35 °C Budapest
Ezt rengeteg szülő elrontja: egy életen keresztül fizethetnek érte

Ezt rengeteg szülő elrontja: egy életen keresztül fizethetnek érte

2018. július 11. 18:05

Már javában tart a szünidő: amíg a szülők dolgoznak, addig a gyerekek táboroznak, valamelyik rokonnal múlatják az időt, de sokan vannak, leginkább az idősebb, 13-14 év feletti gyerekek, akik egyedül vannak otthon, és próbálják magukat lefoglalni. Akár egyedül, akár felnőtt vagy idősebb testvér felügyelete mellett töltik el a szabadnapokat,  célszerű lekötni őket valamivel, kitűzni olyan célokat, melyeket meg tudnak valósítani. Egy új bicikli, vagy egy videojáték? Játszóház a legjobb barátjával? Gokart a cimborákkal? Nem feltétlenül kell ezt egyedül a szülőknek finanszírozniuk, a gyerekek is beszállhatnak. Mutatjuk, hogyan lehet nyáron játszva pénzügyi ismeretekre tanítani a gyerekeket.

Lassan egy hónapja, hogy kicsöngettek az iskolákban és az általános és középiskolás diákok végre szabadon élvezhetik a nyári szünetet. Csakhogy a gyerekeket nehéz folyamatosan lefoglalni, egy-egy tábor jó megoldás lehet, de az is csak egy-egy hétre oldja meg a problémát, hiszen elképesztő árak vannak: egy ott alvós tábor átlagára 46 000 forint körül lesz, míg egy napközis tábor esetében 30 000 forintos költséggel számolhatnak a szülők. Ráadásul nyáron már szabad helyet találni sem könnyű, persze ki lehet fogni, de azért csekély az esély, hogy akár a jövő hétre találjunk a gyereknek tábori helyet.

Programlehetőség persze akad bőven: állatkert, aquapark, kalandparkok, strandok, lézerharc, gokart, és még sorolhatnánk. Persze ezek is sokba kerülnek, főleg, ha hetente többször kell beiktatni valamilyen elfoglaltságot, hogy ne csak a négy fal között töltse a gyerek a nyarat. Viszont nem feltétlenül kell a gyerek szórakozásának minden költségét a szülőknek állniuk. A nyár tökéletes időzítés arra, hogy alapvető pénzügyi ismeretekre neveljük a gyerekeket. Mutatjuk, hogy csináld!

1. Beszéljetek a pénzről

Akár fiatalabb, akár idősebb a gyerekünk, kellemetlen perceket okozhat, ha azzal nyaggat, hogy a legjobb barátja milyen menő helyekre megy és hogy ő is vágyik erre.

A pénzről akkor lehet nehéz beszélni, ha a szülők erőn felül teljesítve mindent megtesznek, hogy megadják a gyerekeknek, amire vágynak, és nem beszélnek arról, hogy mégis mennyit kell dolgozni azért, hogy az áhított tárgyat megvehessék. Viszont tapasztalatom szerint a gyerekek azért tisztában vannak az anyagi keretekkel, és teljesen őszintén meg lehet velük beszélni, ha a kinézett tábor drágább, mint amit a család megengedhet magának

- mondta korábban a Pénzcentrumnak  Bojti Andrea gyermekpszichológus, aki szerint érdemes leülni a gyerekkel, és átbeszélni, mégis mennyi pénzből tud gazdálkodni a család a nyári programokat illetően.

2. Jöhet a zsebpénz, és határozzuk meg együtt, mire gyűjt a gyerek

A pénzügyi nevelés során két fontos dolgot kell megtanítanunk: beosztani, és félretenni a pénzt. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy egy tudatosan gazdálkodó felnőtt váljon belőle. A zsebpénz nagyon jó gyakorló eszköz is, hogy elsajátítsa a gyerek a helyes pénzügyi szokásokat. Ráadásul, ha ilyenkor hibázik (márpedig fog hibázni), még nem kerül valós anyagi veszélybe.

Vagyis célszerű megbeszélni, hogy mire szeretné költeni a gyerek a zsebpénzét, és azt is, hogy milyen gyakorisággal kapja azt: havonta, hetente?

Érdemes a szülőknek egyébként havonta fix összeget adni, és megbeszélni a gyerekkel, abból neki mire kell költenie. Ruhára, élelmiszerre értelemszerűen nem, azt a szülők elintézik, de a hobbijait, például autósmagazint, matricákat, stb. fizethetné ő. Ezzel megtanulja beosztani és értékelni a pénzt

 - mondta Bojti Andrea.

Vagyis ha a gyerekünk a barátaival szeretne elmenni mondjuk játszóházba, esetleg gokartozni vagy lézerharcolni, akkor érdemes arra sarkallni, hogy legalább részben ő fizesse a programot a zsebpénzéből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

3. "Erre gyűjtened kell"

Kisebb dolgokra, játékra, matricákra könnyen össze lehet gyűjteni a pénzt, ugyanakkor igazán jó motiváció lehet, ha egy drágább dologra vágyik a gyerek. Ha például új játékkonzolt szeretne, akkor arra hosszabb ideig kell félretennie a zsebpénzéből.

4. Elköltötte a pénzét? Tanulni fog belőle

Ha a heti bevásárlásnál a csemete előáll azzal, hogy mi lenne, ha az autósmagazint, matricát vagy legót te fizetnéd ki, mert ő elköltötte a havi vagy heti zsebpénzét, ne hátrálj meg, és magyarázd el neki, hogy a jövő héten/jövő hónapban majd megveszi ő, hiszen megbeszéltétek, hogy a hobbijait ő finanszírozza a zsebpénzéből.

5. Adj lehetőséget extra zsebpénz megkeresésére

A pénzért a felnőtteknek keményen meg kell dolgozniuk. A zsebpénz viszont más, azt a szülők adják a gyerekeknek, nevelő célzattal. Viszont ha a gyerek elköltötte a zsebpénzt, vagy még szüksége lenne egy kisebb összegre, hogy megvásárolhassa a vágyott tárgyat, vagy befizethessen a kívánt programra, érdemes lehetővé tenni számukra, hogy megdolgozzanak a plusz pénzért. Hogy hogyan? Kivehetik részüket például a házimunkából, cserébe előre meghatározott összeggel honoráljuk a segítségüket. Jó lehet az is, ha cserébe azért, hogy az idősebb gyerek elvállalja, hogy vigyáz a kistestvérére, míg a szülők például elmennek moziba együtt, kap egy szintén előre meghatározott összeget.

Lauren Greutman pénzügyi szakértő is azt gondolja, hogy hasznos, ha a szülők fizetnek valamennyit a gyerekek által elvégzett házimunkáért cserébe. Az ő fia például 25 centet (70 forintot) kap azért, ha kiviszi a szemetet, és 5 dollárt (1 400 forintot), ha felsöpör és felmos a konyhában. Alapvetően úgy működik a rendszer, hogy azért a munkáért számíthat fizetségre a fia, aminek elvégzéséért egy takarítónak is fizetnének. A szakember szerint abszolút bevált náluk ez a módszer, a fia például egyszer kinézett magának egy játékautót, de nem volt rá elég pénze. Szólt az édesanyjának, aki azt mondta, ha rendbe teszi a kertet, megkapja a hiányzó összeget. Miután végzett, elégedett volt és boldogan vásárolta meg az áhított játékot.

Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érzem, mindez soha nem történt volna meg, ha nem honorálnám a munkáját

 - idézi a Huffington Post Greutmant.

(Forrás: blog.roostermoney.com)

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?