30 °C Budapest
Fotók az új bankjegyekről: megszereztük az első darabokat

Fotók az új bankjegyekről: megszereztük az első darabokat

Pénzcentrum
2017. március 1. 08:26

Kinyitott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénztára: a Pénzcentrum már meg is szerezte az első darabokat az új magyar bankókból. De mit tud az új 2 ezres és 5 ezres?


A mai napon hozták forgalom az új 2 ezres és 5 ezres forintbankjegyeket. Az MNB pénztára reggel 8 órakor nyitotta meg a kapuit, a Pénzcentrumnak pedig már sikerült is megszereznie az első darabokat az új magyar bankókból.

Egyelőre nem volt nagy roham az új bankjegyekért, háromnegyed nyolckor mi voltunk az egyetlenek, akik várták, hogy kinyisson a pénztár. Nyolc előtt pár perccel még betoppant egy középkorú férfi, aki szintén az új bankjegyekért jött.

Elképzelhető, hogy a borongós idő miatt nem volt túl nagy a sor a pénztárnál, bár korábban az új 20 ezres forgalomba hozatalakor is csak néhányan érkeztek a jegybankhoz pénztárnyitásra. Pedig az első megújított 10 ezres megjelenésekor még nagy volt a sor az MNB lakossági pénztáránál.

Mit kell tudni az új bankjegyekről?

A megújított 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegycímletek a mai naptól fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésük pedig néhány hónapon belül várható.

A jelenleg forgalomban levő - 2016 előtt kibocsátott - régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelemi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, és a készpénzes vásárlások alkalmával

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2017. augusztus 1-től már csak az új címletekkel fizethetünk.

Fontos tudni azt is, hogy a bevonási határnapig be nem váltott, régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek sem veszítik el az értéküket. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden hitelintézeti és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen átválthatók - azonos címletű - törvényes fizetőeszközre.

KATTINTS! Döntött az MNB: hónapokon belül mennek a levesbe az ezresek is

Nehezebb lesz a hamisítani

Ha már alig várod, hogy a kezedben tarthasd az új bankjegyeket, akkor most megkönnyítjük a várakozást, elárulunk 8 érdekességet a legújabb magyar pénzekről.

  • 1. Az 5 ezres és a 2 ezres bankjegyek mindössze a 11,4 százalékát teszik ki a forgalomban lévő összes bankjegynek.
  • 2. A megújult 2 ezres előoldalának bal szélére került a hologram fólia. Felületén Bethlen Gábor portréjának tükörképe, Magyarország címere és vízszintesesen a 2000 értékjelzés található.
  • 3. Az új 2 ezres bankjegyet nagyítóval vizsgálva a hátoldalon több helyen a címletértéknek megfelelő értékjelzés (2000 FORINT), valamint a MNB felirat olvasható.
  • 4. Az új 2 ezres bankjegy előoldalának közepén található tulipán motívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.
  • 5. Az új 5 ezres bankjegyen egy rejtett kép található. A hátoldalán lévő képtől jobbra látható díszítő motívumban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy H betű jelenik meg.
  • 6. Az új 5 ezres bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, MAGYAR NEMZETI BANK felirat, a vízjelmező fölötti díszítőelem külső vonalai, hátoldali kép.
  • 7. Az új 5 ezres bankjegyet a fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található biztonsági szál. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő MNB felirat és a 5000 értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető)
  • 8.Az új 5 ezres bankjegyeket a fény felé tartva, bal oldalon gróf Széchenyi István portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, függőleges 5000 értékjelzés. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

(Cikkünkhöz a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató kiadványait használtuk.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?