2017. augusztus 22. kedd Menyhért, Mirjam

30 évesen ment nyugdíjba a kétgyermekes magyar családapa: így csinálta

Csongor 28 évesen mondott fel a munkahelyén, és úgy döntött, többé nem kér a fix munkaidőből és főnökökből, a saját maga ura lesz. Minimális kezdőtőkével online vállalkozásba kezdett, két év alatt nyereséges lett a cég. Most 36 éves, havonta átlagosan 10 órát dolgozik, a többi időt a családjával tölti. A magyar átlagkereset 5-10 szeresét keresi meg, a bevételei 60-80 százalékát félreteszi.

Harmincévesen otthagyni a munkát és élvezni az életet - sokan álmodoznak ilyesmiről, de egyelőre kevesen tudják megvalósítani. Az early retirement, vagyis korai nyugdíj tőlünk nyugatra már nem nehezen elérhető álom, hanem könnyen megvalósítható életforma. Annak ellenére, hogy a magyarországi jövedelmi viszonyok jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országokétól, itt is akad rá példa, hogy valaki a harmincas évei elején "nyugdíjba" vonuljon.

Ugyanakkor a nyugdíj kifejezés kissé megtévesztő. Nem arról van szó ugyanis, legalábbis nem ez az általános, hogy valaki felmond és a hátralévő életében nem csinál semmit. Az early retirement képviselőinek többsége továbbra is aktívan éli mindennapjait, csak épp nem bejelentett, 8 órás munkaviszonyban dolgoznak.

Így van ezzel Takács Szabolcs is, aki 34 évesen mondott fel előző munkahelyén, és vonult "nyugdíjba". Arról, hogy hogyan csinálta, és hogy telnek a mindennapjai, ebben a cikkben írtunk. Most egy kétgyermekes családapa történetét osztjuk meg veletek, aki havonta átlagosan 10 órát tölt munkával, nincs főnöke, sem klasszikus értelemben vett munkahelye, mégis el tudja tartani a családját.

Szerencse is kell hozzá

Minimális kezdőtőkével vágott bele a teljes bizonytalanságba 28 éves korában Csongor. Egy adatrögzítő cégnél dolgozott, összetűzésbe került a főnökével, elbocsátották, és úgy döntött, elég volt a fix munkaidőből és a főnökökből, a saját maga ura lesz.

"Emlékszem, 2008 szeptemberében keresett meg az első ügyfelem. Hazamentem, bekapcsoltam a tévét, láttam a híreket. A Lehman Brothers csődöt jelentett. A következő napok történései után az amerikai tőzsde a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások óta nem látott mértékben zuhant. S miközben az ezt követő egy évben az amerikai és európai országok recesszióba kerültek, hatalmasra duzzadt a munkanélküliség, csökkentek a fizetések, jöttek a megszorítások, nekem beindult az üzlet" - mondta a Pénzcentrumnak a kétgyermekes családapa.

Több nyelven beszél, egy ideig fordítóként dolgozott. Technológiai szövegeket fordított, így került kapcsolatba az online marketinggel, annak is a SEO részével, vagyis a keresőoptimalizálással. Összerakott magának egy honlapot. "Az sem került pénzbe. Az interneten nagyon sok ingyenes blog- és tárhelyszolgáltató van, amiken egyszerűen, speciális ismeretek nélkül is lehet honlapot indítani" - magyarázta. Külföldieknek segít egyébként különféle ügyintézésben (céges ügyintézés, ingatlan adásvétel, stb.) nem csak Magyarországon, hanem többek közt Romániában, Horvátországban és Németországban is.

Ahány nyelvet beszélsz, annyi emberrel tudsz üzletelni -ez az én filozófiám, és működik

- jegyezte meg. Ma már több honlapot működtet, a munkája abból áll, hogy miután a külföldi ügyfél az interneten megtalálja őt egy problémával, Csongor összeköti a klienst a megfelelő szakemberrel, aki segíteni tud neki. "Több százezer eurós tételekről beszélünk, én pedig a jutalékból élek. Egy ilyen üzletnél ez jelentős bevételt jelent" - mondta a most 36 éves családapa, akinek a felesége egyébként továbbra is dolgozik, orvos.

