Ezt rengeteg szülő elrontja: később már nem lehet helyrehozni

Ezt rengeteg szülő elrontja: később már nem lehet helyrehozni

2018. február 14. 15:00

Házimunkáért zsebpénzt adni? Megoszlanak a vélemények, jó ötlet-e fizetni azért, ha a gyerek besegít a háztartásban. Van, aki szerint nincs ezzel semmi gond, mert mind a két fél nyer: a gyerek megtanulja, hogy a pénzért meg kell dolgozni és jobban fogja becsülni azt, mások szerint viszont ezzel nem lehet arra sarkallni a gyereket, hogy segítsen a házkörüli teendőkben.

A gyerekek pénzügyi nevelése elengedhetetlen ahhoz, hogy később, felnőtt korukban megfelelő, felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni. Az is köztudott, hogy fontos már általános iskolás korban megtanítani az alapokra, hogy később, felnőttként jól boldoguljon a pénzügyek világában. De pontosan mikor érdemes kezdeni ezt a nevelést? Vajon érdemes-e úgy hozzáállni, hogy akkor kap pénzt a gyerek, ha besegít a háztartásba?

Egy 2017 márciusában publikált tanulmány szerint azon szülők 83 százaléka, aki ad zsebpénzt a gyerekének, azt gondolja, hogy azért meg is kell dolgozni, méghozzá úgy, hogy elvégeznek bizonyos házimunkákat. Ugyanakkor Ron Lieber, a The New York Times pénzügyekkel foglalkozó szakírója szerint ez óriási hiba. Hogy miért? Mert ha a szülők nem kapnak semmit azért, hogy kitakarítanak és elpakolnak, ugyan a gyerekeknek miért kéne ezért fizetséget kapniuk?

Ráadásul a gyerek úgy is dönthet, hogy végülis nincs szüksége pénzre, amire szüksége van, azt megveszik a szülei, ezért egyáltalán nem érzi úgy, hogy érdekelt lenne abban, hogy besegítsen a szüleinek. Másrészt a zsebpénz megtanítja a gyerekeket arra, hogyan kell beosztani azt, és sokak szerint alapvetően nem szabad, hogy a pénzügyi nevelésnek köze legyen ahhoz, eleget tesz-e a gyerek a családi kötelezettségeinek.

Gail Vaz-Oxlade pénzügyi és életvezetési tanácsadó egyetért egyébként Ron Lieberrel.

A zsebpénz az én definícióm szerint olyan összeg, amit amúgy is ráköltenél a gyerekedre, de odaadod neki, hogy megtanulja, hogyan kell bánni a pénzzel.

Úgy véli, ha a gyerekek elszórják a kapott pénzt, akkor nincs mentőöv, várniuk kell a következő hónapig, és akkor megvenni, amire még vágynak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pénzt keresni = megtanulni bánni a pénzzel

Dr. Denise Cummins pszichológus azonban úgy gondolja, annak a pénznek, amiért nem kell megküzdeni, nincs jogosultsága. Hiszen a gyerekek alapvetően azt látják, hogy a felnőttek megadnak nekik mindent, pusztán azért, mert szükségük van valamire vagy vágynak valamire.

Lauren Greutman pénzügyi szakértő is azt gondolja, hogy hasznos, ha a szülők fizetnek valamennyit a gyerekek által elvégzett háziumunkáért cserébe. Az ő fia például 25 centet kap azért, ha kiviszi a szemetet, és 5 dollárt, ha felsöpör és felmos a konyhában. Alapvetően úgy működik a rendszer, hogy azért a munkáért számíthat fizetségre a fia, aminek elvégzéséért egy takarítónak is fizetnének.

A szakember szerint abszolút bevált náluk ez a módszer, a fia például egyszer kinézett magának egy játékautót, de nem volt rá elég pénze. Szólt az édesanyjának, aki azt mondta, ha rendbe teszi a kertet, megkapja a hiányzó összeget. Miután végzett, elégedett volt és boldogan vásárolta meg az áhított játékot. "Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érzem, mindez soha nem történt volna meg, ha nem honorálnám a munkáját" - idézi a Huffington Post Greutmant.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08