A PIN-kód titkai: erre senki sem gondol, amikor bepötyögi a számokat

2016. május 3. 16:06

Május 2-án lett 50 éves a PIN-kódos azonosítás, a technológiát egy skót mérnök találta ki, aki most elmesélte, hogyan született a világ egyik legelterjedtebb azonosításra használt számsora.

A PIN-kódok mára a mindennapok részévé váltak, a telefonunkhoz, bankkártyánkhoz is ezt használjuk belépéskor. Sokan nem is gondolnák, hogy a technológia feltalálása 50 évre tekint vissza, pedig a PIN-kódot már a 60-as években kitalálta egy glasgow-i mérnök, James Goodfellow. Hetekig dolgozott egy munkán, aminek a célja azt volt, hogy egy kódolt kártyát állítson elő, amivel pénzkiadó automatából lehet készpénzhez jutni. Ugyan a bankok használták először ezt az azonosítási módszert, azonban később más területen is elterjedt, például a mobiltelefonok SIM-kártyájának azonosításakor.

A szabadalmat végül 1966 május 2-án jegyezték be, vagyis hétfőn volt kereken 50 éves a PIN-kód.

Ugyan Goodfellow nem kapott plusz pénzt a szabadalomért, mert az a cégé volt, amelyiknek dolgozott, azonban a neve világszerte ismert lett.

A bankoknak egy automata pénzkiadó rendszerre volt szükségük, amivel a szokásosnál egyszerűbben juthatnak a pénzükhöz az ügyfelek

- nyilatkozta a feltaláló az évforduló alkalmával a Daily Mail-nek. A kezdetek azonban nem voltak túl könnyűek: már 1964-től dolgozott a rendszeren, aminek kétezer automatán keresztül kellett 1 millió ügyfelet kiszolgálnia. A gépeknek ráadásul a nap minden órájában az ügyfelek rendelkezésére kellett állnia.

Először a biometrikus azonosításon gondolkodtak, vagyis ujjlenyomat alapján azonosították volna az ügyfelet, de ez több szempontból is problémásnak bizonyult. Az ihlet nem is munka közben jött meg, hanem épp szórakozni volt. Ekkor jött rá, hogy a megoldás végül a PIN (Personal Identification Number, személyes azonosítószám) lehet. Ezt a bank bocsátja ki, és az ügyfél azonosítására szolgál. A számsort csak be kell ütni az automatán és meg is kapjuk a kért összeget a banktól, vagyis majdnem ugyanúgy működött a rendszer, ahogyan ma is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem