2 °C Budapest
Íme, a korai nyugdíj 5 parancsolata: nem is nehéz betartani

Íme, a korai nyugdíj 5 parancsolata: nem is nehéz betartani

2017. június 19. 11:05

Egyre többen vannak Magyarországon is, akik úgy döntöttek, kiszállnak a mókuskerékből és a harmincas éveikben "nyugdíjba" vonultak. Ez még sokak számára azért szinte elképzelhetetlen, de ha néhány dologra odafigyelünk, és nagyon tudatosan kezeljük a pénzügyeinket, ha nem is a harmincas éveinkben, de van rá esély, hogy a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval korábban felhagyhassunk a munkával.

Hogyan lehet harmincas, vagy negyvenes éveink elején felhagyni a mindennapos munkával? Nehezen. Egyelőre Magyarországon sincsenek sokan, akik megtehették, hogy kiszállnak a mókuskerékből és "nyugdíjba vonulnak". Ha harmincas éveinkben talán nem is, de a negyvenes-ötvenes években nem lehetetlen viszont megtenni, ha már fiatalon tudatosan bánunk a pénzügyeinkkel.

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk.

Vagyis, hogy ez összejöjjön, le kell faragni a kiadásokat, és a bevételünk minél nagyobb részét félre kell tenni. A legjobb, ha már diákként elkezdjük ezt (még akkor is, ha akkor nem sok mindenből tudunk félretenni, hiszen havonta néhány ezer forint is számít). Miután munkát kaptunk, a fizetésünkkel arányosan növelni kell a félretett pénzt is.

Szakemberek egyébként azt javasolják, ha 40 éven belül fel akarunk hagyni az aktív munkával, célszerű a fizetésünk 10-15 százalékát félretenni. ha hamarabb szeretnénk felmondani és azzal foglalkozni, amit igazán szeretünk, ennél jóval többet kell megtakarítanunk. Ha 20 éven belül nyugdíjba vonulnánk, a fizetés 30,40, vagy inkább 50 százalékát kellene félretenni minden hónapban.

Abban a legtöbb pénzügyi szakember egyetért, hogy ahelyett, hogy a számlán pihentetjük a pénzt, hagyni kell, hogy az dolgozzon helyettünk. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha korai nyugdíjazáson törjük a fejünket.

1. Faragd le a kiadásaid, tegyél félre minél több pénzt

Alaposan tisztában kell lenni a pénzügyeinkkel. Érdemes kiadási naplót vezetni, így láthatjuk, mire megy el a pénzünk és azt is, mik azok a költségek, amiktől könnyűszerrel meg tudunk szabadulni. Ha ez megvan, könnyedén kiszámolhatjuk, mennyi a minimális éves megélhetési költségünk és elkezdhetünk takarékoskodni.

2. Ne vedd ki a plusz jövedelmet sem

Korábban már beszámoltunk két fiatal magyar srácról, akik a harmincas éveikben nyugdíjba vonultak. Egyikőjük sem tétlenkedik azonban. Csongor a vállalkozásával foglalkozik, havonta átlagosan 10 órát dolgozik. Takács Szabolcs vállal alkalmi munkákat, olyanokat, amiben örömét leli. A bevételeiket azonban nem élik fel, azok nagy részét szintén félreteszik.

3. Ne sajnáld az időt, tanulj

Mielőtt befektetnénk a pénzünket, érdemes szakember tanácsát kérni, esetleg időt és energiát nem sajnálva szakkönyveket olvasni a témában, hogy megfelelő döntést hozzunk. Nem feltétlenül kell közgazdász végzettség ahhoz, hogy okosan tudjunk bánni a pénzünkkel, de bizonyos tudás és ismeret elengedhetetlen hozzá. Szóval mielőtt belevágunk, el kell mélyednünk a befektetésekben valamelyest.

4. Ne tegyél fel mindent egy lapra

Ha ez megvan, jöhet a portfólió összeállítása. A neten böngészve rengeteg olyan blogra bukkanhatunk, amiben harmincas vagy negyvenes nyugdíjasok írnak arról, hogyan sikerült ideje korán kilépniük a bejelentett munkaviszony világából. Mindannyian kiemelik, és a két magyar srác is hangsúlyozta, több lábon állnak.

Csongor azt mondta, nem ért a tőzsdéhez, de több ingatlanja is van, ezeket bérbe adja. E mellett van aranya, jó befektetésnek tartja az állampapírt, és több valutanemben van készpénze.

Takács Szabolcs a kiszámítható részvényeket részesíti előnyben, példaként a Walmartot, IBM-et, Apple-t, Targetet említi. A magyar részvények közül van Richtere, Magyar Telekomja, Molja, Állami Nyomdája, Graphisoft Parkja. E mellett tart valamennyi pénzt kötvényekben, neki is van ingatlana és jelentős összeget tart készpénzben is. "Ez persze nem a párnacihában van, vagy bankszámlán lekötetlenül. Kamatozó kincstárjegyben, féléves kincstárjegyben, és bankbetétben/pénzpiaci alapban tartom, mert ezek kamatoznak, de gyorsan hozzáférhetők" - írja blogján.

5. Legyen vésztartalék

Soha sem lehet tudni, mit hoz a holnap. Érdemes akár egy külön bankszámlát nyitni, ahová átutalsz 3-6 havi kiadásaidnak megfelelő vésztartalékot, ami olyan, mintha nem is lenne. Ehhez tényleg csak és kizárólag végszükség esetén nyúlj hozzá!

Kevesek kiváltsága

A magyar átlagkeresetet elnézve talán lehetetlennek tűnik a fentiek megvalósítása.  A KSH májusi közleménye szerint idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 298 300 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 198 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 206 300 forintra becsülhető.

Nem csoda tehát, hogy Magyarországon egyelőre kevesen vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy már harmincas-negyvenes éveikben felálljanak a biztos munkahelyről. Ha viszont tényleg nagyon odafigyelnek a kiadásaikra, megszabaulnak a felesleges költségektől, és igyekeznek minél több pénzt félretenni havonta, van rá esély, hogy a nyugdíjkorhatár előtt felhagyjanak a nyolcórás munkával.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?