23 °C Budapest
Ebbe öntik most a pénzüket a magyar családok: te már így teszel félre?

Ebbe öntik most a pénzüket a magyar családok: te már így teszel félre?

2016. október 26. 12:22

Az elmúlt években folyamatosan nőtt és idén újabb csúcsott döntött a magyar családok megtakarítási képessége. A fejlődés megkérdőjelezhetetlen, további növekedés várható, de vajon mibe teszik a pénzüket a magyarok a kedvezőtlen hozamkörnyezetben?

Miközben a hazai lakosság nettó pénzügyi vagyona folyamatosan növekedett az elmúlt öt évben, a lakosság megtakarítási képessége, a megtakarítók aránya érezhetően csökkent a gazdasági válságot követő időszakban. Arányuk a 2006-os 27 százalékról a 2014-es évben 15 százalékra csúszott vissza, ami a gyakorlatban azt is jelentette, hogy egy szűkebb réteg növelni tudta megtakarításait, miközben a többség - ha egyáltalán képes volt - egyre kevesebbet tudott félretenni. Ez a kedvezőtlen trend fordult meg 2015-ben, a megtakarítók aránya ismét emelkedni kezdett, és elérte a 18 százalékos szintet.

Négy éve nem látott szintet ért el ismét a megtakarítani képes lakosok aránya Magyarországon, 2016-ban pedig további emelkedésre számítunk

- mondta Schauermann Péter, a GfK pénzügykutatási szakembere. Az MNB adatai szerint az összes háztartás által kezelt pénzügyi vagyon folyamatosan emelkedik, így a megtakarítók arányának emelkedése a háztartások leszakadásának megállását jelzi. Viszont továbbra is érezhető eltérés mutatkozik a megtakarítási képességben a lakóhely típus szerint.

A változások nem csak a megtakarítási képesség terén jelentkeznek, hanem a megtakarítási célok is eltérő képet mutattak 2015-ben.

  • Bár a váratlan eseményekre való felkészülés továbbra is a legfontosabb megtakarítási cél a magyar lakosság körében, ennek jelentősége folyamatosan csökken.
  • A nyugdíjas évekre, valamint a gyerekek jövőjére való felkészülés fej-fej mellett versenyeznek a második helyért.
  • Trendszerűen emelkednek a lakásfelújítással és lakásvásárlással kapcsolatos megtakarítási célok.
  • Az autóvásárlás céljából megtakarítók aránya - ha minimálisan is, de - szintén növekedett.
  • Egyre kevesebben takarékoskodnak konkrét cél nélkül, ami a tudatosság növekedésére is utalhat.

A növekvő megtakarítási és fogyasztási lehetőségekre utal, hogy a lakosság körében kevesebben érzik szükségét, hogy felkészüljenek váratlan
eseményekre. Viszont egyre többen gondolkodnak lakásfelújításban valamint lakásvásárlásban akár befektetési céllal - ami a GfK festék- és építőanyag-piaci adatainak fellendülése és a lakástakarékpénztári termékek használata is jelez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2014-ben a lakosság csupán 5 százaléka rendelkezett lakástakarék pénztári szerződéssel, ezzel szemben 2015-ben már 13 százalék, 2016 első félévében pedig a használók aránya elérte a 15 százalékot. Bár az LTP-k terjedése lassulni látszik 2016 első félévében, a lakástakarék pénztári termékek iránti érdeklődés további növekedésére lehet számítani a következő években. Ennek oka, hogy a piacon kevés a biztonságos és magasabb hozamot nyújtó konstrukció. A felhasználók számának növekedése mellett valószínű, hogy a már szerződött ügyfelek növelni fogják befizetéseiket.

Légy te is felkészült és tudatos! Kezdj el most megtakarítani, és hagyd, hogy a Bank360 lakástakarék kalkulátora segítsen megtalálni a legmegfelelőbb helyet a pénzednek.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?