21 °C Budapest
Csak ne panaszkodj! Ezért nyomorog a legtöbb magyar

Csak ne panaszkodj! Ezért nyomorog a legtöbb magyar

2017. november 23. 14:32

Közelegnek az ünnepek, az üzletekben már mindenhol akciós ajánlatokkal csábítják a vevőket. Új kabát, új tévé, új telefon, de vajon szükséged van minderre? Anyagi gondjaid vannak, és hozzányúlsz a megtakarításaidhoz? Ha te is elköveted ezeket a hibákat, nem sok esélyed van félretenni, és a mostani döntéseidet később biztosan bánni fogod.


Miközben a magyar fiatalok elsősorban saját lakásra gyűjtenek, és főleg készpénzben tartják a pénzüket, addig az Egyesült Államokban újabban az anyagi függetlenség mielőbbi elérése a fiatalok célja. Inkább nélkülöznek húszas, harmincas éveikben, hogy később olyan életet élhessenek, amilyenre vágynak és ne legyenek anyagi gondjaik.

Pedig ez a magyarok számára sem elérhetetlen vágyálom. Csak épp a legtöbben elkövetnek bizonyos hibákat, amelyek miatt egyre kevesebb esélyük van arra, hogy később gondtalanul élvezzék az életet, anélkül, hogy állandóan az anyagi problémák, a kiadások miatt kelljen aggódniuk. A Business Insider összeszedte, mik azok a tipikus hibák, rossz döntések, amelyeket évek múltán bánni fogunk.

Haszontalan dolgokra szórod el a pénzt

Most, november végén, december elején még könnyebb ebbe a csapdába esni, hiszen a nagyobb áruházláncok és a plázák üzletei különleges akciókkal kecsegtetnek. Kinek nem éri meg megvenni egy tévét most 20 százalékkal olcsóbban? Bolyhos pulóver hatezerért? A hülyének is megéri! De érdemes feltenni a kérdést: biztos szükségünk van az adott termékre? Ráadásul karácsony előtt sok üzlet trükközik az árakkal is, így az is előfordulhat, hogy az "akció" ellenére még drágábban is vásárolunk meg valamit.

Csakhogy egy-egy ilyen bevásárlókörút után sokszor nem hogy boldogabbak nem leszünk, de még el is szégyelljük magunkat, mennyi pénzt szórtunk el megint feleslegesen. Ha meg szeretnénk lepni magunkat valamivel, érdemesebb valamilyen élményt adni, amire évek múltán is emlkezni fogunk, vagy olyan szolgáltatásra költeni a pénzt, amely megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a mindennapokat.

Nem vagy tisztában azzal, mennyit érsz, és mire vágysz

Elsőre talán nem úgy tűnik, mint egy pénzügyi tanács. Pedig fontos tisztában lenni saját magunkkal. Ez fontos a munkaerőpiacon is, egy állásinterjún a magabiztosság rengeteget jelent. Ha nem akarunk váltani, akkor is sokat számít, ha tudjuk, hogy jól dolgozunk, minőségi munkát végzünk, mert mindez kulcsfontosságú lehet például egy évértékelő elbeszélgetésen, az előrelépés, de akár fizetésemelés szempontjából is.

Ezek mellett, ha magabiztosak és céltudatosak vagyunk, nem hozunk meggondolatlan pénzügyi döntéseket sem. Például nem fogunk csak azért beleugrani egy lakás- vagy kocsivásárlásba, mert a szüleink, barátaink, ismerősök nagyon kapacitálnak rá, miközben anyagilag még nem állunk készen.

Nem gondolsz a jövődre és feléled a megtakarításaidat

Kifogytál a pénzből, ezért a megtakarításaidhoz nyúlsz? Nagy hibát követsz el! Próbálj több lábon állni, legyen egy olyan vésztartalékod, amihez tényleg csak végszükség esetén nyúlsz. A legjobb, ha havonta növeled a megtakarítás összegét. E mellett legyen még egy takarékszámlád, amiből az extra kiadásokat tudod fizetni. De a vésztartalékhoz semmi esetre se nyúlj, csak azért, mert hónap végére felélted a fizetésed, de épp most vannak a legjobb akciók az üzletekben vagy, mert kedvet kaptál egy wellness hétvégéhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minél több a fizetés, annál nagyobb lábon élsz

Fizetésemelést kaptál? Szuper! Ahelyett, hogy a plusz pénzt elköltenéd, tedd félre. Persze, ez nem könnyű, hiszen az új pozícióval vagy egyszerűen a több bérrel csak erősödik benned az érzés: ezt megérdemlem. De ne dőlj be neki! Minél többet teszel félre, annál hamarabb éred el az áhított célt, amiért eleve elkezdted a megtakarítást.

Minél kevesebbet költesz, annál inkább gyarapszik a megtakarítás összege, annál kevésbé kell majd az anyagi gondok miatt aggódnod a jövőben.

Fiatal vagy még, dehogy teszel félre!

A húszas, harmincas évek elején sokan nem gondolnak a jövőre. A főiskola vagy egyetem után az első állás maga a szabadság: van fizetés, vége a diákévi nyomorgásnak. Csakhogy ha már az első fizetésből elkezdünk félretenni havonta néhány ezer forintot, 30-40 év alatt milliós összeggel lehetünk gazdagabbak.

Szeptemberben mi is írtunk arról, hogy ha valaki a húszas éveiben napi 500 forintot, harmincas éveiben már napi 1000 forintot, negyvenes éveiben napi 2000, majd az ötvenes éveiben napi 4000 forintot tesz félre, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 27 millió 375 ezer forint jöhet össze. Ugyanis a kezdeti, 15 ezer forintról induló megtakarításunk minden tízedik évfordulóval duplázódik, azaz a 30-as éveinkben 30, a negyvenesekben 60, az ötvenes éveinkben pedig 120 ezer forintot teszünk félre havonta.

Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 182 500, a másodikban 365 ezer, a harmadikban 730 ezer, míg a negyedikben 1 millió 460 ezer forint gyűlik össze minden évben. Ugyanakkor az inflációról sem szabad megfeledkezni, épp ezért a párnaciha helyett inkább valamilyen hosszú távú megtakarítási formát érdemes választani. Egy megfelelően összeválogatott befektetési portfólióval például - természetesen hosszú távon - ma simán kalkulálhatunk 4 százalékos reálhozammal is, amely 57,5 millió forintos megtakarítást jelentene, de 10 százalékos hozamszinttel akár 230 milliót is kaszálhatunk.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 09:56
Harry herceg pert indít az Associated Newspapers, a Daily Mail, a The Mail on Sunday és a MailOnline...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?