11 °C Budapest

Újabb magyar bankra csapott le az OTP: mi lesz most a hitelesekkel, betétesekkel?

Pénzcentrum
2016. február 3. 11:05

Az Axa magyar részlegét az OTP veszi meg, amíg az átvétel lezárul, nem módosulnak a termékek. Az átvétel után viszont az új tulajdonos megváltoztathatja a díjakat. Mire számíthatnak az adósok és számlatulajdonosok?

Szerdán jelentette be az OTP, hogy megveszi az Axa teljes magyar üzletágát. A bank termékei 2009 óta elérhetők Magyarországon, a számlacsomagokat szerették az ügyfelek.

Milyen számlacsomagok voltak?

Az Axa számlacsomagjai átlátható, egységes rendszert alkottak, amelyek viszonylag magas mozgásteret biztosítottak az ügyfeleknek. A havi ingyenes tranzakciók számát ugyanis a számlára érkező havi jóváírás határozta meg, és már 150 ezer forint beérkezése esetén is annyi ingyenes tranzakciót biztosított a bank, ami a banki átlagos tranzakciószámnak megfelel.

Nemcsak a számlák voltak közkedveltek. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy magasabb jövedelemjóváírás esetén a bank a lekötött betétekre minden esetben megadta a friss pénz beérkezésekor járó plusz kamatot.

Mi lesz most a számlákkal, hitelekkel?

A tranzakcióval összefüggésben az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendője nincsen. Jelenleg a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak

 - írja az OTP közleményében. A tranzakció lezárásáig a feltételek várhatóan nem fognak változni, azonban utána ez nem biztos, hogy így marad, persze típustól is függ, hogy mikor és hogyan változik a termék.

A hiteleknél várhatóan nem változtatnak a feltételeken a közeljövőben, a kamatfelárakat és kamatok változtatását a hitel felvételekor eleve meghatározzák, ami nem módosulhat. Ha valaki mégis elégedetlen a felvett kölcsönnel, akkor érdemes körülnéznie a bankok ajánlatai között, ha ugyanis jobb feltételekkel találunk hitelt, akkor érdemes lehet kiváltani a jelenlegi terméket.

A bankszámláknál az adás-vétel lezárásáig nem lesznek változások, azonban ezután az régi axás számlákat elkezdheti megszüntetni az OTP. A számlaszerződés felmondását vagy módosítását 60 nappal korábban be kell jelenteni, de addig érdemes a kedvező feltételek mellett tovább használni a számlákat. Persze nem elképzelhetetlen, hogy lesz olyan ügyfél, aki jól is járhat az OTP-s számlával, ezért érdemes megfontolni a váltást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hitelkártyák esetében a legtisztább a helyzet, várhatóan a korábbi feltételek mellett használhatják kártyáikat az ügyfelek a lejáratig. Amikor viszont új plasztikot igényelnének, akkor már csak az OTP kínálatából válogathatnak, ha "házon belül" szeretnének hitelkártyát, de természetesen más bankok kártyáit is választhatják.

Pénzcentrum vélemény
Az Axa számlái elsősorban az átlagosnál magasabb jövedelmű ügyfeleknek volt előnyös, de sokan megtalálhatták a nekik kedvező számlacsomagot a bank ajánlatai között. A kedvező feltételek azonban oda vezettek, hogy a jelenlegi magas közterhek mellett ezek a kedvezményes feltételek nem voltak fenntarthatóak.

Ez egyébként nemcsak az Axánál megfigyelhető, korábban a Citibank (nem véletlenül) díjnyertes számlái szűntek meg, majd a magyar részleget adta el az amerikai tulajdonos. Valószínűleg ennek is a fenntarthatatlan számlakonstrukció lehetett az egyik oka. Persze a bank hitelkártyái is népszerűek voltak, ezeket 2016 folyamán veszi át az Erste.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Bankmonitor  |  2024. március 2. 14:13
Mire fizetünk feleslegesen tízezreket a banknak? Ügyfelünk éves díjkimutatásából indulunk ki és megm...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem