18 °C Budapest
Hivatalos: marad a nyakunkon a tranzakciós illeték

Hivatalos: marad a nyakunkon a tranzakciós illeték

2016. május 4. 14:01

Hiába van a lakosságnál kétszer annyi készpénz, mint 5 évvel ezelőtt, az NGM elzárkózik a tranzakciós illeték kivezetésétől. Az ingyenes készpénzfelvétel eltörlésével kapcsolatos kérdésünkre viszont nem kívánt reagálni a minisztérium.

Hiába hívták fel szakértők a kormány figyelmét arra, hogy a készpénzforgalom drasztikus emelkedése - az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon - miatt meg kellene fontolni a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosítását (többek között), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyenesen elhatárolódik ennek lehetőségétől.

"A pénzügyi tranzakciós illeték egy jól tervezhető bevétele az államkasszának, erre a közösségi kiadásokhoz szükség van, így nem tervezünk változtatni az illeték szabályain"

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére az NGM.

A tárca szerint egyébként nem is a tranzakciós illeték felel elsődlegesen az aggasztó statisztikákért; a magas készpénzállományt ők egyrészt az alacsony hozamkörnyezettel és a rejtett gazdasággal magyarázzák. Varga Mihály szerint azonban annak kiderítéséhez, hogy miért alacsonyabb Magyarországon az elektronikus készpénzhasználat, bővebb elemzésre lesz majd szükség.

A Portfolio ugyanakkor egy korábbi elemzésében már rávilágított, hogy a kormányzati intézkedések, köztük főként a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi viszonyaltban is kiugróan magas szintre emelkedjen a nemzetgazdaság készpénzállománya. Az alábbi grafikon tökéletesen szemlélteti, mennyire felgyorsult a készpénz mennyiségének növekedése a pénzforgalmi intézkedések 2012-es bevezetése után.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kérdeztük egyébként a minisztériumot a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, havi két - összesen legfeljebb százötvenezer forintig - díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó passzusának esetleges módosításáról is, erre azonban - lehet, hogy tudatosan - nem kívántak reagálni. Annyit azért elmondtak:

A feketegazdaság aránya a korábbi 24 százalékról csökkent ugyan 21 százalékra a bruttó hazai termékhez képest Magyarországon, de nagyobb arányban csökkent volna, ha a készpénzmennyiség nem emelkedik. A jövőben sem büntetni akarjuk a készpénzes fizetéseket, hanem ösztönözni az elektronikus lehetőségek terjedését.

Összhangban a korábbi nyilatkozatokkal tehát ez annyiban merül majd ki, hogy a 2016-2020-as konvergenciaprogram keretében elindítanak egy, az elektronikus fizetéseket, ezen belül is a POS-terminálok telepítését ösztönző programot. Ennek kidolgozása elvileg már folyamatban van, részlteket egyelőre azonban nem tudni az intézkedéscsomagról. Az persze tehát továbbra is nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy megoldja a készpénzállományt érintő gondokat.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?