30 °C Budapest
Elismerték: nyugdíjkatasztrófa fenyegeti Magyarországot

Elismerték: nyugdíjkatasztrófa fenyegeti Magyarországot

2016. november 1. 14:30

Inaktív lesz a teljes magyar társadalom egyharmada néhány évtizeden belül - figyelmeztet egy fontos népesedési változásra az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára. Beneda Attila szerint arra kell felkészülnie az országnak, hogy rövid időn belül hárommillió nyugdíjaskorú és krónikus betegségben szenvedő állampolgára lesz, akiknek szociális és egészségügyi ellátását is meg kell majd oldani.

Az idősödő jóléti társadalom fogyó népessége a nálunk fejlettebb országokban is valós probléma - emelte ki a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Beneda Attila hozzátette, Magyarországon, illetve az egész kelet-közép-európai régióban meg kell küzdeni az unión belüli migráció azon hatásával is, ami elszívja a munkaképes és termékeny lakosság egy részét. Ezekre a kérdésekre minden ország keresi a választ.

Ebben Magyarország az elmúlt évek tekintetében pozitív példa, hiszen a családtámogatások rendszerében olyan hatalmas változás állt be, amelynek reméljük, hosszabb távon is meglesz a gyümölcse

- hangsúlyozta Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, vannak olyan mutatók, amelyek egyrészt jól definiálják az irányokat, másrészt trendeket is mutatnak.

Az egyik ilyen, ami a termékenységre utal, a legrosszabb évben 1,24 volt, ezt sikerült 1,45-re feltornázni, ami hatalmas eredmény. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy egy ilyen típusú társadalomban, mint a mienk, 2,1 az a célérték, ami a társadalom önfenntartását lehetővé teszi

- jelezte Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette, erre azért hatnak egyéb tényezők is, például a különböző típusú migráció, a kivándorlás vagy a külföldi munkavállalás, de a külföldi magyarok anyaországba áramlása is, ami javítja a tendenciát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos szempont a születéskor várható életkor kitolódása is. Ezek együttesen mutatják meg, hogy a társadalom fogyó, stagnáló vagy bővülő lélekszámot mutat

- mondta Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint a társadalom elöregedésére folyamatosan kell megoldási javaslatokat kidolgozni, mert az látszik, hogy néhány évtized múlva a teljes társadalom harmada inaktív lesz.

"Ez azt jelenti, hogy a népesedési negatív trend mellett, amelyen ha sikerül is javítani, fel kell arra készülni, hogy rövid időn belül Magyarországon hárommillió olyan nyugdíjaskorú, nem fertőző, de krónikus betegségben szenvedő ember lesz, akiknek az ellátását egészségügyileg és szociálisan is meg kell tudni oldani" - hangsúlyozta Beneda Attila.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05