16 °C Budapest
A PIN-kód titkai: erre senki sem gondol, amikor bepötyögi a számokat

A PIN-kód titkai: erre senki sem gondol, amikor bepötyögi a számokat

2016. május 3. 16:06

Május 2-án lett 50 éves a PIN-kódos azonosítás, a technológiát egy skót mérnök találta ki, aki most elmesélte, hogyan született a világ egyik legelterjedtebb azonosításra használt számsora.

A PIN-kódok mára a mindennapok részévé váltak, a telefonunkhoz, bankkártyánkhoz is ezt használjuk belépéskor. Sokan nem is gondolnák, hogy a technológia feltalálása 50 évre tekint vissza, pedig a PIN-kódot már a 60-as években kitalálta egy glasgow-i mérnök, James Goodfellow. Hetekig dolgozott egy munkán, aminek a célja azt volt, hogy egy kódolt kártyát állítson elő, amivel pénzkiadó automatából lehet készpénzhez jutni. Ugyan a bankok használták először ezt az azonosítási módszert, azonban később más területen is elterjedt, például a mobiltelefonok SIM-kártyájának azonosításakor.

A szabadalmat végül 1966 május 2-án jegyezték be, vagyis hétfőn volt kereken 50 éves a PIN-kód.

Ugyan Goodfellow nem kapott plusz pénzt a szabadalomért, mert az a cégé volt, amelyiknek dolgozott, azonban a neve világszerte ismert lett.

A bankoknak egy automata pénzkiadó rendszerre volt szükségük, amivel a szokásosnál egyszerűbben juthatnak a pénzükhöz az ügyfelek

- nyilatkozta a feltaláló az évforduló alkalmával a Daily Mail-nek. A kezdetek azonban nem voltak túl könnyűek: már 1964-től dolgozott a rendszeren, aminek kétezer automatán keresztül kellett 1 millió ügyfelet kiszolgálnia. A gépeknek ráadásul a nap minden órájában az ügyfelek rendelkezésére kellett állnia.

Először a biometrikus azonosításon gondolkodtak, vagyis ujjlenyomat alapján azonosították volna az ügyfelet, de ez több szempontból is problémásnak bizonyult. Az ihlet nem is munka közben jött meg, hanem épp szórakozni volt. Ekkor jött rá, hogy a megoldás végül a PIN (Personal Identification Number, személyes azonosítószám) lehet. Ezt a bank bocsátja ki, és az ügyfél azonosítására szolgál. A számsort csak be kell ütni az automatán és meg is kapjuk a kért összeget a banktól, vagyis majdnem ugyanúgy működött a rendszer, ahogyan ma is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?