0 °C Budapest

Nem kell a készpénzzel maszatolniuk: ezt teszik helyette a bankfiókosok

2018. február 19. 19:00

Egyre inkább automatizálja a készpénzhez jutást és a készpénzbefizetést az egyik magyarországi bank. Egy év alatt, tavaly novemberig 2,5-szeresére, közel 368 milliárd forintra nőtt a pénzintézet befizetős ATM-jein keresztül befizetett összeg, februártól pedig 22-re emelkedhet a pénztármentes bankfiókok száma, amelyek így a jövőben még jobban koncentrálhatnak a pénzügyi tanácsadásra. 

2017 decemberében rekordszintre, 5100 milliárd forint fölé emelkedett a forgalomban lévő készpénz állománya Magyarországon. A 2016 decemberi szinthez képest ez 12 százalékos növekedést jelent, a 10 évvel korábbi - 2007 decemberi - összeghez képest pedig 134 százalékos a bővülés. A több mint 5100 milliárd forint óriási összeg, leegyszerűsítve egy-egy lakosra vetítve 510 ezer forint jutna - írja közleményében a K&H.

A K&H lépéseket tett, hogy minél könnyebbé tegye a lakosság számára a készpénzhez jutást és a készpénzbefizetést: a lehető legnagyobb mértékben automatizálja a bankfióki ki- és befizetések folyamatát, emellett több intézkedéssel igyekszik népszerűsíteni az elektronikus csatornák használatát is. A készpénz ki- és befizetés megkönnyítése érdekében a bank egyre több fiókját teszi pénztármentessé, ezzel együtt pedig komoly erőforrásokat fordít a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek számának növelésére. Az ATM-es befizetések növekvő népszerűsége annak is köszönhető, hogy bármikor kerül sor a befizetésre, az összeget a bank azonnal jóváírja a számlán. Így a sorban állás elkerülésével és az azonnali jóváírásnak köszönhetően az ügyfelek még kényelmesebben, gördülékenyebben és gyorsabban tudják intézni pénzügyeiket.

2018 februárjától tovább bővül a pénztár nélküli fiókok száma, így országszerte már 22 ilyen egység lesz a K&H hálózatában. Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója elmondta: 

Tapasztalataink szerint a pénztár nélküli fiókokban több időt tudnak fordítani a K&H szakemberei az ügyfelek pénzügyi igényeinek megismerésére, a jó döntések meghozatalához szükséges tanácsadásra és az ügyfelekkel való szorosabb kapcsolat kialakítására. Így ezek a fiókok egyre népszerűbbek az ügyfelek körében. A pénztármentes fiókok egyedül a pénztári készpénzes tranzakciók bonyolításának módjában térnek el a hagyományos fiókoktól: itt ezeket a készpénzbefizetésre is alkalmas ATM-ek segítségével lehet elvégezni.

A készpénzhasználatot a pénztármentes fiókokhoz hasonlóan jelentősen megkönnyítik a magyar piacon viszonylag újnak számító készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek, amelyek látványos karriert mondhatnak magukénak. A K&H-nál 2017 november végéig - éves összevetésben - 2,5 szeresére nőtt az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege, előbbi több mint 1,1 millió darabra emelkedett, utóbbi pedig közel 368 milliárd forintra gyarapodott. Január közepén 187 ilyen ATM volt a K&H országos hálózatában, várhatóan március végére szinte mindegyik fiókban lesz készpénzbefizetésre alkalmas ATM. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rajna Gábor elmondta, az ATM-es készpénzbefizetések a teljes piacra vonatkozó hivatalos jegybanki adatok szerint is egyre népszerűbbek. 2017 első kilenc hónapjában ugyanis 1,375 millió alkalommal történt ATM-es készpénzbefizetés 258 milliárd forint értékben, ami az előző év azonos időszakához képest az összeget tekintve 88 százalékos növekedést jelent, darabszámban pedig 99 százalékos emelkedésnek felel meg. A szakember szerint a befizetős ATM-ek sikere egyáltalán nem meglepő, hiszen az ügyfelek éjjel-nappal, sorban állás nélkül, gyorsan, biztonságosan és automatizáltan kezelhetik a készpénzüket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?