versengő civilek mezőnyében akadnak vesztesek is: tovább estek a pár évvel ezelőtt még listavezető Gyermekrák Alapítvány bevételei, az idei 41 millió már alig ötöde csupán 5 évvel ezelőtti eredményüknek.

Összességében elmondható, hogy az szja 1 százalékban kiemelten sikeres, a beteg gyerekeket, és különösen a rákos megbetegedésekkel küzdőket segítő civilek felajánlásainak átlagértéke alacsony, sok adófizetőtől kapnak kisebb összegeket. Ezzel szemben a közéleti témákkal foglalkozó alapítványok támogatói tehetősebbek, felajánlásaik jócskán a 4631 forintos átlagérték felett alakultak (Átlátszónet 7774 forint, TASZ 6997 forint, Szabad Sávért Alapítvány 6701 forint). Hasonlóan erős támogatottsággal büszkélkedhetnek az oktatási intézmények mögött álló alapítványok (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola 8961 forint, Pannonhalmi Bencés Gimnázium 6833 forint).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az idén tavasszal majdnem 1,8 millió adófizető vette a fáradtságot, és rendelkezett a civilek javára szja 1 százalékáról. Ez a szám a potenciális felajánlók felét sem éri el. Így a szakértők szerint továbbra is hatalmas tartalékok vannak az idén már 21 éves múltra visszatekintő 1 százalék felajánlási rendszerben, ha csak a várhatóan jövőre is folytatódó bérnövekedésre gondolunk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06