30 °C Budapest
Itt a bejelentés: hamarosan mindenki így fizethet Magyarországon

Itt a bejelentés: hamarosan mindenki így fizethet Magyarországon

Pénzcentrum
2016. július 7. 12:53

Magyarországon is bevezeti a MasterCard a lakosság számára is elérhető, ún. prepaid, azaz előre feltölthető kártyákat. A kártya nagy előnye, hogy nincs bankszámlához kötve, mégis az összes megszokott tranzakcióra alkalmas. A szolgáltatás hazai bevezetése mindenképp előre mutató, de már most szólunk, a plasztik fenntartási költsége egyelőre eléggé magas.

A Mastercard és a Festipay egy új pénzügyi termékkel jelentkezett a magyar piacon,

mostantól úgynevezett prepaid kártyákkal is vásárolhatunk.

Ezek előnye, hogy nem a bankszámlánkhoz vannak kötve, mint a betéti kártyák, és nem is hitelszámlához, mint a hitelkártyák, hanem egy teljesen külön "kártyaszámla" tartozik hozzájuk.

A kártya célja, hogy a fesztiválon használt kártyákat ne csak a fesztiválokon, hanem a hétköznapi életben is használhassuk

- mondta Márki László, a Festipay vezérigazgatója.

A gyakorlatban ugyanúgy működik, mint egy átlagos bankkártya, így fogadhat átutalást (akár munkabért is). A kiadási oldala is hasonló a bankkártyákhoz, vásárolhatunk bel- és külföldön (online is) vele, érintéses fizetésre is alkalmas, és készpénzt is vehetünk fel automatából. Először a Sziget fesztiválon lehet ilyen kártyákat beszerezni, első körben 5 ezer kártyát bocsátanak ki, és előzetes regisztrációval juthatunk hozzá a Festipay oldalán.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen költségekkel számolhatunk a Festipay kártyánál?
 • A kártya regisztrációs díja 3900 forint
 • A kártya havi díja 626 forint
 • Az online kártyás feltöltés 3 százalék + 150 forint hitelkártyánál, 470 forint betéti kártyánál
 • A készpénzes feltöltés minimum 470 forint, 2,5 százalék
 • Az átutalás pedig 235 forint

Melyek a prepaid kártyák előnyei?

 • Biztonságosan vásárolhatunk vele az interneten, ha ellopják a kártya adatokat legfeljebb a kártyán tárolt pénzt tudják levenni a kártyánkról.
 • A kártyák biztonságosak a rajtuk elhelyezett védelmi kódnak (CVC) köszönhetően, elveszítésekor nagyobb az esélye, hogy megmarad a rajta lévő összeg, míg készpénz elvesztésekor szinte biztos, hogy búcsút inthetünk az elveszített bankóknak.
 • Elveszítéskor vagy lopás esetén nincs szükség a kártya letiltására, ez bankkártyák esetén 2-10 ezer forintos díj is lehet egyébként.
 • Ha külföldre utazunk, nem kell a betéti vagy a hitelkártyánkat magunkkal vinni. Az utazásra szükséges összeget feltölthetjük egy prepay kártyára, és ezzel vehetünk fel pénzt vagy fizethetünk a nyaralás alatt.
 • Alkalmas lehet adományok fizikai átadására.
 • A pénznyereményeket is átadhatják ezeken, ez különösen akkor jó, ha a nyertesnek nincs bankszámlája.
 • A gyerekek zsebpénze is adható ezzel.

Hogyan igényelhetünk ilyen kártyát?

Interneten, és személyesen is igéynelhetők ezek a kártyák, és a megszokott módon vehetőek át. A kártyát a netbankos megoldásokhoz hasonlóan mobil alkalmazáson, call centeren és online is kezelhetjük. A kártyáknak három típusa van, a féléves feltöltési összeg szerint különbözethetjük meg őket:

 • 65 ezer forintig anoním kártyánk lehet, ezzel csupán vásárolni tudunk,
 • 650 ezer forintig könnyített azonosítással használható, ezzel készpénzfelvételre is lehetőség van és
 • A feltöltési korlát nélküli kártyát korlátozás nélkül használhatjuk, ennél külföldi készpénzfelvételre, is lehetőségünk van, továbbá a nevünk is rajta lehet a kártyán (online vásárláshoz szükség lehet erre) és újratölthető korlátok nélkül.
Milyen hasonló megoldások vannak?

A netes számlák, vagyis az ún. online pénztárcák (pl: PayPal, Moneybookers, netbank.de) és a mobilalkalmazáson keresztül elérhető számlák hasonlítanak leginkább a prepaid kártyákhoz. Előbbiek azonban sokszor nem érhetőek el magyar nyelven, és van, hogy bonyolult regisztrációs folyamata van. Utóbbiak ugyan egyszerűek, de hazánkban még nem érhetők el széleskörűen.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?