23 °C Budapest
Meglepő őszinteséggel vallott pénzügyeiről Ördög Nóra

Meglepő őszinteséggel vallott pénzügyeiről Ördög Nóra

2015. november 28. 12:00

Ördög Nóráék attól a pillanattól kezdve, hogy megszületett első gyermekük, elkezdtek takarékoskodni, hogy legyen miből finanszírozni a csemeték taníttatását. A megtakarítás mellett fontosnak tartják, hogy jó példát mutassanak a kicsiknek. De vajon hogyan lehet a gyerekeket tudatosan nevelni arra, hogy hatékonyan osszák be a pénzt?

Nemrég egy interjúban arról vallott Ördög Nóra, hogy mindenképp szeretné elkerülni, hogy gyermekei bármiben is hiányt szenvedjenek, ezért már a kicsik születésekor elindítottak egy-egy előtakarékossági számlát. A TV2 műsorvezetője minden hónapban félretesz egy kis pénzt Mici és Vencel számlájára, amiből fedezhetik a gyerekek taníttatását - írja a Hot magazin.

Ördög Nóra igyekszik jó példát mutatni, és a legjobb nevelést biztosítani a kicsiknek, hiszen tudja, hogy a gyerekek pénzügyi nevelése nagyobbrészt a szülők személyes példáján múlik. Alapfontosságú kérdésről van szó, ugyanis ha nem tanulnak meg gyerekkorban megfelelően bánni a pénzzel, felnőttként is problémáik lehetnek vele.

Hogyan neveljük a gyereket tudatosan a pénzügyekre?

A pedagógusok is egyetértenek abban, hogy minél korábban kezdik el a szülők a tudatos pénzügyi oktatást, annál hatékonyabb. A szülői példamutatás a pénzügyek terén is nagyon fontos, hiszen a gyerek azt tanulja meg elsősorban, amit a szülőtől lát. Érdemes bevonni őket a mindennapi családi pénzügyekbe, és elmagyarázni nekik, hogy mire mennyit szán a család, és miért.

Ahhoz, hogy a későbbiekben jó pénzügyi döntést tudjon hozni a gyerek, már kiskorban érdemes elkezdeni akár játékos formában a tudatos pénzügyekre nevelést. A kisiskolásoknak sokféle pénzzel kapcsolatos játékot ki lehet találni, legyen az közös pénzszámolás, vagy társasjátékozás. Jó ötlet a Monopoly, vagy akár a Gazdálkodj okosan! is.

Nagyon fontos a megfelelő pénzügyi felvilágosítás is, el kell nekik magyarázni, hogy mi a bankkártya és mi a bankautomata. A kicsik a készpénzzel való fizetést ugyan megértik, de kártyával való fizetés esetén még nem egészen világos számukra, hogy hogyan működik ez a rendszer. Fiatalkorban a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakra (havi kiadásokra és bevételekre) kellene helyezni a hangsúlyt, illetve hogy maga egy háztartás miből áll: honnan van a bevétel, melyekből a számlákat fizetik, miért kell kifizetni, és mindezt hogyan kell elvégezni.

A zsebpénz szintén a tudatos pénzügyi nevelés eszköze lehet, ugyanis így már kiskortól kezdve megtanulhatják, hogy hogyan kell helyesen beosztani a pénzt. Akkor érdemes nekik zsebpénzt adni, amikor már kialakult a számfogalmuk, illetve rendelkeznek már késleltetési készséggel.

A zsebpénz nagyon hatékony, hiszen azzal, hogy a gyermek megtanulja beosztani, tapasztalatokat gyűjt. A kisebbeknek inkább heti, a tinédzsereknek havi zsebpénz ajánlott, amit érdemes három különböző perselybe, vagy borítékba tenni. Egyet a hosszú távú megtakarításoknak, illetve befektetéseknek, egyet a rövidtávú költségeknek, ha éppen gyűjt valamire, a harmadikat pedig azonnali elköltésre, vagy akár jótékonysági célokra

 - mondta el korábban a Pénzcentrumnak Alkér Orsolya gyermek- és családi pénzügyi tanácsadó.

A bankok is támogatják a tudatos pénzügyi nevelést

A bankok kifejezetten gyerekek számára külön erre kialakított szolgáltatás-csomagokat kínálnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP Bank szolgáltatásai közül a Junior számla már újszülött kortól nyitható és életkortól függően más és más szolgáltatásokat, lehetőséget tartalmaz. A díjmentes számlavezetés mellett havonta 1 alkalommal díjmentesen utalható át pénz a Junior számlára, így a havi zsebpénz átutalása sem jelent plusz költséget a szülők számára.

A Takarékbankban az egyes Takarékoknál is megtalálhatóak a gyerekek és fiatalok részére összeállított, akár díjkedvezményt is nyújtó számlatermékek, bankkártyák, illetve a már alacsonyabb összeggel kezelhető betéti termékek. A Csemete számla és a hozzá - 7 éves kortól - igényelhető Kölyökkártya a 3-14 év közötti gyerekeket célozza meg, míg a 14 és 18 év közötti korosztály részére szól a Nebuló számlacsomag és az ehhez igényelhető Maestro bankkártya, amelynek igénylését szintén a szülőkkel együtt kezdeményezhetik a fiatalok.

A K&H Bank a Trambulin ifjúsági programot kínálja fiatalkorú ügyfelei számára. A szülőknek bankszámla nyitására már gyermekük 6 éves korától lehetőségük nyílik, korosztályok szerint (6-14, 14-18, 18-25) különböző bankszámla konstrukciók érhetőek el.

Az Erste Bank 14-26 év közötti diákok részére kínált számlacsomagjának számlavezetési díja 0 forint, amelynek keretében igénybe vehető a Diák CélBetét Megtakarítási számla, illetve már havi 2 000 forint megspórolásával is kamatprémiumot lehet elérni, mely havi 10 000 forint megtakarítása esetén tovább fokozható.

A CIB Banknál a diákoknak 14 éves kortól társkártyát kínálnak, melyet a szülő igényelhet bármelyik bankfiókban a meglévő folyószámlája mellé. A társkártyával egy elkülönített számla jön létre a gyermek számára, ami mind készpénzfizetésre, mind vásárlásra használható külföldön és belföldön egyaránt. A szülő meghatározhat egy napi limitet, illetve a költéseket is nyomon követheti.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?