19 °C Budapest
Ennyi zsebpénzt kapnak a magyar gyerekek: megvan az is, mire költik

Ennyi zsebpénzt kapnak a magyar gyerekek: megvan az is, mire költik

2018. március 17. 10:00

A magyar lakosság kétharmada a szülők felelősségének tartja az edukációt, és tisztában van a pénzügyi nevelés korai elkezdésének jelentőségével is. A szülőket leginkább az vezérli a gyermekek pénzügyi nevelésében, hogy azok megtanulják a pénz értékét, továbbá a beosztást és a megtakarítás fogalmát.

A pénzügyekre való nevelés kardinálisa kérdése a gyerekkornak és leginkább a szülők felelőssége. Óvatosnak kell azonban lenni, hiszen ha túl korán, túl erősen jelenik meg a gyermek életében a pénz és azzal való bármiféle bánásmód, az a későbbiekben a felcseperedő gyermek életében rengeteg negatív hatással járhat. Ennek azonban az ellentettje is igaz, ugyanis ha elmarad a fiatal kori pozitív mintákon alapuló, pénzügyi nevelés, akkor a felnőtté váló gyermek nem fogja tudni, miként is kellene lavíroznia az anyagiak sűrűjében. 

Mindezt tudomásul véve kijelenthető, hogy a magyar lakosság kétharmada a szülők felelősségének tartja az edukációt, és tisztában vannak a pénzügyi nevelés korai elkezdésének jelentőségével is - derült ki a CIB Bank által, a közelmúltban végzett felmérésből. 

A kutatás rámutatott arra is, hogy a szülők leginkább az vezérli a gyermekek pénzügyi nevelésében, hogy azok megtanulják a pénz értékét, továbbá a beosztást és a megtakarítás fogalmát. A 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, átlagosan heti 1 100 forintot.

Az összeget egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére szánják a szülők: 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására ad egy bizonyos összeget. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés szerint a zsebpénz a korábbi generációknál is elfogadott gazdálkodási elem volt: ha nem is rendszeresen, de sok mai felnőtt kapott hasonló pénzügyi támogatást gyerekként a szüleitől. A felhasználásra ugyanakkor akkoriban inkább az volt jellemző, hogy a gyermek spórolt valamire. Ehhez a kor gyerekeinek szóló megtakarítási formáit használta, például a Takarékbélyeget, illetve alkalmi munkákból igyekezett a zsebpénzen kívüli pluszbevételekre szert tenni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?