21 °C Budapest

Még nem késő: 5 tipp, hogy ne legyen totális csőd a karácsony

2017. október 1. 13:00

A karácsonyi készülődés sok esetben rémálommá változtathatja egy család életét. Túl sok pénz megy el ajándékokra, odaég az ünnepi ebéd és az idegesség átveszi az öröm szerepét. Éppen ezért különösen fontos már jóval a karácsonyi forgatag előtt felkészíteni magunkat és pénztárcánkat, hogy elkerüljök az anyagi csődöt.

Három hónap és itt a karácsony. Bár még csak október elején járunk, nem árt már most elkezdeni azon gondolkozni, hogy mit és mennyiért vásárolunk majd a karácsonyi forgatagban. A TSB felmérése szerint a britek kétszer annyit költenek ajándékokra, mint amennyit előzetesen szerettek volna - írja a Mirror. Ugyanakkor a karácsonyi láz a magyaroknál sem ismeretlen.

2016-os felmérések szerint átlagosan több mint 50 ezer forintot költöttünk ajándékozásra. Hat ezer forinttal többet mint az azt megelőző évben. Sokan a nagyobb ajándék érdekében hitelt vesznek föl, amivel nincs is gond addig, amíg azt nehézségek nélkül visszatudják fizetni. Számos esetben azonban óriási problémákat tud okozni a hiteltörlesztés. Ez odáig vezethet, hogy a karácsonyi boldogság tiszavirág-életű lesz, utána pedig csak a szenvedés marad.

Nem szabad hát elfelejteni, hogy a karácsony egy ünnep és alig néhány napig tart. Ezért nem feltétlenül éri meg magas anyagi kockázatot vállalni az ajándékokért cserébe, hiszen könnyen csapdába kerülhetünk. A tartozás spirál pedig alattomosan és szisztematikusan teheti tönkre a mindennapokat, véget nem érő anyagi kilátástalanságot okozva.

Érdemes hát észben tartani, hogy adott esetben az apró, kézzel készített ajándékok igenis fel tudják venni a versenyt a drága, sokszor felesleges meglepetésekkel.

Nincs azonban miden veszve, akkor sem, ha drágább ajándékokat szeretnénk vásárolni szeretteinknek. Ebben az esetben sokat segíthet, ha már most megpróbálod visszavágni a költségeidet. Így elérheted azt, hogy megfelelő megtakarítással vágj a karácsonyi költekezés elé. Ha már jövő héttől elkezded a spórolást, akkor 12 heted van a karácsony előtti hétig arra, hogy összegyűjts egy úgynevezett ajándékkasszát. Ha a tavalyi adatok alapján kalkulálunk, akkor heti 5 ezer forint megtakarítás kell ahhoz, hogy a magyar átlag karácsonyi költés (kb. 60 ezer forint) összege a zsebünkben legyen.

Hogyan kezdjük?

Pénzünket félrerakni sohasem egyszerű feladat, ráadásul mindig elkezdeni a legnehezebb. Itt van ezért most néhány tipp, amivel eredményesen startolhatsz. Ráadásul ha betartod ezt a 12 hetes pénzügyi diétát, elképzelhető hogy a karácsonyod is sokkal gazdaságosabb és békésebb lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Próbáld meg visszafogni a kávé és pékáruk/előre elkészített szendvicsek reggeli vagy délelőtti megvásárlását. Felkelni kevesen szeretnek, korán kelni pedig még kevesebben, pedig az otthoni étel és forróital elkészítése sokkal költséghatékonyabb, mint az  aluljárókban vagy a sarki pékségben megvenni ugyanezeket. Így akár napi szinten, több mint ezer forintot is megspórolhatunk.
  • Az ételrendelés visszaszorítása szintén egy jó módja a takarékoskodásnak. Ha már 1500 forint helyett, csak 1000 forintot költesz el az ebédedre mondjuk egy menzán, és ezt 2-3 nap is megteszed, máris 1500 forintot rakhatsz karácsonyi bugyellárisodba.
  • Még jobb módszer lehet azonban, ha több napon át otthonról viszünk ebédet a munkába és ezzel akár 3000 forintot is félretehetünk.
  • Próbálj meg költségmentes napot csinálni. Vásárolj úgy be, hogy egy vagy akár több napon át egyáltalán ne kelljen költened. Csinálj több adag kaját, vegyél akciósan egy rekesz ásványvizet, és ne ugorj le a sarki cukrászdába egy linzerre. Ezzel is megtakaríthatsz pár száz, de akár ezer forintot is hetente.
  • Különösen figyelj oda a heti költésekre, és csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van a mindennapok során. Ha nem bírsz ellenállni a csábításnak hét elején készíts listát arról, hogy mire vagy kénytelen költeni és semmi mást ne vásárolj meg magadnak. Csak pipálj és pipálj.

Ha betartod a fenti tippeket könnyen összejöhet a szükséges összeg a karácsonyi ajándékokra. Mindazonáltal nem árthat tágítani a perspektívát, és ott fogni meg a pénzt ahol csak tudod. Tehát ha a spórolás már megy és kellő mennyiségű pénz gyűlt össze az ajándékkasszádba, akkor elkezdhetsz azon gondolkozni, hogyan tartsd kézben az ünnep összes lehetséges költségét.

Érdemes újrahasznosítani a karácsonyi dekorációt, felhasználni az előző éves fadíszeket és csomagolópapírokat. Ha nagyon környezettudatos akarsz lenni és elég bátor is vagy ahhoz, hogy szakíts a hagyományokkal, akkor felhasználhatod a lakásodhoz bedobott ingyenes újságok tömkelegét csomagolóanyagként. Ha igazán szabadelvű vagy elkészítheted a karácsonyi menüt nagyon kevés utánajárással olyan alapanyagokkal amik éppen a kezed ügyébe kerülnek. Ezáltal rengeteg ételt spórolhatsz  meg, hiszen ha túlfőzöd magad nagy eséllyel az étel egy része a kukában landol majd.

Érdemes továbbá előre gondolkodni és kihasználni a januári akciókat, ahol a fel nem vásárolt karácsonyi dekorációk és egyéb, az ünnephez köthető dolgok rendkívül akciós áron érhetők el. E mellett pedig már rögtön, a következő év elején kezd el a gyűjtögetést. Így sokkal nagyobb mértékben emelheted a karácsonyi ajándékkasszád tartalmát, mintha csak az ősszel tennéd mindezt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem