Elkapták a pofátlan tolvajokat: tízmilliókkal fosztották ki az áldozatokat

Elkapták a pofátlan tolvajokat: tízmilliókkal fosztották ki az áldozatokat

2016. március 31. 20:04

Több unokázós csalóbandát fülelt le a randőrség, volt olyan is köztük, akik tízmilliókat csaltak ki az áldozataiktól.

Az ország több településén ténykedő csalókat fogott el a rendőrség. A két, egymástól függetlenül működő bűnözői csoport idős sértettektől legalább 42 esetben úgynevezett unokázós módszerrel (azzal, hogy hozzátartozójuknak van szüksége sürgősen pénzre) csalt ki összesen csaknem 12,5 millió forintot - jelentette be a rendőrség. Országszerte egyébként 66 büntetőeljárást folytatnak ilyen ügyekben, és huszonhárman vannak előzetes letartóztatásban.

A sértettek átlagéletkora 75-80 év volt, és általában 200-300 ezer forintot csaltak ki tőlük. A módszer az volt, hogy felhívnak a telefonkönyvből kiválasztott embereket, és azt mondják, az önkormányzattól rendkívüli támogatást kapnak vagy egy szolgáltató nevében ígérnek nekik pluszpénzt, ajándékot. A beszélgetés alatt pedig feltérképezik, hogy a kiválasztottaknak egyedül élnek-e, vannak-e hozzátartozóik, unokáik.

A kiválasztott célszemélyt néhány nap múlva (gyakran este) felhívják, az unokájának adják ki magukat vagy azt mondják, az ő megbízásából telefonálnak, mert "nagy bajban van", és azonnal szüksége van készpénzre.

A kicsalt pénzt pedig a lehető leghamarabb át is veszik.

Országszerte jelenleg 66 büntetőeljárást folytatnak ilyen ügyekben, és 23-an vannak előzetes letartóztatásban. Leginkább a fővárosban és a Budapesthez közeli megyékben ténykedtek ilyen csalók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha valaki ilyen telefonhívást kap, próbálja meg kontrollálni a hívást, hívja vissza az unokát, esetleg előzetesen állapodjanak meg egy jelszóban, amivel azonosítani tudják, valóban az ő megbízásából telefonálnak-e.

Heves megyében január-februárban szaporodtak el az "unokázós" csalások, két elkövetőt azonosítottak, egy 38 éves gödöllői és egy 57 éves jászfényszarui férfit. Március 17-én Gödöllőn és Jászfényszarun házkutatást tartottak, és telefonokat, telefonkönyveket, térképeket foglaltak le, valamint az elkövetéshez használt járművet. Az előzetes letartóztatásban lévő férfiakat egyelőre 12 bűncselekménnyel gyanúsítják, amelyeket Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye településein követtek el.

Valószínűsíthető azonban, hogy még harmincat követtek el, amivel mintegy tízmillió forintnyi kárt okoztak.

A március elején elfogott, azóta már előzetes letartóztatásba helyezett 45 éves győri férfi és 29 éves győri nő 12 alkalommal csalt ki idős emberektől 200-800 ezer forint közötti összegeket, összesen 2,5 millió forintot Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében. Harmadik társuk, egy 31 éves férfi - aki "strómanként" átvette a pénzt - szabadlábon védekezhet. A tíz helyszínen tartott házkutatásokon telefonokat, SIM-kártyákat foglaltak le. Nehezíti a bűncselekmények bizonyítását, hogy az idős sértettek gyakran nem tudják határozottan felismerni az elkövetőket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?