9 °C Budapest
Ezt rengeteg szülő elrontja: később már nem lehet helyrehozni

Ezt rengeteg szülő elrontja: később már nem lehet helyrehozni

2018. február 14. 15:00

Házimunkáért zsebpénzt adni? Megoszlanak a vélemények, jó ötlet-e fizetni azért, ha a gyerek besegít a háztartásban. Van, aki szerint nincs ezzel semmi gond, mert mind a két fél nyer: a gyerek megtanulja, hogy a pénzért meg kell dolgozni és jobban fogja becsülni azt, mások szerint viszont ezzel nem lehet arra sarkallni a gyereket, hogy segítsen a házkörüli teendőkben.

A gyerekek pénzügyi nevelése elengedhetetlen ahhoz, hogy később, felnőtt korukban megfelelő, felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni. Az is köztudott, hogy fontos már általános iskolás korban megtanítani az alapokra, hogy később, felnőttként jól boldoguljon a pénzügyek világában. De pontosan mikor érdemes kezdeni ezt a nevelést? Vajon érdemes-e úgy hozzáállni, hogy akkor kap pénzt a gyerek, ha besegít a háztartásba?

Egy 2017 márciusában publikált tanulmány szerint azon szülők 83 százaléka, aki ad zsebpénzt a gyerekének, azt gondolja, hogy azért meg is kell dolgozni, méghozzá úgy, hogy elvégeznek bizonyos házimunkákat. Ugyanakkor Ron Lieber, a The New York Times pénzügyekkel foglalkozó szakírója szerint ez óriási hiba. Hogy miért? Mert ha a szülők nem kapnak semmit azért, hogy kitakarítanak és elpakolnak, ugyan a gyerekeknek miért kéne ezért fizetséget kapniuk?

Ráadásul a gyerek úgy is dönthet, hogy végülis nincs szüksége pénzre, amire szüksége van, azt megveszik a szülei, ezért egyáltalán nem érzi úgy, hogy érdekelt lenne abban, hogy besegítsen a szüleinek. Másrészt a zsebpénz megtanítja a gyerekeket arra, hogyan kell beosztani azt, és sokak szerint alapvetően nem szabad, hogy a pénzügyi nevelésnek köze legyen ahhoz, eleget tesz-e a gyerek a családi kötelezettségeinek.

Gail Vaz-Oxlade pénzügyi és életvezetési tanácsadó egyetért egyébként Ron Lieberrel.

A zsebpénz az én definícióm szerint olyan összeg, amit amúgy is ráköltenél a gyerekedre, de odaadod neki, hogy megtanulja, hogyan kell bánni a pénzzel.

Úgy véli, ha a gyerekek elszórják a kapott pénzt, akkor nincs mentőöv, várniuk kell a következő hónapig, és akkor megvenni, amire még vágynak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pénzt keresni = megtanulni bánni a pénzzel

Dr. Denise Cummins pszichológus azonban úgy gondolja, annak a pénznek, amiért nem kell megküzdeni, nincs jogosultsága. Hiszen a gyerekek alapvetően azt látják, hogy a felnőttek megadnak nekik mindent, pusztán azért, mert szükségük van valamire vagy vágynak valamire.

Lauren Greutman pénzügyi szakértő is azt gondolja, hogy hasznos, ha a szülők fizetnek valamennyit a gyerekek által elvégzett háziumunkáért cserébe. Az ő fia például 25 centet kap azért, ha kiviszi a szemetet, és 5 dollárt, ha felsöpör és felmos a konyhában. Alapvetően úgy működik a rendszer, hogy azért a munkáért számíthat fizetségre a fia, aminek elvégzéséért egy takarítónak is fizetnének.

A szakember szerint abszolút bevált náluk ez a módszer, a fia például egyszer kinézett magának egy játékautót, de nem volt rá elég pénze. Szólt az édesanyjának, aki azt mondta, ha rendbe teszi a kertet, megkapja a hiányzó összeget. Miután végzett, elégedett volt és boldogan vásárolta meg az áhított játékot. "Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érzem, mindez soha nem történt volna meg, ha nem honorálnám a munkáját" - idézi a Huffington Post Greutmant.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?