13 °C Budapest

Újabb magyar bankra csapott le az OTP: mi lesz most a hitelesekkel, betétesekkel?

Pénzcentrum
2016. február 3. 11:05

Az Axa magyar részlegét az OTP veszi meg, amíg az átvétel lezárul, nem módosulnak a termékek. Az átvétel után viszont az új tulajdonos megváltoztathatja a díjakat. Mire számíthatnak az adósok és számlatulajdonosok?

Szerdán jelentette be az OTP, hogy megveszi az Axa teljes magyar üzletágát. A bank termékei 2009 óta elérhetők Magyarországon, a számlacsomagokat szerették az ügyfelek.

Milyen számlacsomagok voltak?

Az Axa számlacsomagjai átlátható, egységes rendszert alkottak, amelyek viszonylag magas mozgásteret biztosítottak az ügyfeleknek. A havi ingyenes tranzakciók számát ugyanis a számlára érkező havi jóváírás határozta meg, és már 150 ezer forint beérkezése esetén is annyi ingyenes tranzakciót biztosított a bank, ami a banki átlagos tranzakciószámnak megfelel.

Nemcsak a számlák voltak közkedveltek. Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy magasabb jövedelemjóváírás esetén a bank a lekötött betétekre minden esetben megadta a friss pénz beérkezésekor járó plusz kamatot.

Mi lesz most a számlákkal, hitelekkel?

A tranzakcióval összefüggésben az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendője nincsen. Jelenleg a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak

 - írja az OTP közleményében. A tranzakció lezárásáig a feltételek várhatóan nem fognak változni, azonban utána ez nem biztos, hogy így marad, persze típustól is függ, hogy mikor és hogyan változik a termék.

A hiteleknél várhatóan nem változtatnak a feltételeken a közeljövőben, a kamatfelárakat és kamatok változtatását a hitel felvételekor eleve meghatározzák, ami nem módosulhat. Ha valaki mégis elégedetlen a felvett kölcsönnel, akkor érdemes körülnéznie a bankok ajánlatai között, ha ugyanis jobb feltételekkel találunk hitelt, akkor érdemes lehet kiváltani a jelenlegi terméket.

A bankszámláknál az adás-vétel lezárásáig nem lesznek változások, azonban ezután az régi axás számlákat elkezdheti megszüntetni az OTP. A számlaszerződés felmondását vagy módosítását 60 nappal korábban be kell jelenteni, de addig érdemes a kedvező feltételek mellett tovább használni a számlákat. Persze nem elképzelhetetlen, hogy lesz olyan ügyfél, aki jól is járhat az OTP-s számlával, ezért érdemes megfontolni a váltást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hitelkártyák esetében a legtisztább a helyzet, várhatóan a korábbi feltételek mellett használhatják kártyáikat az ügyfelek a lejáratig. Amikor viszont új plasztikot igényelnének, akkor már csak az OTP kínálatából válogathatnak, ha "házon belül" szeretnének hitelkártyát, de természetesen más bankok kártyáit is választhatják.

Pénzcentrum vélemény
Az Axa számlái elsősorban az átlagosnál magasabb jövedelmű ügyfeleknek volt előnyös, de sokan megtalálhatták a nekik kedvező számlacsomagot a bank ajánlatai között. A kedvező feltételek azonban oda vezettek, hogy a jelenlegi magas közterhek mellett ezek a kedvezményes feltételek nem voltak fenntarthatóak.

Ez egyébként nemcsak az Axánál megfigyelhető, korábban a Citibank (nem véletlenül) díjnyertes számlái szűntek meg, majd a magyar részleget adta el az amerikai tulajdonos. Valószínűleg ennek is a fenntarthatatlan számlakonstrukció lehetett az egyik oka. Persze a bank hitelkártyái is népszerűek voltak, ezeket 2016 folyamán veszi át az Erste.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 14:59
Rogán Antal márciusban 17,6 százalékos áremelést engedélyezett a propagandaminisztérium fő beszállít...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm