25 °C Budapest
Kiszámolták: ennyi pénzt kell adni a gyereknek a nyári táborra

Kiszámolták: ennyi pénzt kell adni a gyereknek a nyári táborra

2017. június 4. 11:04

A tanév vége nemcsak a közel 11 hetes nyári szünet közeledtét jelzi, sok család számára komoly fejtörést is okoz. A gyerekek vágyakkal telve kezdik meg a szünidőt, a lehetőségek azonban határokat szabnak. Egy négy tagú családnak minimum 300 ezer forinttal kell kalkulálnia, ha közös nyaralást és táborozást terveznek a csemetéknek. A tartalmas időtöltés alapos pénzügyi megfontoltságot igényel, ezért utána jártunk, idén milyen költségekkel kell számolni.

Június 15-én befejeződik a tanév, több mint 745 ezer általános iskolás számára megkezdődik a nyári szünet. Sok szülőnek ez súlyos nehézséget jelent és rengeteg nagyszülő most áll csak igazán "munkába". A családok átlagosan egy vagy két hetet töltenek közös pihenéssel, nyaralással. A fennmaradó hetekre azonban meg kell oldani a kisebb gyermekek elhelyezését, programját. Egy négy tagú családnak, ahol két kisiskolás van és két hét közös nyaralást tervez, a fennmaradó nyolc hetet pedig táboroztatással kívánja megoldani, mélyen a zsebébe kell nyúlnia: ez 300 ezer forinttól akár félmillió forintot is jelenthet.

A nyári szünet öröm a gyermeknek és részben megoldandó feladat a szülőnek. Érdemes fontossági sorrend közös felállításával kezdeni. Az élmény, a tartalom, az esetleges fejlődési lehetőség mellett a tábor ára is alapvető szempont. A gyerekek számára az ár - érték arány, mint hasznos kifejezés, és szemlélet most bevezethető.

Fontos, hogy nem csak a vásárlások alkalmával, de a szolgáltatások igénybevételénél is egy tudatos döntési folyamatot mutassunk, tanítsunk nekik. A nyári szünet rengeteg alkalmat kínál a szülőknek az iskolán kívüli látókör bővítésére

- fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A szünidő első heteiben még sok iskola biztosít valamilyen tábort, de ezek már önköltségesek, átlagosan napi 8 ezer forintba kerülnek étkezéssel. Az önkormányzatok és a helyi sport klubok is várják a gyerekeket, ezek hetente 30 ezer forintba kerülnek. Kicsit drágábbak a tematikus művészeti táborok, ahol az eszközhasználat miatt nőnek a kiadások. Jóval költségesebbek az "ottalvós" tematikus táborok, amelyek közül a legnépszerűbbek a sport, nomád és különböző szerepjátszó témák köré épülnek. Az elhelyezés színvonala befolyásolja az árfekvést, de mindenképpen 40 ezer forint feletti összeggel kell számolni hetenként, gyermekenként.

A szervezők gyakran biztosítanak testvérkedvezményt, ezek mértéke maximum 10-15 százalék. Emellett a nagyszülők aktív részvétele a nyári hetekben komoly költségcsökkentő lehet, hetente akár 20 ezer forintot takaríthat meg a család, ami a gyerekek számával arányosan nő, így három gyerek esetén már közel a minimálbér összege megspórolható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyári időszak másik fontos pénzügyi vonatkozású kérdése a gyermekek önálló pénzhasználatával függ össze. Ha eddig nem is történt meg, a nyári táborok során szinte biztos, hogy megjelenik a zseb-, vagy költőpénz "intézménye". A profitline.hu online portál kalkulátora szerint 6000 forint az ideális összeg, amit a gyerekek képesek kezelni. Az iskolásoknak a pénzkezeléshez, biztonságban tartáshoz, okos és tervezett költéshez tanácsra, tudásra van szükségük. A nagyobbak már rendelkezhetnek tapasztalatokkal, de a kisebbek még sötétben tapogatóznak. Fontos őket segíteni abban, hogy a tábor utolsó napjaira se maradjanak fagyi pénz nélkül. Az utazás előtt érdemes a pénz biztonságáról is beszélnünk a gyerekekkel, mivel a táborozás ideje alatt ő maga felel majd a rábízott pénzért, körültekintőnek kell lennie, hol tartja, mikor veszi elő és kinek beszél róla.

Magyarországon közel 200 ezer gyerek táborozik évente a táborfigyelő.hu adatai szerint, akik közel 800 tábor között válogathatnak. A paletta rendkívül színes: a több mint 150 lovas, 120 kaland, 130 nyelvi, 130 öko tábor mellett média, kreatív, sakk, vitorlás, evezős, falmászó, repülő, hagyományőrző, régész, mese és modellező foglalkozások is várják őket. Ugyanakkor érdemes időt szánni rá és végignézni a lehetőségeket, hiszen egyre elterjedtebb hazánkban is a nagyobb cégek által kínált programozó, robotikai vagy más informatikai téma köré épülő ingyenes táborok, amelyek nemcsak a családi büdzsét kímélik, hanem kiváló alkalmat nyújtanak az iskolásoknak, hogy játékos formában szerezzenek nagyfokú ismereteket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?