Ezzel az okostelefonnal lophatják el a PIN-kódodat a boltban

Ezzel az okostelefonnal lophatják el a PIN-kódodat a boltban

2016. július 18. 13:51

Kijött az első olyan okostelefon, amelybe hőkamerát szereltek. Ezzel azonban - egy sor praktikus szempont mellett - olyan rutinmegoldás kerülhet a legbénább bűnöző kezébe is, amivel könnyedén ellophatja a PIN-kódunkat.

Némileg részrehajló terméktesztben számolt be nemrég a Cat új okostelefonjáról a Dívány. A portál szerint az S60 típusjelzésű, androidos mobil nem áll meg annyinál, hogy 13 MP-es hátsó és 5 MP-es elülső kamerája van, hanem - egy sor csábító technikai jellemzőt mellett -,

ez az első olyan okostelefon, amelybe hőkamerát szereltek.

Korábban csak kiegészítőként lehetett ilyen kütyüt rendelni (például iPhone-okhoz), a Cat azonban beépítette a robosztus készülékbe a technológiát. Ráadásul nem is akármilyen megoldást, hanem egy elég jó felbontással rendelkező, FLIR Lepton hőkamera került a készülékbe.

Hogy ez miért (lehet) probléma?

A portál szerint a szórakozáson túl rengeteg hasznos dologra lehet ám használni egy ilyen telefont. Ilyen például szerintük, hogy egy pékségben kiszúrhatjuk a frissen sült, még megeg kenyeret, és a hűtőpultból is könnyebben választhatunk jéghideg üdítőt. És kétségtelen, hogy hosszan lehetne sorolni a praktikus szempontokat - mi amúgy otthonunk termográfiai vizsgálatát említenénk első helyen -, ugyanakkor van egy komoly veszélye is az újításnak. Egy mobilba épített hőkamerával ugyanis

olyan rutinmegoldás kerül a legbénább bűnöző kezébe is, amivel könnyedén ellophatja a PIN-kódunkat a boltban vagy az ATM-nél.

Egy telefon, egy elkövető...

Míg a bankkártyás csalások java része eddig komolyabb technológiai fejlesztéseket, szervezett, többszereplős bűnözői fellépést igényelt, addig egy hőkamerás okostelefonnal már egyetlen elkövető is komoly veszélyt jelenthet. Erre tökéletes példa az alábbi felvétel is, amelyen egy amerikai techbolond illusztrálja - természetesen prevenciós céllal -, hogy a probléma igenis valós.

Mint az a kisfilmen is látható, az okostelefonhoz csatlakozó (2014-ben még nem volt olyan okostelefon, amelyben beépített hőkamera volt) hőkamerával nem csak a lenyomott gombokat, de még azok sorrendjét is könnyedén kifigyelheti a csaló (a leghalványabb az első számjegy és így tovább). Ha pedig a PIN-kód megvan, már csak egy ügyes zsebes kell, hogy megszerezze a kártyánkat, és kész is a baj.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bárki fillérekért hozzájuthat

Habár hőkamerával elkövetett bankkártyás csalásról eddig nem hallottunk Magyarországon, a legaggasztóbb az egészben mégis az, hogy néhány év alatt várhatóan a legolcsóbb készülékekben is megtalálható lesz ez a fícsör. A Cat telefonja egyébként várhatóan 219 ezer forint körül lesz kapható a magyar kereskedőknél, de hűségidő vállalásával akár olcsóbban is be lehet majd szerezni a szolgáltatóktól.

Így tehát az is csak idő kérdése, hogy idehaza is megjelenjen ez a trükk a bűnözők repertoárjában - ha eddig még nem történt meg.

Egy biztos, a bankkártyás visszaélések száma rendkívül nagy gondot jelent Magyarországon is: az MNB legfrissebb adatai szerint csak tavaly tízmilliárdos károkat okoztak a bankkártyás bűnözők. Ma tehát rendkívül fontos, hogy mi magunk is mindent megtegyünk azért, hogy ne váljunk áldozattá - a következőkben néhány hasznos tippel igyekszünk mindezt elősegíteni.

A biztonságos bankkártya-használat 8 pontja

  • Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!
  • Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.
  • Mindenképp állítsunk be kártyalimitet, így minimalizálhatjuk a veszteségeinket.
  • Okulva a fenti videóból érdemes a boltban a PIN-kód bepötyögésekor eltakarni a terminált, utána pedig visszaadni azt az eladó kezébe. Amennyiben a terminál rögzítve van, takarjuk el kb. fél percig úgy, hogy kezünket hozzáérintjük a gombokhoz, így azok mind átveszik testünk melegét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22