12 °C Budapest

Elismerték: nyugdíjkatasztrófa fenyegeti Magyarországot

2016. november 1. 14:30

Inaktív lesz a teljes magyar társadalom egyharmada néhány évtizeden belül - figyelmeztet egy fontos népesedési változásra az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára. Beneda Attila szerint arra kell felkészülnie az országnak, hogy rövid időn belül hárommillió nyugdíjaskorú és krónikus betegségben szenvedő állampolgára lesz, akiknek szociális és egészségügyi ellátását is meg kell majd oldani.

Az idősödő jóléti társadalom fogyó népessége a nálunk fejlettebb országokban is valós probléma - emelte ki a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Beneda Attila hozzátette, Magyarországon, illetve az egész kelet-közép-európai régióban meg kell küzdeni az unión belüli migráció azon hatásával is, ami elszívja a munkaképes és termékeny lakosság egy részét. Ezekre a kérdésekre minden ország keresi a választ.

Ebben Magyarország az elmúlt évek tekintetében pozitív példa, hiszen a családtámogatások rendszerében olyan hatalmas változás állt be, amelynek reméljük, hosszabb távon is meglesz a gyümölcse

- hangsúlyozta Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, vannak olyan mutatók, amelyek egyrészt jól definiálják az irányokat, másrészt trendeket is mutatnak.

Az egyik ilyen, ami a termékenységre utal, a legrosszabb évben 1,24 volt, ezt sikerült 1,45-re feltornázni, ami hatalmas eredmény. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy egy ilyen típusú társadalomban, mint a mienk, 2,1 az a célérték, ami a társadalom önfenntartását lehetővé teszi

- jelezte Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette, erre azért hatnak egyéb tényezők is, például a különböző típusú migráció, a kivándorlás vagy a külföldi munkavállalás, de a külföldi magyarok anyaországba áramlása is, ami javítja a tendenciát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos szempont a születéskor várható életkor kitolódása is. Ezek együttesen mutatják meg, hogy a társadalom fogyó, stagnáló vagy bővülő lélekszámot mutat

- mondta Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint a társadalom elöregedésére folyamatosan kell megoldási javaslatokat kidolgozni, mert az látszik, hogy néhány évtized múlva a teljes társadalom harmada inaktív lesz.

"Ez azt jelenti, hogy a népesedési negatív trend mellett, amelyen ha sikerül is javítani, fel kell arra készülni, hogy rövid időn belül Magyarországon hárommillió olyan nyugdíjaskorú, nem fertőző, de krónikus betegségben szenvedő ember lesz, akiknek az ellátását egészségügyileg és szociálisan is meg kell tudni oldani" - hangsúlyozta Beneda Attila.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 12:27
Február 26-án, hétfő este indul a Spíler TV új szórakoztató jellegű sport talk-showja, a Spíler Stad...
Kiszámoló  |  2024. február 23. 12:16
A balsors néha már belesodort a Telekom ügyfélszolgálatának Vandának csúfolt szivatógépének karmai k...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 07:57
Közeleg a tavasz, a lakásfelújítások, kisebb javítások ideje. De vajon érdemes kivárni a munkálatok...
Holdblog  |  2024. február 23. 06:51
Az ópiátjárvány kitöréséhez és elszabadulásához akarva-akaratlanul a gyógyszeripar és az egészségügy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem