11 °C Budapest

Biztató felmérés: egyre több a rendszeresen megtakarító magyar

2018. február 15. 13:30

Az elmúlt három évben jelentősen javult a magyarok fizetőképessége és ezzel párhuzamosan megtakarítási lehetőségeik is. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok egyre bizakodóbbak pénzügyi és gazdasági helyzetüket illetően.

Az elmúlt három évben jelentősen javult a magyarok fizetőképessége és ezzel párhuzamosan megtakarítási lehetőségeik is. Az Intrum nemzetközi követeléskezelő kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok egyre bizakodóbbak pénzügyi és gazdasági helyzetüket illetően.

  • A magyarok egyre optimistábbak saját pénzügyiket illetően: 2015 és 2017 között két és félszeresére emelkedett azok száma, akik pozitívan értékelik saját gazdasági helyzetük alakulását.
  • Közel minden második magyar állítja, hogy reális esélye van saját gazdasági helyzetén jelentősen javítani.
  • Minden második magyar havi szinten spórol.

Javuló gazdasági helyzet

Az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. Jelen elemzés a 2015 és 2017 között készült kutatások adatait összegzi.

2015 és 2017 között folyamatosan nőtt azon magyar válaszadók aránya, akik úgy érzik, hogy javul az ország gazdasági helyzete, így a tavalyi év végén már alig maradt el a magyar adat az európai átlagtól.

Az adatok alapján nemcsak az ország gazdasági állapotának változását, de a saját gazdasági helyzetüket is bizakodóan szemlélik a válaszadók. 2015 és 2017 között két és félszeresére nőtt azok aránya, akik szerint a pénzügyi helyzetük egyre jobb, ezzel a magyar adatok megfelelnek az európai átlagnak. Ezzel együtt jelenleg majdnem minden második magyar úgy érzi, reális esélye van jelentősen javítani jelenlegi gazdasági helyzetén, míg 2015-ben csak a honfitársaink negyede vélte így.

Növekvő pénzügyi stabilitás: rendszeres spórolás

A magyarok egyre nagyobb figyelmet fordítanak számláik időben történő befizetésére. A vonatkozó időszakot vizsgálva az európai arány közel változatlan, miközben Magyarország felzárkózott: 2015-ben még csak minden harmadik ember gondolta fontosnak a számlák időben történő kiegyenlítését, addig 2017-ben már minden második ember vélekedett így.

Így is járnak el a magyarok: egyre jobban odafigyelünk, hogy időben rendezzük a számlákat, ezért 2017-ben már csak a magyarok felével fordult elő, hogy valamiért megcsúszott a csekkek rendezésével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt évek növekvő pénzügyi stabilitását mutatja, hogy a hazánkban egyre többen képesek egy nagyobb összegű kiadást finanszírozni kölcsön felvétele nélkül: a magyarok 42 százalékának nem jelent gondot egy nagyobb összegű (fél havi fizetésnek megfelelő) kiadás. E mellett nőtt a rendszeresen megtakarítók száma is hazánkban, a tavalyi évben a megkérdezettek 52 százaléka állította, rendszeres tesz félre havonta, ami 10 százalékponttal magasabb, mint 2015-ben volt.

Az adatokból világosan kirajzolódik: az ország gazdasági helyzetének kedvezőbb megítélésével a magyarok saját pénzügyi jövőjüket is kedvezőbbnek látják. És nemcsak a szavak és várakozások szintjén látjuk a változást, hanem a mindennapokban is: egyre többen takarítanak meg és egyre kevesebb honfitársunkkal fordul elő, hogy nem fizet be egy számlát"

 - hangsúlyozta Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

"Kiemelten fontos, hogy ezt a tudatosságot megőrizzük és átadjuk a jövő generációi számára, hiszen ez a legjobb módja az adósságspirál elkerülésének" - értékelte a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm