8 °C Budapest

Pinkód-kór terjed Magyarországon: tömegek fizetnek az új jelszóért

Pénzcentrum
2017. április 10. 11:30

Egyes becslések szerint átlagosan 30 különböző jelszót kell(ene) megjegyeznünk. Így nem csoda, ha néha elfelejtünk egyet a sok közül. De mi tévők lehetünk, ha éppen a bankkártyánkhoz tartozó PIN kódunkról felejtkezünk el? Új kártyát kell egyből kérnünk? Hogyan válasszunk egyáltalán biztonságos PIN kódot? A Pénzcentrum mutatja a részleteket.

A modern világ egyik legnagyobb kihívása az, hogy biztonságos jelszavakat találjunk ki és ezeket fejben is tudjuk tartani. Nem véletlen, ha az ember egyszer-egyszer elfelejt egy jelszavat vagy kódot. Viszont elég kellemetlen lehet, ha éppen a bankkártyánkhoz tartozó PIN-kód megy ki a fejünkből.

Mindenképpen új kártyára van szükség?

A Pénzcentrum körképe szerint bankonként változó, hogy egy elfelejtett számsor esetén új bankkártyára is vagy csupán egy új kódra van szükségünk. A MKB Banknál például mindig szükség van új bankkártya gyártására is.

Minden esetben szükség van új bankkártya gyártására, ugyanis a Bank biztonsági okokból nem tárolja a PIN kódokat, így azok nem adhatók ki újra

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MKB Bank.

Nálunk így a PIN-kód elfelejtése esetén az új bankkártyát is ki kell fizetnünk, ennek összege pedig kártyatípusonként (és persze bankonként is) változik, de általában 500-5000 forint között mozog.

Mennyibe kerül az új PIN-kód?

A FHB Banknál például nincs szükség új kártyát igényelni elfelejtett PIN-kód esetén. A régi kód kiderítésére természetesen itt sincsen mód, hanem PIN-kód újragyártásra van szükség, amelynek díja kedvezőbb, mint a bankkártya újragyártásának díja.

A díjak a kártya és a számla típusának függvényében kerülnek meghatározásra, a PIN kód újragyártás esetében ez jellemzően 583 forint

- tudta meg a Pénzcentrum az FHB Banktól.

Az UniCredit Banknál szintén elég egy új PIN-kódot kérnünk. Ennek díja náluk betéti kártyánknál 350 forint, míg a hitelkártyák esetében már többet fizethetünk.

A PIN-kód újragyártásának díja hitelkártya esetében jelenleg akciósan díjmentes. A standard díj 1000 forint, a Platina hitelkártya esetében azonban - akció nélkül is - díjmentes

- válaszolta megkeresésünkre az UniCredit Bank.

A PIN-kód újragyártás során a kártyagyártó cég egy új PIN-kódot generál le, melyet az általunk megadott lakcímre, vagy bankfiókba postáznak ki. A kártyánk ebben az esetben csak az új PIN-kóddal lesz használható, ezt azonban több banknál akár egy ATM-en keresztül is megváltoztathatjuk.

Hogyan juthatunk pénzhez?

Akár új kártyát, akár új PIN-kódot igényelünk feltehetően néhány napot várunk kell, amíg újra használhatjuk a bankkártyánkat. Bár az OTP-nél a bankfiókban van lehetőségünk személyesen átvenni az újonnan igényelt PIN-kódunkat, az ügyfeleik jellemzően elfelejtett PIN-kód miatt igényelnek új bankkártyát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hatályos hirdetményünk szerint a bankkártya rendelkezésre bocsátása az igénylés bankhoz történő beérkezésének időpontját követően alapesetben 15 banki munkanapon belül történik. Jellemzően ez rövidebb, de nagyban függ a Magyar Posta kézbesítésétől

- mondta el a Pénzcentrumnak az OTP Bank.

Persze lehetőségünk van gyorsított eljárással is kártyát igényelni, ezért azonban plusz díjat számítanak fel a bankok. Amíg nincsen bankkártyánk, vagy PIN-kódunk, akkor addig a bankfiókban tudunk személyesen pénzt felvenni.

Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a bankfióki készpénzfelvétel díja különbözik az ATM készpénzfelvételi díjától és nem vonatkozik rá a törvény által biztosított 2 ingyenes készpénzfelvételi lehetőség sem.

A bankban történő készpénzfelvétel díja általában pár száz forinttól indul és a felvett összeg nagyságától függően változik, akár több ezer forintra is rúghat.

Sokakat érint

A CIB banknál sem szükséges bankkártyát cserélnünk, ha elfelejtjük a PIN-kódunk. Náluk az új PIN-kód kiküldésért kártyatípusonként 551-565 forintot kell fizetnünk. Ezzel a lehetőséggel minden hónapban több százan élnek.

Az elmúlt fél évben havonta körülbelül 600 ügyfél kért új kódot

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Hogyan készíthetünk könnyen megjegyezhető, biztonságos PIN-kódot?

A szakemberek szerint csupán egy egyszerű mondatot kell megjegyeznünk ahhoz, hogy ne felejtsük el a PIN-kódunk.

Ha megjegyzünk például azt, hogy a: "A kutyám neve Morzsi" - akkor ehhez kötve már egyszerűen készíthetünk belőle PIN-kódot, mégpedig úgy, hogy a számokat a szavak betűinek darabszáma adja ki:

  • A - 1
    kutyám - 5
    neve - 4
    Morzsi - 5
    Már meg is van a PIN-kód: 1545.

A biztonságos PIN-kód kiválasztásakor kerüljük a személyes adatokat, például a születésnapi dátumokat, születési évszámokat. De fontos az is, hogy ne használjuk több felületen ugyanazt a PIN-kódot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm