7 °C Budapest

Alig kapunk kamatot: de itt megérheti fialtatni a pénzünket

2015. október 28. 15:01

A magyarok lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarításai jelentősen elmaradnak a környező országoktól, mindössze negyedannyi szerződés van hazánkban, mint a cseheknél. Ugyan népszerű, mégsem az LTP az egyetlen jó megtakarítási forma. Mivel takaríthatunk meg, ha nem lakásra tennénk félre, és mely termékek lesznek népszerűek a következő években?

Átlagosan 47 eurót (14 660 forint) takarítanak meg a magyarok havonta, ami jóval elmarad a környező országok megtakarításaitól. A probléma azonban az, hogy a háztartások harmada egyáltalán nem tesz félre. Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, a lakástakarék-pénztárak aránya a teljes lakossághoz viszonyítva hazánkban csupán 11 százalék, míg Ausztriában 65, Csehországban pedig 42 százalékos szinten áll, igaz, a szomszédos Horvátországban mindössze 10 százalékos - derült ki az Erste kutatásából a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferenciáján.

Van-e olyan termék, amibe érdemes most pénzt tenni?

A lakossági állampapírok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a megtakarításokból, a szakértők véleménye azonban megoszlik abban, hogy a Prémium, illetve a Bónusz Magyar Államkötvény (PMÁK, illetve BMÁK) és a Kamatozó Kincstárjegy mellett mi lehet a legjobb megtakarítási forma:

  • Egy megfelelően kezelt ingatlanalap jó alternatíva lehet a lakossági állampapírok mellett.
  • Az egyszeri díjas életbiztosítások is népszerűek és szintén jó helyettesítői vagy kiegészítői lehetnek az állampapírnak.
  • A befektetési alapok elsősorban úgy adhatnak pluszt az ügyfeleknek, hogy valamivel magasabb kockázat bevállalásával magasabb hozamra tehetnek szert.

A magasabb hozamot egyébként nemcsak a hosszabb futamidő bevállalásával, hanem magasabb kockázattal is elérhetik az ügyfelek és egyre többen választanak hosszabb tartamú vagy magasabb kockázatú termékeket. 

Az állami támogatás egyébként igen fontos a megtakarítási termékeknél, a konferencián résztvevő szakértők fele szerint ezeket a termékeket kereshetik legtöbben a következő években.

Valós veszélyt jelentenek a Marcsika-féle csalók?

A csalók mindig veszélyt jelentenek a pénzügyi rendszerre, mivel kamatszinttől, és társadalmi helyzettől függetlenül bárkit kihasználhatnak

- monda Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese. Az alacsony hozamkörnyezet azonban még inkább kedvez a csalóknak, akik a banki, biztosítói hozamokhoz képest sokszoros kamatokat kínálnak, ráadásul emiatt a piramisjátékok tovább fenntarthatóak, a csalók több áldozatot szedhetnek.

Hogyan hathat a demográfia a megtakarításokra?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A demográfiai változások afelé mutatnak, hogy egyre kevesebb keresőnek kell eltartania egyre több inaktívat, közülük is a nyugdíjasok száma nőhet kiemelkedően a következő években. A nyugdíjba vonulás átlagos kora Magyarországon 58,5 év, amely jóval alacsonyabb az európai átlagnál, a nyugdíjkorhatár emelésével jelentősen csökkenthető az eltartottak aránya, ezzel fenntartható marad a nyugdíjrendszer.

A tanulók is később kerülnek ki a munkaerőpiacra, egyre többen csak 25 éves koruk után állnak munkába, de a 30 év után munkába állók száma is egyre magasabb. Gyakran egyébként az iskola elvégzése után is inaktívak maradnak a fiatalok - ismertette a Deloitte felmérését Demeter Ákos, a tanácsadó cég partnere.

Nem meglepő egyébként, hogy egyre többen a biztonságos befektetéseket keresik, ráadásul a hosszabb futamidejű termékek népszerűek a magyarok körében. A felmérés alátámasztja azt is, hogy iskolai végzettségtől függetlenül 45 év fölött kezdenek el gondolkodni a nyugdíj célú megtakarításokon a magyarok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?