26 °C Budapest
Tömegével spockosítják a bankjegyeket: vajon mit lép a jegybank?

Tömegével "spockosítják" a bankjegyeket: vajon mit lép a jegybank?

2016. október 11. 11:00

Kiakadt a kanadai jegybank az ötdollárosok egyre gyakoribb "spockosítása" miatt, ezért felhívást tettek közzé. Noha Magyarországon sem tiltja törvény a bankjegyek és érmék megrongálását, az MNB szintén elítéli az ilyen tevékenységet.

Legyen szó a villamos-, illetve vonatsíneken aprót préselő gyerekekről; kiemelt turisztikai helyeken álló, forgalomban lévő apróból emlékérmét készítő szuvenírgépekről; avagy Tiszafüreden papírpénzt égető kollégákról, minden esetben felmerül a kérdés:

Nem tiltja törvény Magyarországon a bankjegyek és érmék megrongálását?

Nos, a lényeg röviden: míg a korábbiakban az ilyen tevékenység szabálysértésnek (pénzrongálás) minősült, melyet a jogszabály pénzbírsággal rendelt büntetni, addig

jelenleg nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely ezt a tevékenységet tiltaná, szankcionálni rendelné.

A Jegybank egy korábbi állásfoglalásában ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a forint fizetőeszközök gyártása közpénzből történik, és az elhasználódott (megkopott, sérült), valamint a forgalomból kikerülő, illetve megsemmisült bankjegyek és érmék pótlása az MNB-től - mint a pénzkibocsátásért felelős szervtől - minden évben jelentős ráfordítást igényel.

Az MNB éves jelentése szerint a forgalomban lévő készpénzállomány értéke a tavalyi év végén 4305 milliárd forint volt, amely 15 százalékos, 569 milliárd forintos bővülést jelent az előző évhez képest. A Jegybank készpénzgyártatással összefüggő ráfordításai 2015-ben bruttó 10,9 milliárd forintot tettek ki. Az előző évekhez viszonyított növekedés elsősorban az új, fejlesztett bankjegyekkel összefüggő magasabb gyártási igényre vezethető vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

(...) az MNB nem támogatja az olyan jellegű tevékenységek elterjedését, amelyek során az érméket vagy a bankjegyeket nem rendeltetésszerűen használják, azokat szándékosan megrongálják, esetleg megsemmisítik

- írta egy korábbi megkeresésünkre reagálva az MNB.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

"Spock, tegyél magadnak egy szívességet: dobd félre a logikát és tedd azt, amit helyesnek érzel."

A költségeken túl persze van egy másik aspektusa is a kérdéskörnek. A Bank of Canada, azaz a kanadai jegybank a következő állásfoglalást tette közzé nemrég a dollár egyre gyakoribb "spockosítása" (lásd a fenti galériában) kapcsán:

Azon túl, hogy a rajzok csökkentik egy bankjegy élettartamát, illetve akadályozzák a biztonsági funkcióit, a rongálás még nemzeti szempontból is igen aggályos. A Bank of Canada úgy érzi, hogy a dollár hazánk szimbóluma, nemzeti büszkeségünk jelképe.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?