A bevételének 60-80 százalékát teszi félre.

 

Hogy pontosan mennyit keres, azt nem szerette volna megmondani, de azt elárulta, legalább havi egymillió forint bevételből élnek, ennek nagy részét pedig nem a neje keresi meg. Azt mondja, nem ért a tőzsdéhez, több ingatlant is vásárolt, ezeket bérbe adta - ebből is van bevétele. Emellett próbál több lábon állni: van aranya, jó befektetésnek tartja az állampapírt, és több valutanemben van készpénze.

A titok kulcsa a pénzügyi tudatosság

Csongor véleménye szerint a legtöbb ember elköveti azt a hibát, hogy ha nő a bevétele, egyre többet is költ: luxusautókat vesznek hitelből, újabb vállalkozásba fognak, azt is hitelből.

"Azt gondolják, ha bejött egy üzlet, az majd életük végéig jól fog menni. Elverik minden pénzüket, mindent hitelből finanszíroznak, aztán meglepetésként éri őket, ha mégse a tervek szerint alakulnak a dolgok és adósságspirálba sodródnak" - mondja. Aztán hozzáteszi, vasakarat kell hozzá, hogy havi 1-2 milliós átlagbevétel mellett mindössze három-négyszáz ezret költsön az ember, de szerinte csak így lehet biztosítani a jövőt.  Épp ezért ő például soha nem költ új autóra, noha megtehetné, de mindig használt kocsit vásárolt. Soha nem vett fel hitelt, és nagyon odafigyel a kiadásaira.

Nem költenek luxuscikkekre, tudatosan osztják be a pénzt.  Azt azért ő is elismeri, nagy szerencséje volt: jókor volt jó helyen, talált egy piaci rést és bejött neki a dolog. Gyakran hallja másoktól, hogy azért nem mernek vállalkozásba kezdeni, mert nincs meg hozzá a szükséges kezdőtőkéjük. Szerinte a legtöbben csak kifogásokat keresnek, hiszen neki sem volt pénze, amikor beindította a vállalkozását. Viszont az is igaz, hogy ő sem családos emberként ugrott bele a bizonytalanba, nem volt vesztenivalója: ha nem jött volna be az üzlet, valószínűleg előbb-utóbb újmunkahelyet keresett volna.

Kevesek kiváltsága a korai nyugdíj

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kellene ahhoz, hogy annak hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk. Ezt a pénzt összespórolni viszont az átlag magyar kereseteket tekintve szinte lehetetlen.

A KSH májusi közleménye szerint ugyanis idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 298 300 forint volt.  Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 198 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 206 300 forintra becsülhető.

Nem csoda tehát, hogy Magyarországon egyelőre kevesen vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy felálljanak a biztos munkahelyről. Arra viszont mindenkinek megvan az esélye, hogy gondtalanul élvezze a nyugdíjas éveket. Ha már a húszas éveinkben elkezdünk félretenni néhány ezer forintot, majd a fizetésünk emelkedésével arányosan növeljük a megtakarítás összegét is, 40 év alatt milliós nyugdíjtőkét halmozhatunk fel.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza
Ezt így vagy úgy, de szeptemberben ki kell fizetni.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezeknek a hiteleknek is búcsút inthetnek a britek a Brexit miatt

A lenti csárt azt mutatja meg, hogy 2016-ban az Európai Befektetési Bank (EIB) mekkora összegű hiteleket nyújtott az egyes tagországoknak, az adott ország lakosságának arányában. Ebben bizony Nagy-Britannia...
 

Ágyneműhuzatot ennél jobb dolgokra nem használhatsz

Természetesen, ha nem számítjuk bele az ágyneműhuzat rendeltetésszerű használatát. Előfordul, hogy az ember ajándékba kap ágyneműhuzatot, vagy átfestette a hálószobát, és már nem passzol hozzá...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

08.17-08.23
Országos

Interspar

08.17-08.23
Országos

Spar, Interspar

Iskolakezdés
08.17-09.07
Országos

Aldi

08.17-08.23
Országos

Lidl

08.17-08.23
Budapest

Auchan

08.17-08.23
Országos

Tesco

08.17-08.23
Országos

Auchan

Iskolakezdés
08.10-09.06
Országos