7 °C Budapest
Ide tedd a pénzed, ha nagyot akarsz kaszálni: te is rossz helyen bankolsz?

Ide tedd a pénzed, ha nagyot akarsz kaszálni: te is rossz helyen bankolsz?

2016. március 21. 10:32

Az alacsony jegybanki alapkamat rányomta a bélyegét a megtakarításokra, de különösen a bankbetétek hozama lett kevesebb. Ennek ellenére még mindig találunk olyan bankot, ahol két százalék feletti hozammal kalkulálhatunk. Persze az sem mindegy, hogy mennyibe kerül a számlavezetés, ugyanis alacsony kamatozás mellett akár a teljes betéti kamatot is felemészthetik a költségek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jegybank adatai szerint a lekötött betétek átlagos kamatlába 1 százalékra csökkent, azonban ennél sokkal jobb ajánlatokat is találhatunk. Persze ehhez nagymértékben hozzájárul az 1,35 százalékos MNB alapkamat, azonban ha megfelelő bankhoz fordulunk, akkor ennél jóval kedvezőbb kamatokat is kaphatunk. A bankbetét egyébként nem véletlenül az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, a könnyű hozzáférhetőség mellett az Európában egységes, 100 ezer eurós (kb. 31 millió forint) összeghatárig szinte kivétel nélkül védve vannak az ügyfelek egy esetleges csődtől.

Melyik bank adja a legnagyobb kamatot?

Amikor olyan betéti megtakarításban gondolkodunk, amely nemcsak pár hónapra ad nekünk kamatot, akkor általában olyan termékeket érdemes keresnünk, amelyek extra díjak nélkül adnak értelmezhető kamatot. Persze a számlavezető bankunknál is érdemes lehet körülnézni, mivel aktív számlahasználat mellett is kaphatunk jobb kamatokat, de nem biztos, hogy emiatt érdemes lenne bankot váltani. Példánkban 1 millió forintot kötöttünk le, eltérő futamidővel és feltételek mellett.

A feltétel nélküli lekötéseknél 6 és 12 hónapra is a BNP Paribas betétei a legnagyobb hozammal kecsegtetők, 1,7 százalékos, illetve 2,1 százalékos kamatozással köthetjük le a betéteket a banknál. Ezekkel a feltételekkel egyébként 6 hónapra az UniCredit nyújt 1 százalékos kamatot, viszont egy évre már két betét is megüti ezt a szintet a BNP Paribas betétein kívül: A Budapest Bank 1,25 százalékos, míg az UniCredit 1 százalékos kamatot kínál.

Persze a legjobb ajánlatokat akkor kaphatjuk, ha friss pénzt helyezünk el a pénzintézetnél, viszont ezt csak egyszer tudjuk megtenni, lejárat után jellemzően alacsonyabb kamattal köthetjük le újra a pénzünket. A friss pénz feltétel teljesítésével hat hónapos lekötésnél egyedül a BNP Paribas kínál átlagon (1 százalék) felüli kamatokat, 1,7 százalékot kapunk a pénzintézet termékével. Ha viszont egy évre lekötjük a pénzünket, akkor már két 1 százalék feletti terméket is találunk:

  • A BNP Paribas 2,2 százalékos hozamot ad, míg
  • A Budapest banknál 1,25 százalékkal gyarapodhat a pénzünk.

Nem mindegy a számlavezetési díj

Ha az eleve használt folyószámlánkról szeretnénk pénzt lekötni, akkor nem kell plusz költségekkel számolnunk, azonban nem biztos, hogy itt kapjuk a legmagasabb kamatot. Ha más bankhoz visszük a pénzünket, akkor az is előfordulhat, hogy a számlavezetési és egyéb díjak szinte teljesen felemésztik a lekötött betéti kamatunkat. Ezért érdemes olyan bankot választani, ahol nem számolnak fel számlavezetési díjat és lehetőleg a tranzakciós költségeink is alacsonyak.

Két banknál találunk ingyenes a számlavezetést 1 millió forintos megtakarítás mellett, a BNP Paribas és az OTP nyújt ilyen számlákat.

Tranzakciós költségek persze itt is felmerülnek, azonban ezek egy hosszabb távon elhelyezett összegnél nagyobb hozamból vonhatók le.

Mi számít még a betétlekötésnél?

Természetesen nemcsak a költségek számítanak, ha bankot választunk, hanem a kiszolgálás minősége sem mindegy. Már több olyan bank is van, ahol kellemes környezetben, gyorsan intézhetjük ügyeinket, akár egy kávé vagy tea elfogyasztása közben. A kellemes hangulathoz az is kell, hogy az ügyintézésre ne kelljen órákat várni, hanem amikor bemegyünk a fiókba, akkor pár percen belül sorra kerüljünk.

Nem mindenki szereti az ügyeit a fiókban intézni, nekik érdemes olyan bankot választani, ahol a netbanki rendszeren keresztül is leköthetjük, kezelhetjük a pénzünket. Ez egyébként a legtöbb banknál már elérhető szolgáltatás.

A telefonos ügyintézés is népszerű Magyarországon, még mindig sokan igénylik, hogy kérdezhessenek a banktól otthonról, mégis élő szóban. Ha mi is ezt részesítjük előnyben, akkor olyan pénzintézetet válasszunk, ahol hamar, vagy akár azonnal ügyintézővel tudunk beszélni. Ezzel ugyanis értékes perceket spórolhatunk, és sok hajszál kihullását előzhetjük meg a bonyolult telefonos menük elkerülésével.

Meg kell fizetni a kamatadót és az egészségügyi hozzájárulást (EHO)

A bankbetétek után a lejáratkor meg kell fizetni a közterheket. A kamatadó szintje január óta 15 százalékos, míg az EHO maradt 6 százalék. Ez azt jelenti, hogy a hozamunk több mint ötödét elviszik a közterhek, ezzel mindenképpen érdemes számolni a betétlekötésnél.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?