11 °C Budapest
Ide tedd a pénzed, ha nagyot akarsz kaszálni: te is rossz helyen bankolsz?

Ide tedd a pénzed, ha nagyot akarsz kaszálni: te is rossz helyen bankolsz?

2016. március 21. 10:32

Az alacsony jegybanki alapkamat rányomta a bélyegét a megtakarításokra, de különösen a bankbetétek hozama lett kevesebb. Ennek ellenére még mindig találunk olyan bankot, ahol két százalék feletti hozammal kalkulálhatunk. Persze az sem mindegy, hogy mennyibe kerül a számlavezetés, ugyanis alacsony kamatozás mellett akár a teljes betéti kamatot is felemészthetik a költségek.

A jegybank adatai szerint a lekötött betétek átlagos kamatlába 1 százalékra csökkent, azonban ennél sokkal jobb ajánlatokat is találhatunk. Persze ehhez nagymértékben hozzájárul az 1,35 százalékos MNB alapkamat, azonban ha megfelelő bankhoz fordulunk, akkor ennél jóval kedvezőbb kamatokat is kaphatunk. A bankbetét egyébként nem véletlenül az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, a könnyű hozzáférhetőség mellett az Európában egységes, 100 ezer eurós (kb. 31 millió forint) összeghatárig szinte kivétel nélkül védve vannak az ügyfelek egy esetleges csődtől.

Melyik bank adja a legnagyobb kamatot?

Amikor olyan betéti megtakarításban gondolkodunk, amely nemcsak pár hónapra ad nekünk kamatot, akkor általában olyan termékeket érdemes keresnünk, amelyek extra díjak nélkül adnak értelmezhető kamatot. Persze a számlavezető bankunknál is érdemes lehet körülnézni, mivel aktív számlahasználat mellett is kaphatunk jobb kamatokat, de nem biztos, hogy emiatt érdemes lenne bankot váltani. Példánkban 1 millió forintot kötöttünk le, eltérő futamidővel és feltételek mellett.

A feltétel nélküli lekötéseknél 6 és 12 hónapra is a BNP Paribas betétei a legnagyobb hozammal kecsegtetők, 1,7 százalékos, illetve 2,1 százalékos kamatozással köthetjük le a betéteket a banknál. Ezekkel a feltételekkel egyébként 6 hónapra az UniCredit nyújt 1 százalékos kamatot, viszont egy évre már két betét is megüti ezt a szintet a BNP Paribas betétein kívül: A Budapest Bank 1,25 százalékos, míg az UniCredit 1 százalékos kamatot kínál.

Persze a legjobb ajánlatokat akkor kaphatjuk, ha friss pénzt helyezünk el a pénzintézetnél, viszont ezt csak egyszer tudjuk megtenni, lejárat után jellemzően alacsonyabb kamattal köthetjük le újra a pénzünket. A friss pénz feltétel teljesítésével hat hónapos lekötésnél egyedül a BNP Paribas kínál átlagon (1 százalék) felüli kamatokat, 1,7 százalékot kapunk a pénzintézet termékével. Ha viszont egy évre lekötjük a pénzünket, akkor már két 1 százalék feletti terméket is találunk:

  • A BNP Paribas 2,2 százalékos hozamot ad, míg
  • A Budapest banknál 1,25 százalékkal gyarapodhat a pénzünk.

Nem mindegy a számlavezetési díj

Ha az eleve használt folyószámlánkról szeretnénk pénzt lekötni, akkor nem kell plusz költségekkel számolnunk, azonban nem biztos, hogy itt kapjuk a legmagasabb kamatot. Ha más bankhoz visszük a pénzünket, akkor az is előfordulhat, hogy a számlavezetési és egyéb díjak szinte teljesen felemésztik a lekötött betéti kamatunkat. Ezért érdemes olyan bankot választani, ahol nem számolnak fel számlavezetési díjat és lehetőleg a tranzakciós költségeink is alacsonyak.

Két banknál találunk ingyenes a számlavezetést 1 millió forintos megtakarítás mellett, a BNP Paribas és az OTP nyújt ilyen számlákat.

Tranzakciós költségek persze itt is felmerülnek, azonban ezek egy hosszabb távon elhelyezett összegnél nagyobb hozamból vonhatók le.

Mi számít még a betétlekötésnél?

Természetesen nemcsak a költségek számítanak, ha bankot választunk, hanem a kiszolgálás minősége sem mindegy. Már több olyan bank is van, ahol kellemes környezetben, gyorsan intézhetjük ügyeinket, akár egy kávé vagy tea elfogyasztása közben. A kellemes hangulathoz az is kell, hogy az ügyintézésre ne kelljen órákat várni, hanem amikor bemegyünk a fiókba, akkor pár percen belül sorra kerüljünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem mindenki szereti az ügyeit a fiókban intézni, nekik érdemes olyan bankot választani, ahol a netbanki rendszeren keresztül is leköthetjük, kezelhetjük a pénzünket. Ez egyébként a legtöbb banknál már elérhető szolgáltatás.

A telefonos ügyintézés is népszerű Magyarországon, még mindig sokan igénylik, hogy kérdezhessenek a banktól otthonról, mégis élő szóban. Ha mi is ezt részesítjük előnyben, akkor olyan pénzintézetet válasszunk, ahol hamar, vagy akár azonnal ügyintézővel tudunk beszélni. Ezzel ugyanis értékes perceket spórolhatunk, és sok hajszál kihullását előzhetjük meg a bonyolult telefonos menük elkerülésével.

Meg kell fizetni a kamatadót és az egészségügyi hozzájárulást (EHO)

A bankbetétek után a lejáratkor meg kell fizetni a közterheket. A kamatadó szintje január óta 15 százalékos, míg az EHO maradt 6 százalék. Ez azt jelenti, hogy a hozamunk több mint ötödét elviszik a közterhek, ezzel mindenképpen érdemes számolni a betétlekötésnél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Számvető  |  2022. szeptember 26. 05:12
A diszkont kincstárjegy nagyon felkapott lett az elmúlt fél évben. Ez nem is csoda, hiszen az 1 éves...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?