Elkapták a pofátlan tolvajokat: tízmilliókkal fosztották ki az áldozatokat

Elkapták a pofátlan tolvajokat: tízmilliókkal fosztották ki az áldozatokat

2016. március 31. 20:04

Több unokázós csalóbandát fülelt le a randőrség, volt olyan is köztük, akik tízmilliókat csaltak ki az áldozataiktól.

Az ország több településén ténykedő csalókat fogott el a rendőrség. A két, egymástól függetlenül működő bűnözői csoport idős sértettektől legalább 42 esetben úgynevezett unokázós módszerrel (azzal, hogy hozzátartozójuknak van szüksége sürgősen pénzre) csalt ki összesen csaknem 12,5 millió forintot - jelentette be a rendőrség. Országszerte egyébként 66 büntetőeljárást folytatnak ilyen ügyekben, és huszonhárman vannak előzetes letartóztatásban.

A sértettek átlagéletkora 75-80 év volt, és általában 200-300 ezer forintot csaltak ki tőlük. A módszer az volt, hogy felhívnak a telefonkönyvből kiválasztott embereket, és azt mondják, az önkormányzattól rendkívüli támogatást kapnak vagy egy szolgáltató nevében ígérnek nekik pluszpénzt, ajándékot. A beszélgetés alatt pedig feltérképezik, hogy a kiválasztottaknak egyedül élnek-e, vannak-e hozzátartozóik, unokáik.

A kiválasztott célszemélyt néhány nap múlva (gyakran este) felhívják, az unokájának adják ki magukat vagy azt mondják, az ő megbízásából telefonálnak, mert "nagy bajban van", és azonnal szüksége van készpénzre.

A kicsalt pénzt pedig a lehető leghamarabb át is veszik.

Országszerte jelenleg 66 büntetőeljárást folytatnak ilyen ügyekben, és 23-an vannak előzetes letartóztatásban. Leginkább a fővárosban és a Budapesthez közeli megyékben ténykedtek ilyen csalók.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ha valaki ilyen telefonhívást kap, próbálja meg kontrollálni a hívást, hívja vissza az unokát, esetleg előzetesen állapodjanak meg egy jelszóban, amivel azonosítani tudják, valóban az ő megbízásából telefonálnak-e.

Heves megyében január-februárban szaporodtak el az "unokázós" csalások, két elkövetőt azonosítottak, egy 38 éves gödöllői és egy 57 éves jászfényszarui férfit. Március 17-én Gödöllőn és Jászfényszarun házkutatást tartottak, és telefonokat, telefonkönyveket, térképeket foglaltak le, valamint az elkövetéshez használt járművet. Az előzetes letartóztatásban lévő férfiakat egyelőre 12 bűncselekménnyel gyanúsítják, amelyeket Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye településein követtek el.

Valószínűsíthető azonban, hogy még harmincat követtek el, amivel mintegy tízmillió forintnyi kárt okoztak.

A március elején elfogott, azóta már előzetes letartóztatásba helyezett 45 éves győri férfi és 29 éves győri nő 12 alkalommal csalt ki idős emberektől 200-800 ezer forint közötti összegeket, összesen 2,5 millió forintot Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében. Harmadik társuk, egy 31 éves férfi - aki "strómanként" átvette a pénzt - szabadlábon védekezhet. A tíz helyszínen tartott házkutatásokon telefonokat, SIM-kártyákat foglaltak le. Nehezíti a bűncselekmények bizonyítását, hogy az idős sértettek gyakran nem tudják határozottan felismerni az elkövetőket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?