3 °C Budapest

Hivatalos: újabb bankot vett a magyar állam

2016. június 20. 16:35

Aláírták az Erste eladásárl szóló szerződés, ennek értelmében az EBRD és a magyar állam a bank 15-15 százalékos tulajdonjogát kapta meg.

Hétfőn írták alá a keret-megállapodást a magyar államot képviselő, és annak tulajdonában álló Corvinus Zrt., az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Erste Group Bank AG (Erste Csoport) között az Erste Bank Hungary Zrt.-ben (Erste-ben) történő, fejenként 15 százalékos kisebbségi részesedés megvásárlásáról. A tranzakció zárását megelőzően az Erste Csoport megerősíti az EBH tőkehelyzetét annak érdekében, hogy a bank fenntartható módon biztosíthasson hitellehetőségeket a magyar gazdaság szerepelőinek.

A szándéknyilatkozatot 2015. február 9-én írta alá, a Magyar Kormány, az EBRD és az Erste Csoport. A kezdeményezés részeként az Erste Csoport felajánlotta a Magyar Állam és az EBRD számára a magyarországi leányvállalatába való befektetés lehetőségét.

Az Erste Bank Hungary összesen 30 százalékos részesedéséért meghatározott 77,78 milliárd forint vételáráról, az Erste Csoport és a két vásárló, piaci értékelési módszerek alapján, külső tanácsadók segítségével egyezett meg. Az EBRD és a Corvinus Zrt. azonos áron jut a részvénycsomaghoz.


A tranzakció várhatóan idén őszre zárul le, annak feltétele a magyar és az európai bankfelügyeleti és versenyhivatali jóváhagyások-, valamint a résztvevők számára meghatározott különféle feltételek teljesülése, ideértve a magyar Erste-ben történő (Erste Csoport általi) tőkeemelést. A magyar kormány már megtette a tranzakcióhoz szükséges vállalását és a Szándéknyilatkozattal összhangban, 2017-től tovább csökkentette a magyarországi bankadót. Az Erste többségi tulajdonosa változatlanul az Erste Csoport marad. Kisebbségi részvényesként a Magyar Kormány és az EBRD részvénycsomagjuk arányában egy-egy, végrehajtói joggal nem rendelkező tagot nevezhet ki az Erste igazgatóságába, és további egy-egy tagot a bank felügyelőbizottságába.

A felek megállapodtak a kisebbségi részesedések kivezetésének előre meghatározott módjáról is: az eladási-vételi opció biztosítja a Corvinus Zrt. számára, hogy bármikor értékesítse részvénycsomagját, az Erste Csoport számára pedig azt a jogot, hogy legkorábban az akvizíciótól számított 5 év múlva érvényesítse a vételi opciót. Az EBRD esetében az eladási-vételi opció az akvizíciótól számított 5-9 éven belül bármikor lehívható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 10:17
A Meduza 2021 óta külföldi ügynökként volt nyilvántartva, de a főügyészség szerint most már fenyeget...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?