2 °C Budapest

Gigabírságokkal zárja 2017-et az MNB: ők voltak az áldozatok

2017. december 20. 11:00

Nem tétlenkedett a Magyar Nemzeti Bank 2017-ben sem, csak úgy röpködtek a bírságok a különböző piaci szereplőknek. Bankok, biztosítók, álbrókerek kerültek a bank kereszttüzébe, újdonságként pedig vállalati jogsértés miatt magánszemélyeket is megbírságolt a piacfelügyeleti szerepét gyakorló jegybank. Nézzük, mely büntetésektől volt hangos a sajtó 2017-ben.

A bírságokról pontos adatbázis nem áll rendelkezésre, így a jegybank sajtóközleményeit nyálaztuk át, hogy megtudjuk, milyen büntetésekről adott hírt 2017-ben az MNB. A 40 millió forintnál magasabb, egyösszegű vagy egy cégcsoporthoz, esetleg egy ügyhöz tartozó bírságokat szemléztük. Ezekre bukkantunk:

1. Goldstein Brokers, Goldstein Equitas és IDW Consulting: 297 millió forint

A fenti cégeket még januárban bírságolta meg a jegybank. Az USA-ban, a Seychelle-szigeteken és Panamában bejegyzett cégek engedély nélkül gyűjtöttek betétet és végeztek befektetési szolgáltatást Magyarországon.

2. Széfbank Kft., "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft.: 194 millió forint

Engedély nélkül nyújtottak széfszolgáltatást, pedig ennek a tevékenységnek nagyon szigorú szabályai vannak hazánkban, amelyeket ezek a cégek elmulasztottak betartani.

3. Pro Trade FX Inc.: 80 millió forint

MNB-engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt járt a büntetés.

4. OTP Bank + OTP Alapkezelő + Merkantil Bank: 105 800 000

Az ország legnagyobb bankcsoportjára is kiszabott bírságokat az MNB 2017-ben. Májusban az alapkezelő kapott 35 millió forint bírságot kockázat-, likviditás- és befektetéskezelési jogsértések miatt, júniusban pedig előbb maga az OTP Bank, majd a főleg lízingtevékenységgel foglalkozó Merkantil kapott 12,8 és 58 millió forintos bírságot 

A Merkantil a hitelbírálat során lehetővé tette ügyfeleinek, hogy a folyamatban lévő ügylethez kapcsolódóan megtiltsák a banknak az eladósodottság vizsgálatához szükséges, és a hitelinformációs rendszerben (KHR) más hitelintézetek által rögzített adósságszolgálati adatok megismerését, így sok esetben csupán az ügyfél önbevallásán alapuló - jellemzően a KHR-hez képest kevesebb adósságot beismerő - információk álltak a bank rendelkezésére.

Az OTP pedig egy ügynöke miatt ütötte meg a bokáját: termékbemutató keretében értékesített áruhitelt, azzal a trükkel, hogy egészségügyi eszközöket mutatott be, majd ezek megvásárlásához tette elérhetővé a banki hitelt. Az ilyen tevékenység tiltott Magyarországon.

5. Union + Vienna Life + Erste Vienna biztosítók: 79 millió forint

A három fenti biztosító mind az osztrák Vienna Insurance Group-hoz tartozik. Az UNION többek között a panaszkezelési tevékenységének vizsgálata során feltárt hiányosságok, az Erste Vienna egyebek mellett a biztosítási szerződési feltételeivel kapcsolatos problémák, a Vienna Life pedig egyebek közt a nyilvántartási, kiszervezési és vállalatirányítási tevékenységéhez kapcsolódó problémák miatt kapta sorrendben az 58, 8,5 és 12,5 millió forintos bírságot.

6. CIB Bank + CIB Lízing: 69 millió forint

A vállalatirányítási, hitelkockázati, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai biztonsági, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt kapott bírságot a cégcsoport még januárban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

7. Sberbank két alkalommal összesen: 62 450 000 forint

Az orosz bank hazai leányvállalata júliusban és októberben is bekerült a hírekbe egy-egy MNB-bírsággal. Októberben azért büntették meg 43,45 millió forintra, mert nem tartotta be maradéktalanul a tőkeszámítással, a befektetési szolgáltatási tevékenységgel, illetve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésével és megakadályozásával kapcsolatos jogszabályi előírásokat. Ráadásul az utóbbi kapcsán a vizsgálat megállapította, hogy egyes ügyfelek és tranzakciók azonosítása elmaradt, több tényleges tulajdonosi nyilatkozat helytelen volt, valamint az informatikai-nyilvántartási rendszer nem biztosította teljes körűen a szankciós szűrések végrehajtását.

A júliusi bírság ehhez képest csekély mértékű, 19 millió forintos volt. A jegybank ekkor azt állapította meg, hogy a Sberbank megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletet és az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló kormányrendelet több előírását is.

8. QUANTIS Consulting: 52,5 millió forint

A QUANTIS egyik legfontosabb kötelezettségét szegte meg azzal, hogy huzamosabb időn át egyes életbiztosítási ügyfeleinek nem nyújtott szakmailag megalapozott tájékoztatást a szerződések megszűntetésére, újak megkötésére vonatkozó előnyökre és hátrányokara vonatkozóan. Miközben ez ellentétes lehetett az ügyfelek érdekével, a biztosításközvetítő számára vagyoni előnyként jelent meg. A fogyasztói panaszok késedelmes időbeni megválaszolásával kapcsolatos, szintén rendszerszintű jogsértés pedig az egyes ügyfeleknek a jogérvényesítéshez való jogát csorbíthatta - áll a büntetés indoklásaként az MNB májusi közleményében.

9. AEGON Biztosító: 45 millió forint

A társaság működését érintő nem megfelelő eljárások, a biztosítási szerződések hiányos tartalmi elemei, illetve az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt járt a bírság még márciusban.

10. Magyar Cetelem Bank + Cardif Biztosító + Cardif Életbiztosító + Oney Magyarország: 68 millió forint

A francia BNP Paribas bankcsoporthoz tartozó cégek is kaptak rendesen büntetést 2017-ben. Az MNB-s sajtóanyagokból értesülhettünk áprilisban a Cardif Biztosító és a Cardif Életbiztosító 20-20 millió forintos bírságáról, melyet többek között azért kaptak, mert különböző tevékenységeik kiszervezésekor figyelmen kívül hagyták a jogszabályi előírásokat. 

A Cetelem többek között a hitelkockázati, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási, valamint informatikai biztonsági tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt kapott 14,5 millió forint bírságot még januárban, az Oney-t pedig kétszer is bírsággal fegyelmezte az MNB összesen 13,5 millió forintos értékben.

+1: A KEG Nyrt. igazgatóságának elnöke és auditbizottságának tagjai: 10 millió forint

A cseppfolyós propán-bután gáz (LPG) szolgáltató azért került be a gyűjtésünkbe, mert esetében a jegybank első ízben állapította meg egy kibocsátónál vezető állású személyek felelősségét. Az MNB szerint a vezetők jogsértően megakadályozták 2015. évi éves jelentésének közzétételét, nem teljesítve így a felügyelet egy tavalyi kötelezését sem. Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki novemberben az érintett igazgatótanácsi, illetve auditbizottsági tagságot betöltő vezetőkre. A jegybank az igazgatótanács elnökét 4 millió, az auditbizottsági tagsággal rendelkező igazgatótanácsi tagokat 2-2 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm