34 °C Budapest

Pinkód-kór terjed Magyarországon: tömegek fizetnek az új jelszóért

Pénzcentrum
2017. április 10. 11:30

Egyes becslések szerint átlagosan 30 különböző jelszót kell(ene) megjegyeznünk. Így nem csoda, ha néha elfelejtünk egyet a sok közül. De mi tévők lehetünk, ha éppen a bankkártyánkhoz tartozó PIN kódunkról felejtkezünk el? Új kártyát kell egyből kérnünk? Hogyan válasszunk egyáltalán biztonságos PIN kódot? A Pénzcentrum mutatja a részleteket.

A modern világ egyik legnagyobb kihívása az, hogy biztonságos jelszavakat találjunk ki és ezeket fejben is tudjuk tartani. Nem véletlen, ha az ember egyszer-egyszer elfelejt egy jelszavat vagy kódot. Viszont elég kellemetlen lehet, ha éppen a bankkártyánkhoz tartozó PIN-kód megy ki a fejünkből.

Mindenképpen új kártyára van szükség?

A Pénzcentrum körképe szerint bankonként változó, hogy egy elfelejtett számsor esetén új bankkártyára is vagy csupán egy új kódra van szükségünk. A MKB Banknál például mindig szükség van új bankkártya gyártására is.

Minden esetben szükség van új bankkártya gyártására, ugyanis a Bank biztonsági okokból nem tárolja a PIN kódokat, így azok nem adhatók ki újra

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MKB Bank.

Nálunk így a PIN-kód elfelejtése esetén az új bankkártyát is ki kell fizetnünk, ennek összege pedig kártyatípusonként (és persze bankonként is) változik, de általában 500-5000 forint között mozog.

Mennyibe kerül az új PIN-kód?

A FHB Banknál például nincs szükség új kártyát igényelni elfelejtett PIN-kód esetén. A régi kód kiderítésére természetesen itt sincsen mód, hanem PIN-kód újragyártásra van szükség, amelynek díja kedvezőbb, mint a bankkártya újragyártásának díja.

A díjak a kártya és a számla típusának függvényében kerülnek meghatározásra, a PIN kód újragyártás esetében ez jellemzően 583 forint

- tudta meg a Pénzcentrum az FHB Banktól.

Az UniCredit Banknál szintén elég egy új PIN-kódot kérnünk. Ennek díja náluk betéti kártyánknál 350 forint, míg a hitelkártyák esetében már többet fizethetünk.

A PIN-kód újragyártásának díja hitelkártya esetében jelenleg akciósan díjmentes. A standard díj 1000 forint, a Platina hitelkártya esetében azonban - akció nélkül is - díjmentes

- válaszolta megkeresésünkre az UniCredit Bank.

A PIN-kód újragyártás során a kártyagyártó cég egy új PIN-kódot generál le, melyet az általunk megadott lakcímre, vagy bankfiókba postáznak ki. A kártyánk ebben az esetben csak az új PIN-kóddal lesz használható, ezt azonban több banknál akár egy ATM-en keresztül is megváltoztathatjuk.

Hogyan juthatunk pénzhez?

Akár új kártyát, akár új PIN-kódot igényelünk feltehetően néhány napot várunk kell, amíg újra használhatjuk a bankkártyánkat. Bár az OTP-nél a bankfiókban van lehetőségünk személyesen átvenni az újonnan igényelt PIN-kódunkat, az ügyfeleik jellemzően elfelejtett PIN-kód miatt igényelnek új bankkártyát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hatályos hirdetményünk szerint a bankkártya rendelkezésre bocsátása az igénylés bankhoz történő beérkezésének időpontját követően alapesetben 15 banki munkanapon belül történik. Jellemzően ez rövidebb, de nagyban függ a Magyar Posta kézbesítésétől

- mondta el a Pénzcentrumnak az OTP Bank.

Persze lehetőségünk van gyorsított eljárással is kártyát igényelni, ezért azonban plusz díjat számítanak fel a bankok. Amíg nincsen bankkártyánk, vagy PIN-kódunk, akkor addig a bankfiókban tudunk személyesen pénzt felvenni.

Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a bankfióki készpénzfelvétel díja különbözik az ATM készpénzfelvételi díjától és nem vonatkozik rá a törvény által biztosított 2 ingyenes készpénzfelvételi lehetőség sem.

A bankban történő készpénzfelvétel díja általában pár száz forinttól indul és a felvett összeg nagyságától függően változik, akár több ezer forintra is rúghat.

Sokakat érint

A CIB banknál sem szükséges bankkártyát cserélnünk, ha elfelejtjük a PIN-kódunk. Náluk az új PIN-kód kiküldésért kártyatípusonként 551-565 forintot kell fizetnünk. Ezzel a lehetőséggel minden hónapban több százan élnek.

Az elmúlt fél évben havonta körülbelül 600 ügyfél kért új kódot

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Hogyan készíthetünk könnyen megjegyezhető, biztonságos PIN-kódot?

A szakemberek szerint csupán egy egyszerű mondatot kell megjegyeznünk ahhoz, hogy ne felejtsük el a PIN-kódunk.

Ha megjegyzünk például azt, hogy a: "A kutyám neve Morzsi" - akkor ehhez kötve már egyszerűen készíthetünk belőle PIN-kódot, mégpedig úgy, hogy a számokat a szavak betűinek darabszáma adja ki:

  • A - 1
    kutyám - 5
    neve - 4
    Morzsi - 5
    Már meg is van a PIN-kód: 1545.

A biztonságos PIN-kód kiválasztásakor kerüljük a személyes adatokat, például a születésnapi dátumokat, születési évszámokat. De fontos az is, hogy ne használjuk több felületen ugyanazt a PIN-kódot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem