12 °C Budapest
Milliomosok hat aranyszabálya: ha ezeket betartod, te is gazdag lehetsz

Milliomosok hat aranyszabálya: ha ezeket betartod, te is gazdag lehetsz

2017. november 16. 17:10

Vagyonunk felépítése nem megy egyik napról a másikra, hosszú távú tervezést igényel. Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet, melyek segítségével már ma hozzákezdhetsz későbbi vagyonod megalapozásához.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbben csak hosszú távú tervezéssel vagyunk képesek vagyont felhalmozni. Ez viszont azt jelenti, hogy a kicsi döntéseknek - például hova teszed megtakarításaidat, vagy jövedelmed mekkora részét fordítod lakhatásra -, is hosszú távon felértékelődik a jelentőségük. Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet, melyek segítenek abban, hogy már jövőre több pénz legyen a bankszámládon, mint most.

Állíts be automatikus átutalást egy megtakarítási számlára

A legnagyobb lépést a vagyonod felépítése felé tíz perc alatt megteheted a számítógéped segítségével. Állíts be automatikus átutalást egy megtakarítási számlára, így erőfeszítés nélkül leszel képes pénzt félretenni. Az életmódodon sem feltétlen kell változtatnod, a vagyonod mégis gyarapodni fog.

Kérj fizetésemelést - vagy válts munkahelyet

Az emberek nagy része elégedetlen a fizetésével, sokan mégsem mernek fizetésemelést kérni. Ugyanakkor sokkal gyorsabban, és jóval nagyobb mértékben növelheted a fizetésedet, ha időnként új munkahelyet keresel magadnak.

Ne a folyószámládon tartsd a pénzedet

Komolyan visszatarthat a vagyonod gyarapításától, ha a pénzed nagy részét a folyószámládon tartod. Bőven elegendő, ha a folyószámládon csak egyhavi fizetésednek megfelelő összeg van, melyből fedezheted a számláidat és az egyéb költségeket. Ha hagyod, hogy túl sok pénz legyen a folyószámládon, akkor elesel az esetleges kamatoktól. Keress egy magas hozamú megtakarítási lehetőséget, és helyezd át oda a megtakarított pénzedet.

Be is fektetheted

Sok-sok milliótól eshetsz el, ha te is azok közé tartozol, akik tartózkodnak a részvénypiactól, mondván, az túl kockázatos. Tény, hogy a hagyományos megtakarítási formák biztonságosabbak, ugyanakkor hosszú távon egyértelműen lemaradnak a vagyongyarapításban. Ha nyugdíjas korodra szeretnél milliókat felhalmozni, akkor nem tárt, ha megbarátkozol a részvényvásárlás gondolatával.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Találj olcsóbb házat

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy vagyonuk túl nagy hányadát forgatják bele az ingatlanjukba. Ha te is ezek közé tartozol, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy lakhelyedet egy kisebbre cseréld. Még a milliárdos Warren Buffet is egy szerény házban lakik, lakhatással kapcsolatos költségeit alacsonyan tartja.

Vásárolj és add ki

Ha teheted vásárolj ingatlant, de ne lakhatási célból. Ha azért veszel házat, hogy ott lakj, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a későbbiekben megtérül ez a befektetésed. Ha az ingatlant azért veszed, hogy kiadd, akkor a tied, a befektetőé lesz a lehetőség, hogy meghatározd a profitod mértékét. Sőt, a bérleti díj fedezheti az (esetlegesen meglévő) jelzáloghiteledet, esetleg többet is. Ez eléggé különbözik attól, amikor valaki az ingatlan későbbi eladásából reméli a profitot.

Lakástakarék
Felújítanál, korszerűsítenél, esetleg előtörlesztenél de nincs elég megtakarításod? A Pénzcentrum LTP kalkulátorával a legjobb lakás-takarékpénztári ajánlatokat hasonlítsd össze. Hívd le a busás állami támogatást, és kerülj egy lépéssel közelebb álmaid otthonához!

(via Business Insider)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?