1 °C Budapest
Vagyonáról vallott a legendás magyar olimpikon

Vagyonáról vallott a legendás magyar olimpikon

2016. szeptember 9. 16:33

Családi házba szeretne költözni a legendás olimpiai bajnok, Martinek János, aki még Szöulban szerzett két aranyérmet öttusában. A sportoló igen okosan bánt a pénzével, ugyanis nemcsak sima megtakarítást indított, de kifejezetten nyugdíj célra is félretett. Most viszont a családi házhoz önerőre lenne szüksége, így kénytelen lehet a megtakarításhoz nyúlni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Társasház helyett kertes házba költözne a legendás olimpiai öttüsázó, Martinek János. Az 51 éves, kétszeres olimpiai aranyérmes sportoló már 1995 óta tesz félre, sőt 2005-ben egy euró alapú megtakarítást is indított.

Mindenképpen meg kell alapozni, hogy legyen egy olyan saját vagyonunk, amivel a későbbiekben gazdálkodhatunk

- mondta a Hír24-nek Martinek János.

Miből tud félre tenni?

A sportoló most 51 éves, és az olimpiai járadékot 35 éves kora óta (16 éve) kapja. Mivel két aranyérme és egy bronzérme van, ezért a törvény alapján így állapították meg a járandóságát:

Az első helyezést elért érmes járadékának mértéke a bérből és fizetésből élők előző évi - a Központi Statisztikai Hivatal által számított - országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeg. Az az érmes, aki kettő, három vagy négy első helyezést szerzett, érmenként további 20 százalékkal emelt összegű

 - olvasható a 2004-es sporttörvényben.

2000-ben, amikor ezt folyósítani kezdték a bruttó átlagkereset a KSH szerint 87 750 forint volt, aminek a 140 százaléka volt a járadék kezdeti összege a két olimpiai arany és az egy olimpiai bronzérem miatt. Persze a járadék nem állandó, ezt az alapkamattal kell kiigazítani minden hónapban:

A MOB a kérelem jóváhagyása esetén a járadékot a kérelem benyújtásának időpontjától kezdődően - a kérelem benyújtása és a folyósítás időpontja közötti időtartamra jegybanki alapkamattal növelt értékben - folyósítja.

 - áll a sporttörvényben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ebből az összegből gazdálkodhat Martinek is, azonban a jegybank alapkamat növekedésének köszönhetően a kezdeti (nagyjából éves 1,5 milliós) járadék 2015-ben már 4 millió forint körüli lehetett.

Összegyűlt vajon egy családi házra?

A jelenlegi lakáspiacot szemlélve egy családi ház építése 20-30 millió forint között alakul, plusz a telek költsége, ami párszázezer forinttól akár 20 millió forintig is terjedhet. Az építkezés ára függ az elhelyezkedéstől, a mérettől és még jó néhány egyébtől, de ennyi pénzből már lehetséges házat építeni.

A megtakarítások viszont nem feltétlenül használhatóak fel erre, mivel a sportoló elmondása szerint nyugdíj célú megtakarítása van, amely csak jelentős büntetésekkel használható fel lakáscélra. Ha viszont más megtakarítását is számba vesszük, akkor azt láthatjuk, hogy a 30 milliós házhoz összesen 6 millió forint önerőre van szükség, ami az évek során már könnyedén összejöhetett a sportolónak. Ebben az esetben 24 millió forintos hitel felvételére lenne szükség, ami 20 éves futamidő mellett is 158 ezer forint lenne. Persze, ha már a ház árának fele rendelkezésre áll, akkor a hitel is jóval kisebb lesz (15 milliós), így pedig a törlesztőrészlet is 99 ezer forint körül alakulhat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59