26 °C Budapest
Ennyit lehetetlen kigazdálkodni átlagos nyugdíjból

Ennyit lehetetlen kigazdálkodni átlagos nyugdíjból

2016. november 2. 15:33

Milliós kiadást is jelenthet egy-egy felújítás, ami az idősek biztonságát és kényelmét szolgálja. A fiatalok otthonteremtési tervei mellett a nyugdíjasok is igénybe vehetnek állami támogatást otthonuk átalakításához.

A magyar népesség a fejlett társadalmakhoz hasonlóan elöregedő tendenciát mutat, a KSH adatai szerint csak az elmúlt öt évben húszezerrel nőtt a 65 évnél idősebb lakosok száma. A magasabb korral többnyire a képességek és az általános egészségi állapot romlása is együtt jár. Egy tavalyelőtti európai egészségfelmérés szerint az idősebbek 40 százalékának okoz nehézséget a lépcsőzés, harmaduknak a gyaloglás, negyedüknek pedig a mosakodás írja közleményében az OTP Lakástakarék.

Kád helyett zuhanykabin

Fontos például kapaszkodókat felszerelni, jó megvilágítást elhelyezni, vagy a küszöböket megszüntetni, mindazonáltal az időseknek az egyik legnagyobb kihívás, a fürdőszoba használata. A régebben épült lakások többségében még kád van, amiből nehezebb kiszállni. A mosakodásra egy tágas zuhanykabin alkalmasabb. "Fürdőszoba-felújításkor ráadásul sokszor ér minket meglepetés. Gyakran találkozunk szembe rossz állapotú csövekkel, zárlatos bojlerrel, veszélyesen elhasználódott csempével" - mondta el Felföldi Viktor a Magyar Épületgépész Kft. munkatársa. 

A változtatások mértékétől függően így a lakás átépítése, idősbaráttá tétele pár százezer forinttól akár másfél - két millió forintig is terjedhet." 

Ez nem az az összeg, amit csak a nyugdíjból, megtakarítás nélkül elő lehet teremteni. A költségek azonban jó előre láthatóak, az átalakításokkal sem szükséges megvárni a legutolsó pillanatot, már évekkel előtte érdemes felkészülni a várható kiadásokra - tanácsolja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter úgy véli, az idősek lakásfelújítási igényeinek kielégítése minden érintett csoport számára kifizetődő. A legfontosabb persze, hogy az időseknek javul az életminősége. De a lakástakarék-befizetések akár évi hetvenkétezer forintos támogatásával az állam a társadalompolitikai céljait is hatékonyabban látja el. Az építőiparnak pedig a mostani lendületet követően hosszútávon fenntartható bevételi forrást jelenthet a lakások idősbaráttá alakítása, tette hozzá a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?