19 °C Budapest
Pinkód-kór terjed Magyarországon: tömegek fizetnek az új jelszóért

Pinkód-kór terjed Magyarországon: tömegek fizetnek az új jelszóért

Pénzcentrum
2017. április 10. 11:30

Egyes becslések szerint átlagosan 30 különböző jelszót kell(ene) megjegyeznünk. Így nem csoda, ha néha elfelejtünk egyet a sok közül. De mi tévők lehetünk, ha éppen a bankkártyánkhoz tartozó PIN kódunkról felejtkezünk el? Új kártyát kell egyből kérnünk? Hogyan válasszunk egyáltalán biztonságos PIN kódot? A Pénzcentrum mutatja a részleteket.

A modern világ egyik legnagyobb kihívása az, hogy biztonságos jelszavakat találjunk ki és ezeket fejben is tudjuk tartani. Nem véletlen, ha az ember egyszer-egyszer elfelejt egy jelszavat vagy kódot. Viszont elég kellemetlen lehet, ha éppen a bankkártyánkhoz tartozó PIN-kód megy ki a fejünkből.

Mindenképpen új kártyára van szükség?

A Pénzcentrum körképe szerint bankonként változó, hogy egy elfelejtett számsor esetén új bankkártyára is vagy csupán egy új kódra van szükségünk. A MKB Banknál például mindig szükség van új bankkártya gyártására is.

Minden esetben szükség van új bankkártya gyártására, ugyanis a Bank biztonsági okokból nem tárolja a PIN kódokat, így azok nem adhatók ki újra

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MKB Bank.

Nálunk így a PIN-kód elfelejtése esetén az új bankkártyát is ki kell fizetnünk, ennek összege pedig kártyatípusonként (és persze bankonként is) változik, de általában 500-5000 forint között mozog.

Mennyibe kerül az új PIN-kód?

A FHB Banknál például nincs szükség új kártyát igényelni elfelejtett PIN-kód esetén. A régi kód kiderítésére természetesen itt sincsen mód, hanem PIN-kód újragyártásra van szükség, amelynek díja kedvezőbb, mint a bankkártya újragyártásának díja.

A díjak a kártya és a számla típusának függvényében kerülnek meghatározásra, a PIN kód újragyártás esetében ez jellemzően 583 forint

- tudta meg a Pénzcentrum az FHB Banktól.

Az UniCredit Banknál szintén elég egy új PIN-kódot kérnünk. Ennek díja náluk betéti kártyánknál 350 forint, míg a hitelkártyák esetében már többet fizethetünk.

A PIN-kód újragyártásának díja hitelkártya esetében jelenleg akciósan díjmentes. A standard díj 1000 forint, a Platina hitelkártya esetében azonban - akció nélkül is - díjmentes

- válaszolta megkeresésünkre az UniCredit Bank.

A PIN-kód újragyártás során a kártyagyártó cég egy új PIN-kódot generál le, melyet az általunk megadott lakcímre, vagy bankfiókba postáznak ki. A kártyánk ebben az esetben csak az új PIN-kóddal lesz használható, ezt azonban több banknál akár egy ATM-en keresztül is megváltoztathatjuk.

Hogyan juthatunk pénzhez?

Akár új kártyát, akár új PIN-kódot igényelünk feltehetően néhány napot várunk kell, amíg újra használhatjuk a bankkártyánkat. Bár az OTP-nél a bankfiókban van lehetőségünk személyesen átvenni az újonnan igényelt PIN-kódunkat, az ügyfeleik jellemzően elfelejtett PIN-kód miatt igényelnek új bankkártyát.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A hatályos hirdetményünk szerint a bankkártya rendelkezésre bocsátása az igénylés bankhoz történő beérkezésének időpontját követően alapesetben 15 banki munkanapon belül történik. Jellemzően ez rövidebb, de nagyban függ a Magyar Posta kézbesítésétől

- mondta el a Pénzcentrumnak az OTP Bank.

Persze lehetőségünk van gyorsított eljárással is kártyát igényelni, ezért azonban plusz díjat számítanak fel a bankok. Amíg nincsen bankkártyánk, vagy PIN-kódunk, akkor addig a bankfiókban tudunk személyesen pénzt felvenni.

Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a bankfióki készpénzfelvétel díja különbözik az ATM készpénzfelvételi díjától és nem vonatkozik rá a törvény által biztosított 2 ingyenes készpénzfelvételi lehetőség sem.

A bankban történő készpénzfelvétel díja általában pár száz forinttól indul és a felvett összeg nagyságától függően változik, akár több ezer forintra is rúghat.

Sokakat érint

A CIB banknál sem szükséges bankkártyát cserélnünk, ha elfelejtjük a PIN-kódunk. Náluk az új PIN-kód kiküldésért kártyatípusonként 551-565 forintot kell fizetnünk. Ezzel a lehetőséggel minden hónapban több százan élnek.

Az elmúlt fél évben havonta körülbelül 600 ügyfél kért új kódot

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Hogyan készíthetünk könnyen megjegyezhető, biztonságos PIN-kódot?

A szakemberek szerint csupán egy egyszerű mondatot kell megjegyeznünk ahhoz, hogy ne felejtsük el a PIN-kódunk.

Ha megjegyzünk például azt, hogy a: "A kutyám neve Morzsi" - akkor ehhez kötve már egyszerűen készíthetünk belőle PIN-kódot, mégpedig úgy, hogy a számokat a szavak betűinek darabszáma adja ki:

  • A - 1
    kutyám - 5
    neve - 4
    Morzsi - 5
    Már meg is van a PIN-kód: 1545.

A biztonságos PIN-kód kiválasztásakor kerüljük a személyes adatokat, például a születésnapi dátumokat, születési évszámokat. De fontos az is, hogy ne használjuk több felületen ugyanazt a PIN-kódot.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?