21 °C Budapest
Fotók az új bankjegyekről: megszereztük az első darabokat

Fotók az új bankjegyekről: megszereztük az első darabokat

Pénzcentrum
2017. március 1. 08:26

Kinyitott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénztára: a Pénzcentrum már meg is szerezte az első darabokat az új magyar bankókból. De mit tud az új 2 ezres és 5 ezres?


A mai napon hozták forgalom az új 2 ezres és 5 ezres forintbankjegyeket. Az MNB pénztára reggel 8 órakor nyitotta meg a kapuit, a Pénzcentrumnak pedig már sikerült is megszereznie az első darabokat az új magyar bankókból.

Egyelőre nem volt nagy roham az új bankjegyekért, háromnegyed nyolckor mi voltunk az egyetlenek, akik várták, hogy kinyisson a pénztár. Nyolc előtt pár perccel még betoppant egy középkorú férfi, aki szintén az új bankjegyekért jött.

Elképzelhető, hogy a borongós idő miatt nem volt túl nagy a sor a pénztárnál, bár korábban az új 20 ezres forgalomba hozatalakor is csak néhányan érkeztek a jegybankhoz pénztárnyitásra. Pedig az első megújított 10 ezres megjelenésekor még nagy volt a sor az MNB lakossági pénztáránál.

Mit kell tudni az új bankjegyekről?

A megújított 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegycímletek a mai naptól fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésük pedig néhány hónapon belül várható.

A jelenleg forgalomban levő - 2016 előtt kibocsátott - régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelemi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, és a készpénzes vásárlások alkalmával

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2017. augusztus 1-től már csak az új címletekkel fizethetünk.

Fontos tudni azt is, hogy a bevonási határnapig be nem váltott, régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek sem veszítik el az értéküket. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden hitelintézeti és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen átválthatók - azonos címletű - törvényes fizetőeszközre.

KATTINTS! Döntött az MNB: hónapokon belül mennek a levesbe az ezresek is

Nehezebb lesz a hamisítani

Ha már alig várod, hogy a kezedben tarthasd az új bankjegyeket, akkor most megkönnyítjük a várakozást, elárulunk 8 érdekességet a legújabb magyar pénzekről.

  • 1. Az 5 ezres és a 2 ezres bankjegyek mindössze a 11,4 százalékát teszik ki a forgalomban lévő összes bankjegynek.
  • 2. A megújult 2 ezres előoldalának bal szélére került a hologram fólia. Felületén Bethlen Gábor portréjának tükörképe, Magyarország címere és vízszintesesen a 2000 értékjelzés található.
  • 3. Az új 2 ezres bankjegyet nagyítóval vizsgálva a hátoldalon több helyen a címletértéknek megfelelő értékjelzés (2000 FORINT), valamint a MNB felirat olvasható.
  • 4. Az új 2 ezres bankjegy előoldalának közepén található tulipán motívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.
  • 5. Az új 5 ezres bankjegyen egy rejtett kép található. A hátoldalán lévő képtől jobbra látható díszítő motívumban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy H betű jelenik meg.
  • 6. Az új 5 ezres bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, MAGYAR NEMZETI BANK felirat, a vízjelmező fölötti díszítőelem külső vonalai, hátoldali kép.
  • 7. Az új 5 ezres bankjegyet a fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található biztonsági szál. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő MNB felirat és a 5000 értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető)
  • 8.Az új 5 ezres bankjegyeket a fény felé tartva, bal oldalon gróf Széchenyi István portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, függőleges 5000 értékjelzés. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

(Cikkünkhöz a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató kiadványait használtuk.)

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?