21 °C Budapest

Ebbe öntik most a pénzüket a magyar családok: te már így teszel félre?

2016. október 26. 12:22

Az elmúlt években folyamatosan nőtt és idén újabb csúcsott döntött a magyar családok megtakarítási képessége. A fejlődés megkérdőjelezhetetlen, további növekedés várható, de vajon mibe teszik a pénzüket a magyarok a kedvezőtlen hozamkörnyezetben?

Miközben a hazai lakosság nettó pénzügyi vagyona folyamatosan növekedett az elmúlt öt évben, a lakosság megtakarítási képessége, a megtakarítók aránya érezhetően csökkent a gazdasági válságot követő időszakban. Arányuk a 2006-os 27 százalékról a 2014-es évben 15 százalékra csúszott vissza, ami a gyakorlatban azt is jelentette, hogy egy szűkebb réteg növelni tudta megtakarításait, miközben a többség - ha egyáltalán képes volt - egyre kevesebbet tudott félretenni. Ez a kedvezőtlen trend fordult meg 2015-ben, a megtakarítók aránya ismét emelkedni kezdett, és elérte a 18 százalékos szintet.

Négy éve nem látott szintet ért el ismét a megtakarítani képes lakosok aránya Magyarországon, 2016-ban pedig további emelkedésre számítunk

- mondta Schauermann Péter, a GfK pénzügykutatási szakembere. Az MNB adatai szerint az összes háztartás által kezelt pénzügyi vagyon folyamatosan emelkedik, így a megtakarítók arányának emelkedése a háztartások leszakadásának megállását jelzi. Viszont továbbra is érezhető eltérés mutatkozik a megtakarítási képességben a lakóhely típus szerint.

A változások nem csak a megtakarítási képesség terén jelentkeznek, hanem a megtakarítási célok is eltérő képet mutattak 2015-ben.

  • Bár a váratlan eseményekre való felkészülés továbbra is a legfontosabb megtakarítási cél a magyar lakosság körében, ennek jelentősége folyamatosan csökken.
  • A nyugdíjas évekre, valamint a gyerekek jövőjére való felkészülés fej-fej mellett versenyeznek a második helyért.
  • Trendszerűen emelkednek a lakásfelújítással és lakásvásárlással kapcsolatos megtakarítási célok.
  • Az autóvásárlás céljából megtakarítók aránya - ha minimálisan is, de - szintén növekedett.
  • Egyre kevesebben takarékoskodnak konkrét cél nélkül, ami a tudatosság növekedésére is utalhat.

A növekvő megtakarítási és fogyasztási lehetőségekre utal, hogy a lakosság körében kevesebben érzik szükségét, hogy felkészüljenek váratlan
eseményekre. Viszont egyre többen gondolkodnak lakásfelújításban valamint lakásvásárlásban akár befektetési céllal - ami a GfK festék- és építőanyag-piaci adatainak fellendülése és a lakástakarékpénztári termékek használata is jelez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2014-ben a lakosság csupán 5 százaléka rendelkezett lakástakarék pénztári szerződéssel, ezzel szemben 2015-ben már 13 százalék, 2016 első félévében pedig a használók aránya elérte a 15 százalékot. Bár az LTP-k terjedése lassulni látszik 2016 első félévében, a lakástakarék pénztári termékek iránti érdeklődés további növekedésére lehet számítani a következő években. Ennek oka, hogy a piacon kevés a biztonságos és magasabb hozamot nyújtó konstrukció. A felhasználók számának növekedése mellett valószínű, hogy a már szerződött ügyfelek növelni fogják befizetéseiket.

Légy te is felkészült és tudatos! Kezdj el most megtakarítani, és hagyd, hogy a Bank360 lakástakarék kalkulátora segítsen megtalálni a legmegfelelőbb helyet a pénzednek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm