Hivatalos: újabb bankot vett a magyar állam

Hivatalos: újabb bankot vett a magyar állam

2016. június 20. 16:35

Aláírták az Erste eladásárl szóló szerződés, ennek értelmében az EBRD és a magyar állam a bank 15-15 százalékos tulajdonjogát kapta meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hétfőn írták alá a keret-megállapodást a magyar államot képviselő, és annak tulajdonában álló Corvinus Zrt., az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Erste Group Bank AG (Erste Csoport) között az Erste Bank Hungary Zrt.-ben (Erste-ben) történő, fejenként 15 százalékos kisebbségi részesedés megvásárlásáról. A tranzakció zárását megelőzően az Erste Csoport megerősíti az EBH tőkehelyzetét annak érdekében, hogy a bank fenntartható módon biztosíthasson hitellehetőségeket a magyar gazdaság szerepelőinek.

A szándéknyilatkozatot 2015. február 9-én írta alá, a Magyar Kormány, az EBRD és az Erste Csoport. A kezdeményezés részeként az Erste Csoport felajánlotta a Magyar Állam és az EBRD számára a magyarországi leányvállalatába való befektetés lehetőségét.

Az Erste Bank Hungary összesen 30 százalékos részesedéséért meghatározott 77,78 milliárd forint vételáráról, az Erste Csoport és a két vásárló, piaci értékelési módszerek alapján, külső tanácsadók segítségével egyezett meg. Az EBRD és a Corvinus Zrt. azonos áron jut a részvénycsomaghoz.


A tranzakció várhatóan idén őszre zárul le, annak feltétele a magyar és az európai bankfelügyeleti és versenyhivatali jóváhagyások-, valamint a résztvevők számára meghatározott különféle feltételek teljesülése, ideértve a magyar Erste-ben történő (Erste Csoport általi) tőkeemelést. A magyar kormány már megtette a tranzakcióhoz szükséges vállalását és a Szándéknyilatkozattal összhangban, 2017-től tovább csökkentette a magyarországi bankadót. Az Erste többségi tulajdonosa változatlanul az Erste Csoport marad. Kisebbségi részvényesként a Magyar Kormány és az EBRD részvénycsomagjuk arányában egy-egy, végrehajtói joggal nem rendelkező tagot nevezhet ki az Erste igazgatóságába, és további egy-egy tagot a bank felügyelőbizottságába.

A felek megállapodtak a kisebbségi részesedések kivezetésének előre meghatározott módjáról is: az eladási-vételi opció biztosítja a Corvinus Zrt. számára, hogy bármikor értékesítse részvénycsomagját, az Erste Csoport számára pedig azt a jogot, hogy legkorábban az akvizíciótól számított 5 év múlva érvényesítse a vételi opciót. Az EBRD esetében az eladási-vételi opció az akvizíciótól számított 5-9 éven belül bármikor lehívható.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?