Katasztrofális pénzügyi döntések: csőd lesz a vége, ha fiatalon nem vigyázol

Katasztrofális pénzügyi döntések: csőd lesz a vége, ha fiatalon nem vigyázol

2017. június 18. 13:00

A harmincas éveiben sokan megtalálják, hogy mivel szeretnének foglalkozni életükben, de sajnos erre az életkorra sok olyan pénzügyi döntés is jellemző, amelyek hosszútávon nyomorba döntenek. Természetesen nem mindegy, hogy mibe fektetsz pénzt, továbbá az sem közömbös, hogy miről beszélsz a partnereddel. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat.

Sokan azt mondják, hogy akkor növünk fel igazán, amikor nemcsak a napi fogyasztáson gondolkodunk, hanem arra is jut energiánk, hogy a jövőre készüljünk. Rossz hír viszont, hogy már a harmincas éveinkben hozhatunk olyan pénzügyi döntéseket, amelyek borzalmas hatással lesznek a jövőnkre.

A Business Insider szedte össze azokat a legrosszabb döntéseket, melyek pénzügyi katasztrófához vezethetnek, ha harmincas éveinkben meghozzuk őket.

Lássuk csak.

Rossz befektetéssel takarítasz meg

Bár nagyon fontos, hogy már a harmincas éveinkben elkezdjünk a nyugdíjra takarékoskodni, azért amíg oda eljutunk, lesznek még nagyobb kiadásaink. 

A nyugdíj előtakarékosságra megfelelhet egy nyugdíjbiztosítás, de a gyerekeink tandíját vagy egy házvársárlást nem fogunk tudni ebből fedezni. 

Erre lehet jó megoldás a tartós befektetés számla, a lakástakarék vagy a lekötött betét. A Pénzcentrum kalkulátoraival most azonnal megnézheted a lehetőségeidet. A legjobb bankbetétekért kattints ide, a legjobb lakástakarék-ajánlatokért pedig ide.

A gyerekeid taníttatására gyűjtesz, a saját nyugdíjad helyett

Természetesen gyermekeid biztos jövőjét teremtheted meg, ha jó egyetemre járhatnak, de ne felejtsd el, hogyha nem teszel félre elegendő pénzt idősebb korodra, akkor majd nekik kell téged is eltartani, ez pedig eléggé visszahúzhatja őket. 

Magyarországról egyre több diák megy külföldre egyetemre, ez pedig még abban az esetben is nagy terhet rak a szülők vállára, ha egyébként sok kiemelkedően jó egyetemen sincs, vagy nagyon csekély összegű a tandíj.

Nem kötsz biztosításokat

Lakásbiztosítással már sokan rendelkeznek, de ha teheted, köss biztosítást munkanélküliségre, táppénzre, a kisállatodra és mindenre, amiből váratlan költséged adódhat. A feltételeket minden esetben jól nyálazd át, hogy pontosan tudd, mire vagy biztosítva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem beszélsz a pénzügyekről a kapcsolatodban

Nagyon fontos, hogy tisztában legyetek kapcsolaton belül, hogy kinek, mik a költési szokásai vagy mik a pénzügyi céljai. Ezen múlhat ugyanis, hogy közös kasszán legyetek-e a jövőben. Ezt a beszélgetést minél korábban érdemes lefolytatni, mert később érzelmektől terheltté válhat az egész téma.

Óriási összeget költesz az esküvődre

Nem azt mondjuk, hogy ne legyen esküvőd, hanem, hogy tarts mértéket! Az a pénz, amit megspórolsz, nagyon jól jöhet egy jelzáloghitel felvételénél is.

Az első gyerekre ráköltöd az ingedet, gatyádat

Vigyázz, mert elképesztő drágák a babakocsik, gyerekholmik illetve nagyjából minden, ami a gyerekneveléshez szükséges. Amit csak tudsz, szerezz be rokonoktól vagy ismerősöktől, és csak a legszükségesebb dolgokat vedd meg saját zsebből!

Gizda autót veszel

Szakértők szerint úgyis megunod hamar, akkor minek is túl drága autót venni? Inkább arra figyelj, hogy mennyibe kerül fenntartani illetve, hogy mennyire praktikus.

Benézed az állásválasztást

Ne feltétlenül azt az állást válaszd, ahol a legjobb a kezdőfizetésed. Sokkal inkább azt tartsd szem előtt: melyik irányban tudod majd a legtöbb pénzt keresni a harmincas éveid végén vagy a negyvenes éveid elején!

Túl sok jövőbeni pénzre számítasz

Optimistának lenni persze előny, de ne képzeld azt, hogy egyszer csak milliók fognak az öledbe hullani, mondjuk tíz év múlva. Inkább élj mindig egy kicsit az alatt az életszínvonal alatt, amit egyébként megengedhetnél magadnak, és ahogy a mondás tartja: ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem azt költsd el, amit nem takarítottál meg!

+1: Rokkantság biztosítás

Sajnos itthon kevéssé elérhető, de ha külföldön élsz, köss mindenképpen olyan rokkantság biztosítást, mely akkor nyújt hosszútávra jövedelmet számodra, ha valamiért munkaképtelenné válnál. Ebbe ugyanis nemcsak te, hanem az egész családod is belerokkanhat anyagilag.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22