18 °C Budapest
Fotók az új bankjegyekről: megszereztük az első darabokat

Fotók az új bankjegyekről: megszereztük az első darabokat

Pénzcentrum
2017. március 1. 08:26

Kinyitott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénztára: a Pénzcentrum már meg is szerezte az első darabokat az új magyar bankókból. De mit tud az új 2 ezres és 5 ezres?


A mai napon hozták forgalom az új 2 ezres és 5 ezres forintbankjegyeket. Az MNB pénztára reggel 8 órakor nyitotta meg a kapuit, a Pénzcentrumnak pedig már sikerült is megszereznie az első darabokat az új magyar bankókból.

Egyelőre nem volt nagy roham az új bankjegyekért, háromnegyed nyolckor mi voltunk az egyetlenek, akik várták, hogy kinyisson a pénztár. Nyolc előtt pár perccel még betoppant egy középkorú férfi, aki szintén az új bankjegyekért jött.

Elképzelhető, hogy a borongós idő miatt nem volt túl nagy a sor a pénztárnál, bár korábban az új 20 ezres forgalomba hozatalakor is csak néhányan érkeztek a jegybankhoz pénztárnyitásra. Pedig az első megújított 10 ezres megjelenésekor még nagy volt a sor az MNB lakossági pénztáránál.

Mit kell tudni az új bankjegyekről?

A megújított 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegycímletek a mai naptól fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésük pedig néhány hónapon belül várható.

A jelenleg forgalomban levő - 2016 előtt kibocsátott - régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelemi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, és a készpénzes vásárlások alkalmával

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2017. augusztus 1-től már csak az új címletekkel fizethetünk.

Fontos tudni azt is, hogy a bevonási határnapig be nem váltott, régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek sem veszítik el az értéküket. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden hitelintézeti és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen átválthatók - azonos címletű - törvényes fizetőeszközre.

KATTINTS! Döntött az MNB: hónapokon belül mennek a levesbe az ezresek is

Nehezebb lesz a hamisítani

Ha már alig várod, hogy a kezedben tarthasd az új bankjegyeket, akkor most megkönnyítjük a várakozást, elárulunk 8 érdekességet a legújabb magyar pénzekről.

  • 1. Az 5 ezres és a 2 ezres bankjegyek mindössze a 11,4 százalékát teszik ki a forgalomban lévő összes bankjegynek.
  • 2. A megújult 2 ezres előoldalának bal szélére került a hologram fólia. Felületén Bethlen Gábor portréjának tükörképe, Magyarország címere és vízszintesesen a 2000 értékjelzés található.
  • 3. Az új 2 ezres bankjegyet nagyítóval vizsgálva a hátoldalon több helyen a címletértéknek megfelelő értékjelzés (2000 FORINT), valamint a MNB felirat olvasható.
  • 4. Az új 2 ezres bankjegy előoldalának közepén található tulipán motívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.
  • 5. Az új 5 ezres bankjegyen egy rejtett kép található. A hátoldalán lévő képtől jobbra látható díszítő motívumban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy H betű jelenik meg.
  • 6. Az új 5 ezres bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, MAGYAR NEMZETI BANK felirat, a vízjelmező fölötti díszítőelem külső vonalai, hátoldali kép.
  • 7. Az új 5 ezres bankjegyet a fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található biztonsági szál. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő MNB felirat és a 5000 értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető)
  • 8.Az új 5 ezres bankjegyeket a fény felé tartva, bal oldalon gróf Széchenyi István portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, függőleges 5000 értékjelzés. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

(Cikkünkhöz a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató kiadványait használtuk.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18