16 °C Budapest

Ezzel az okostelefonnal lophatják el a PIN-kódodat a boltban

2016. július 18. 13:51

Kijött az első olyan okostelefon, amelybe hőkamerát szereltek. Ezzel azonban - egy sor praktikus szempont mellett - olyan rutinmegoldás kerülhet a legbénább bűnöző kezébe is, amivel könnyedén ellophatja a PIN-kódunkat.

Némileg részrehajló terméktesztben számolt be nemrég a Cat új okostelefonjáról a Dívány. A portál szerint az S60 típusjelzésű, androidos mobil nem áll meg annyinál, hogy 13 MP-es hátsó és 5 MP-es elülső kamerája van, hanem - egy sor csábító technikai jellemzőt mellett -,

ez az első olyan okostelefon, amelybe hőkamerát szereltek.

Korábban csak kiegészítőként lehetett ilyen kütyüt rendelni (például iPhone-okhoz), a Cat azonban beépítette a robosztus készülékbe a technológiát. Ráadásul nem is akármilyen megoldást, hanem egy elég jó felbontással rendelkező, FLIR Lepton hőkamera került a készülékbe.

Hogy ez miért (lehet) probléma?

A portál szerint a szórakozáson túl rengeteg hasznos dologra lehet ám használni egy ilyen telefont. Ilyen például szerintük, hogy egy pékségben kiszúrhatjuk a frissen sült, még megeg kenyeret, és a hűtőpultból is könnyebben választhatunk jéghideg üdítőt. És kétségtelen, hogy hosszan lehetne sorolni a praktikus szempontokat - mi amúgy otthonunk termográfiai vizsgálatát említenénk első helyen -, ugyanakkor van egy komoly veszélye is az újításnak. Egy mobilba épített hőkamerával ugyanis

olyan rutinmegoldás kerül a legbénább bűnöző kezébe is, amivel könnyedén ellophatja a PIN-kódunkat a boltban vagy az ATM-nél.

Egy telefon, egy elkövető...

Míg a bankkártyás csalások java része eddig komolyabb technológiai fejlesztéseket, szervezett, többszereplős bűnözői fellépést igényelt, addig egy hőkamerás okostelefonnal már egyetlen elkövető is komoly veszélyt jelenthet. Erre tökéletes példa az alábbi felvétel is, amelyen egy amerikai techbolond illusztrálja - természetesen prevenciós céllal -, hogy a probléma igenis valós.

Mint az a kisfilmen is látható, az okostelefonhoz csatlakozó (2014-ben még nem volt olyan okostelefon, amelyben beépített hőkamera volt) hőkamerával nem csak a lenyomott gombokat, de még azok sorrendjét is könnyedén kifigyelheti a csaló (a leghalványabb az első számjegy és így tovább). Ha pedig a PIN-kód megvan, már csak egy ügyes zsebes kell, hogy megszerezze a kártyánkat, és kész is a baj.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bárki fillérekért hozzájuthat

Habár hőkamerával elkövetett bankkártyás csalásról eddig nem hallottunk Magyarországon, a legaggasztóbb az egészben mégis az, hogy néhány év alatt várhatóan a legolcsóbb készülékekben is megtalálható lesz ez a fícsör. A Cat telefonja egyébként várhatóan 219 ezer forint körül lesz kapható a magyar kereskedőknél, de hűségidő vállalásával akár olcsóbban is be lehet majd szerezni a szolgáltatóktól.

Így tehát az is csak idő kérdése, hogy idehaza is megjelenjen ez a trükk a bűnözők repertoárjában - ha eddig még nem történt meg.

Egy biztos, a bankkártyás visszaélések száma rendkívül nagy gondot jelent Magyarországon is: az MNB legfrissebb adatai szerint csak tavaly tízmilliárdos károkat okoztak a bankkártyás bűnözők. Ma tehát rendkívül fontos, hogy mi magunk is mindent megtegyünk azért, hogy ne váljunk áldozattá - a következőkben néhány hasznos tippel igyekszünk mindezt elősegíteni.

A biztonságos bankkártya-használat 8 pontja

  • Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!
  • Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.
  • Mindenképp állítsunk be kártyalimitet, így minimalizálhatjuk a veszteségeinket.
  • Okulva a fenti videóból érdemes a boltban a PIN-kód bepötyögésekor eltakarni a terminált, utána pedig visszaadni azt az eladó kezébe. Amennyiben a terminál rögzítve van, takarjuk el kb. fél percig úgy, hogy kezünket hozzáérintjük a gombokhoz, így azok mind átveszik testünk melegét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 2. 19:24
Az állami médiavállalat dühös hangú közleményben erősítette meg a Media1.hu csütörtöki, tegnapi cikk...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Holdblog  |  2023. június 2. 14:13
HOLD After Hours. Évadzáró kihelyezett adásunkban négy sort küldtünk a pályára, akik a nekik leginká...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?