2 °C Budapest
Harry Potter és a pénzügyek? Ha hiszed, ha nem, van kapcsolat

Harry Potter és a pénzügyek? Ha hiszed, ha nem, van kapcsolat

2016. október 31. 15:00

Sokan nem tudják, pedig J. K. Rowling, azaz a világhírű Harry Potter regények szerzője, egyedülálló anyaként, még az ismertség és a hatalmas vagyon megszerzése előtt segélyekből tartotta fenn magát. Nem véletlen, hogy az írónő ma is számos praktikát ismer, amivel bárki könnyedén lefaraghat a család havi kiadásaiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Harry Potter regények szerzője, azaz J.K. Rowling nem volt mindig világhírű és gazdag. A regényciklus első kötetének írása alatt például már egyedül nevelte újszülött gyermekét egy kis lakásban és gyakorlatilag segélyből tartotta fenn magát. Nem csoda tehát, hogy számos megtakarítási, spórolási tippel tud szolgálni. Ezúttal ezekből szemezgettünk.

Mindig fel kell készülni a legrosszabbra

Lehet, hogy most éppen jól fizető állásunk van és megengedhetjük magunknak a dőzsölést, azonban bármikor jöhet egy olyan, életünket befolyásoló esemény, ami miatt fel kell adnunk a megszokott életünket. Ez lehet, baleset, betegség, vagy a munkánk elvesztése, bármi is történjen, egy felhalmozott vésztartalékkal könnyebben átvészelhetjük a nehéz napokat.

Emellett családfenntartóként nem árt életbiztosítást kötni, amivel halálunk esetén a gondoskodhatunk a családról, kiegészítő biztosításokkal pedig fedezhetjük a betegség vagy baleset esetén kieső jövedelmet.

Fizessünk többször készpénzzel!

Rowling elmondása szerint mindig tart magánál készpénzt, ez a szokás pedig segíthet a spórolásban nekünk is. A bankkártyás fizetések során 12-18 százalékkal többet költünk átlagosan, mintha készpénzt használunk. Persze sok esetben érdemes kártyát használni (különösen, ha hitelkártyás visszatérítést kapunk), a havi fix kiadásokat (számlák, rendszeres befizetések stb.) kártyával fizessük, azonban a változó kiadásokat inkább készpénzből finanszírozzuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kérdezzünk meg egy tanácsadót!

Sok munkára bérelünk fel profi munkaerőt, akár kerti munkáról, akár lakásfelújításról legyen szó: miért tennénk másként a pénzügyeink esetében? Egy tanácsadó segítségével ugyanis a számunkra megfelelő pénzügyi terméket kaphatjuk meg, a számunkra legkedvezőbb ajánlatot adó szolgáltatótól. Emellett a pénzügyekben jártas szakember segíthet abban is, hogy a céljaink eléréséhez mennyit tegyünk félre havonta, illetve egy kész nyugdíjterv kialakításában is segíthet.

Tegyünk félre nyugdíjra!

Egy friss tanulmány szerint Magyarországon az 50 és 59 év közöttieknek csupán 37 százaléka tesz félre nyugdíjra, pedig ez a legidősebb korosztály, aki még érdemben tud félretenni idős éveikre. Persze nem érdemes megvárni az ötvenes éveinket a nyugdíj elő-takarékossággal, minél korábban kezdünk félretenni, annál hamarabb vonulhatunk vissza. Egy korábbi cikkünk számításai szerint ha a havi fizetésünk negyedét félretesszük, akkor már 23 év után nyugdíjba vonulhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57