7 °C Budapest

Nyereménye nagy részét két év alatt elszórta a magyar lottómilliomos

Pénzcentrum
2015. november 6. 16:01

Több mint félmilliárdot kaszált a Skandin az a győri házaspár, akik a pénzük jelentős részét el is tapsolták mióta megkapták a nyereményüket. Időközben azonban megtanulták, hogyan kell kezelni ekkora összeget és mostanra már többféle befektetésük is van, azonban lehet, hogy a portfóliójuk sem túl biztonságos. Mutatjuk, hogyan fektethetik be a pénzüket úgy, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen.

Két évvel ezelőtt 630 millió forintot nyertek a Skandináv lottón Andraschekék, akik azóta több rossz befektetési döntést is hoztak. A brókerbotrányokon 40 milliót bukott a házaspár, de még így is maradt annyi pénzük, hogy kávézót nyithassanak - írja a Kisalföld.hu.

Elmondásuk szerint mostanra már megtanulták kezelni a pénzt és tudatos döntéseket hoznak:

  • 150 millió forintot tettek félre úgy, hogy bármikor hozzáférjenek, és
  • Öt lakást vásároltak Győrben, amiket a helyi autógyár dolgozóinak adnak ki.

Befektetés szempontjából kiváló lehet a lakásvásárlás. Nemcsak az ingatlanárak ugorhatnak meg a következő években, de az albérleti díj is magas lehet, különösen, ha külföldieknek tuják azokat kiadni. Ennek ellenére Andraschekék befektetési portfóliója (az elmondásuk alapján) eléggé egyszerű lehet, mivel a könnyen hozzáférhető pénz valószínűleg bankbetétben van elhelyezve.

Milyen lehetőségeik lennének a házaspárnak?

Már kisebb megtakarított összegnél is érdemes elgondolkodni befektetési portfólió felépítésén. Ennek lényege, hogy minél több szolgáltatónál, minél több féle termékben helyezzük el a pénzünket. Ezzel két kockázatot csökkenthetünk:

  • A hozam és tőkekockázatot, vagyis, hogy a befektetett pénzünket visszakapjuk hozammal növelten és
  • Az intézményi kockázat ellen, ami azt mutatja, hogy a pénzintézet ahova a pénzünket tettük csődbe megy vagy sem.

A megtakarításunk során mindenképp érdemes a bankbetétekre alapozni, amiben a vésztartalékainkat tarthatjuk, de érdemes a lakossági állampapírokba és befektetési alapokba is pénzt tenni, ugyanis ezeket TBSZ számlán tartva kamatadó és egészségügyi hozzájárulás kedvezményt, illetve mentességet kaphatunk 3, illetve 5 év után.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hosszabb távra is tegyünk félre pénzt, ezt megtehetjük ingatlan vásárlásával, mint ahogy a lottónyertesek tették, illetve részvényekbe és életbiztosításokba is befektethetünk. Ezek jellemzően több évtizedes távlatban térülnek meg.

A szakértőknek érdemes alternatív befektetések után nézni. A különleges megtakarításokkal ugyanis akár néhány év alatt többszörösére nőhet a befektetett pénzünk. Fontos, hogy csak akkor vágjunk ebbe bele, ha a terület (bor, műtárgyak, festmények, oldtimerek stb.) szakértői vagyunk (vagy egy megbízható ismerősünk legyen az), ugyanis rendkívül magas a kockázata ezeknek a befektetéseknek.

Ha részletesebben szeretnél olvasni a megtakarítási portfólióról, akkor olvasd el korábbi cikkünket!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem