15 °C Budapest
Tudják, hogy nyomor vár rájuk, mégsem tesznek ellene a magyarok

Tudják, hogy nyomor vár rájuk, mégsem tesznek ellene a magyarok

2018. július 20. 19:02

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért. A várható élettartam folyamatosan emelkedik, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya azonban évek óta stagnál.

A társadalmi trendek és az OTP Öngondoskodási Indexe eredményei alapján a magyarok egyre hosszabb életre számíthatnak, mégsem tesznek félre az idősebb korukra, ezért várhatóan a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozni kényszerülnek majd. Az OECD adatai szerint a fejlett társadalmakban, így Magyarországon is folyamatosan nő a 65 év felettiek aránya az aktív korúakhoz képest. A KSH szerint ennek egyik legfőbb oka, hogy az elmúlt években mintegy 5 százalékkal nőtt a várható élettartam , míg a nyers születési arányszám továbbra is az 1,6-os EU átlag alatt mozog. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy ha nem változik, akkor a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik.

Az OTP Öngondoskodási Indexe szerint

a magyar munkavállalók tisztában vannak a várható nehézségekkel, ám ennek ellenére keveset tesznek, amivel javíthatnák a majdani időskori életszínvonalukat.

Évről-évre nő a válaszadók között azok aránya, akik úgy gondolják, elérik majd a 80 éves kort , valamint a megkérdezettek háromnegyede arra is számít, hogy az állami nyugdíja nem lesz elegendő a kiegyensúlyozott megélhetéshez.

Mindezek ellenére a magyarok fele jelenleg nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással,

és a válaszadók mindössze 11 százaléka látja úgy, hogy egyéb vagyona elegendő lesz időskori szükségletei fedezésére. A megkérdezettek több mint fele épp ezért gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is folytatnia kell majd a munkát - ezzel biztosítva a megfelelő anyagi hátteret.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Habár úgy tűnik, hogy a ma aktív munkavállalók minden szükséges információnak a birtokában vannak: tudják, hogy nő az élettartam, és várhatóan az állami nyugdíjból nem fognak kijönni, mégsem gondolnak öreg korukra. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításokkal rendelkezők aránya évek óta szinte stagnál

- vélekedik Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Pedig, ha szeretnénk elkerülni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni kényszerüljünk, akár havi pár ezer forint megtakarításával már ma meg kell tenni az első kisebb lépéseket az időskori anyagi biztonság megteremtése felé

- tette hozzá a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?